Azbezt?
Smo v procesu odstranjevanja tapet v stari hiši (l. 1956). Hiša je načeloma zdrava, ni plesni, vlage… Gledala sem oddajo eno včeraj kjer so povedali da so včasih za stene in se veliko gradbenih zadev uporabljali azbezt. In zdaj me skrbi kaj če je tudi pri nas tako, če je stena pod tapetami lahk tud azbeztna in seveda samo odstranjevanje škodljivo. Spozna se noben ne, moj pravi da so ble večinoma samo salonitke v Sloveniji takrat…
Azbest, dokler ga ne vdihuješ ni škodljiv.
To so običajna silikatna vlakna, ki se lahko primešajo v cement ali druga vezivna sredstva kot ojačitev ali polnilo ki izboljša zvočno ali temperaturno izolacijo. Na kakšnih pečeh imaš tudi azbestna tesnila ki prenašajo zelo visoke temperature.
Problem se pojavi ob drobljenju materiala z dodanimi azbestnimi vlakni, saj se azbest krhko drobi na zelo majhne ostre igličaste delce, ki lahko s prahom zaidejo v pljuča in uničujejo (pikajo) mešičke. Če je človek prepogosto izpostavljen azbestnemu ali podobnemu igličastemu prahu se lahko pojavi azbestoza.
Pri nas je azbest vecinoma v starih valovitih ploscah za strehe. Nacin gradnje je cisto drugacen pri nas kot v Ameriki, zato tistih oddaj ne mores direktno preseliti k nam.
V vsakem primeru pa je dobro za rusitvena dela, brusenje in podobno porabiti par evrov za zascitno opremo – maske za cez usta in plasticna ocala. To dobis v vsaki gradbeni trgovini in res ne stane veliko. Se pa splaca, ker ze sam prah ni dober za dihala, drobci so lahko nevarni za oci, v stenah je lahko plesen…
Glede na letnik, bi bila uporaba Azbesta relativno luksuzna. Plus, kot rečeno je bil azbest prisoten bolj v Salonitni kritini ter vodovonih ceveh vodovodnega omrežja (ki so še vedno v uporabi).
(Pa brithne buče so ga celo v zavorne obloge vozil tlačili.)
Če vas vseeno skrbi, se v času obnove odselite iz hiše oz. Prej vzamete vzorce in ga pošljete v analizo.
Stena bi lahko bila azbestna, če je montažna. V tistih časih se je že delalo montažne objekte (večinoma pritlične, tudi vrtce, ambulante) , na zunanji strani je (lahko) bila vlaknoazbestna plošča, na notranji pa po navadi ne (bolj iverke, iveral…ker so bile cenejše )
Tako da, če je zidana bajta in znotraj ometana oz. zidane predelne stene, to verjetno ni azbest.
Lahko pa daš analizirat. Vsekakor če je azbest, so potrebni bolj zahtevni ukrepi, kot je maska na nos.