Avtorske pogodbe
Zanima me kaj je novega v zvezi z avtorskimi pogodbami in novo davčno zakonodajo. Predvsem kakšne so nove stopnje in katera dela se lahko oz. ne smejo več opravljajati s tako pogodbo (konkretno: kako je s predavanji oz. vodenjem izobraževanj).
Stari zakon o dohodnini je predvideval 40% normiranih stroškov pri avtorski pogodbi, novi pa le še 10%. Vendar pa v kolikor dejanski stroški prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev znašajo več od tega pavšala, jih je mogoče v tej višini tudi uveljavljati. Priznajo se na podlagi dokazil (računov) in sicer največ do višine, ki jo določi vlada. Določila jo je v Uredbi o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.
Jure Snoj
univ.dipl.ekon.
Spoštovani!
Sem nezaposlena, prijavljena na zavodu cca. 5 mesecev in dobim majhno nadomestilo (od okt.2008 do konca aprila 2009). Rada bi izstavila avtorsko pogodbo-prevodi in pisanje besedil za reklamne materiale. Ali moram obvestiti zavod in kako moram odvajati davek? Ali moram izstaviti račun oz. ali zadostuje avtorska pogodba? Kaj pa v primeru, če je avtorska pogodba sklenjena in ne dobim plačilo? Ali se mi kljub neplačilu pri dohodnini to šteje kot prihodek? Prosim za pojasnila, ker je glede avtorskih pogodb VSE zapleteno.
Lp
S.Č.
Forum je zaprt za komentiranje.