Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Avtorski honorar

Avtorski honorar

Pozdravljeni,

v zacetku marca sem zamenjala sluzbo. Na samem razgovoru za zaposlitev pa me sedanji delodajalec ni obvestil, da izplacuje 1/3 place kot avtorski honorar. Kaj to pomeni pri napovedi za odmero dohodnine, glede na to, da znasa moj avt. honorar ca. 57.000 SIT (neto)? Ali to pomeni, da bom morala se dodatno placevati dohodnino? In kaj to pomeni pri morebitni bolniški ali porodniški?
Za odgovor se Vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Mojca

Razgovor za službo je namenjen temu, da se delavec seznani z bistvenimi zadevami v novi službi. Menim, da med njih zagotovo spada tudi plača. Pred začetkom dela v novi službi delavec podpiše dogovorjene delovne pogoje v pogodbi v zaposlitvi, v kateri piše bruto nominalna osnovna plača (kar pomeni, da vidi svojo plačo v številki in ne količniku ali čem nerazumljivem). Zato ne razumem, kako da niste vedeli koliko bo znašala vaša plača oziroma da boste tretjinsko plačani preko avtorskih honorarjev.

Po zakonu o dohodnini je tako, da se bruto avtorski honorar (minus normirani stroški) všteje v davčno osnovo. Zaposleni, ki imajo sorazmerno veliko avtorskih pogodb, po katerih se plačuje po zakonu 25% akontacija dohodnine, konec leta obvezno doplačajo dohodnino za razliko do višine lestvice.

Delodajalec vam to dela zato, ker vi sicer dobite višji neto znesek (plačate dohodnino, ne pa tudi prispevkov za socialno varnost) in ste zato danes bolj zadovoljni z navidezno višjo »plačo«, vendar vam to ne gre v pokojninsko osnovo. Poleg tega pa njemu ni treba plačati 16,1% prispevkov za socialno varnost na vašo bruto plačo in tudi ne davka na izplačane plače.

Nadomestilo plače v primeru bolniške do 30 delovnih dni plača delodajalec in znaša 80% plače delavca v preteklem mesecu. Zakon o delovnih razmerjih v 126. členu določa strukturo plače kjer pravi, da je plača sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost, dodatkov in dela plače za poslovno uspešnost. V tem ni naštetega avtorskega honorarja, kar pomeni, da avtorski honorar ni sestavni del plače. Ker torej le-ta ne spada v plačo, imate zato v primeru bolniške nižje nadomestilo.

Jure Snoj, univ. dipl. ekon.

—————————-

Naj k temu “ekonomskemu” odgovoru pristavim samo še nekaj: zakon točno določa, kaj je avtorsko delo in za kakšno delo se lahko izplača avtorski honorar. Izplačevanje dela plače za delo v delovnem razmerju preko avtorskih honorarjev ni dopustno.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close