babin marcipan

Jaz sem delala ta marcipan, po babikinem receptu, no sprva sem mislila, da je Zalin.
Kupila ga nisem še nikoli, sem pa gledala v trgovini na etiketi, da je narejen iz polovice sladkorja in polovice mandeljnov. Vsaj pribl. tako se mi zdi, vendar se meni zdi absolutno predrag, zato se tudi nisem lotevala takšnih sladic z marcipanom.
No hočem povedat, da me bega, ker je v receptih navedeno npr. ” zmešaj skupaj 200 g surovega marcipana in 125 g sladkorja v prahu. “
Ali je razlika med izrazom “surovi marcipan” in “marcipan”?. Res ne vem. Ali je mogoče kdo, ki bi to vedel? V novejših receptih je skoraj povsod zraven marcipan.
Npr. ta marcipan ki sem ga sama naredila po Babikinem receptu, ali bi potem, če bi ga hotela uporabit pri kakšnem receptu, ali je to surovi marcipan, pa še je potem potrebno vseeno dodat sladkor??
Joj sem zaštrikala, upam da me bo katera razumela kaj hočem vprašat. Babi in ostale, pomagajte, pa ne zamerit moji nevednosti, saj veste kako to gre, da se učiš celo življenje.Hvala, ker me prenašate in LP!
Hej,Evita!
Jaz imam najraje sam marcipan,ki ga uporabljam za okrasitev ali dodatek
k pecivu,kot je na primer Ursino svedsko pecivo(poslala recept in sliko).
Nekateri recepti zahtevajo se primesanje sladkorja, ali cesa drugega;potem se moras tako ravnati.
Pred sabo imam Marcipanove kavne rezine; te rezine ze pecene oblozis
z oblogo,potem se enkrat v pecico.
Obloga: 125g masla in 125g marcipana (ali strokovno marcipanovega testa) zmesamo z elektricnim mesalnikom v gladko zmes,ki ji med mesanjem dodamo 100g sladkorja,1 zavitek v. sladkorja,2 jajci in nastrgano luino !/2 limone,250g mehke bele moke zmesane z nozevo konico pecilnega praska,jo presejemo in umesamo v dobljeno zmes.S testom napolnimo slascicarsko brizgalko z nazobcanim nastavkom in ga v poljubnih vzorcih nabrizgamo na pecene trakove.Pekac postavimo spet v segreto pecico.Temp.: 175 – 200stopinj ,cas pecenja okrog 20 minut.
Tole je bil nazoren primer uporabe marcipana z dodatki,ki jih zahteva recept.
Ce zelis ,napisem se recept za osnovno plosco. Kavine so zato,ker jih jemo pri kavi.
Sam marcipan pa je z osnovnim sladkorjem.Potem delas lahko gobice,zivalce… Ce dodas kaksno esenco grenkih mandljev,lahko kapljico rozne vode,limone …je se boljsi. Lep pozdrav Babi
Nadaljevanje recepta za marcipanove kavne rezine.
Natancneje – 1.del za te rezine. 2.del je ze napisan v odgovoru Eviti.
250g mehke bele moke*** zmesamo z
1 in 1/2g pec.pr. ******* in presejemo na desko.V sredini kupcka
*********************napravimo jamico,vanjo pa damo
75g sladkorja,
1 zavitek van.sl.
in 1 jajce***********ter te sestavine zmesamo z delom moke v grobo
***************** testeno kaso.
123g dobro ohlajenega masla narezemo na kosce,stresemo na testeno
************************testeno kaso,potresemo s preostalo moko
************************ in hitro umesimo v gladko testo.Ker se
************************ rado lepi,ga damo v hladilnik za pol ure.
Razvaljamo ga v 40x32cm velik pravokotnik,ga razrezemo na 8 trakov
(20×8 cm) in te nalozimo na pekac.Piskote bledo rumeno zapecemo.
175 do 200 stopinj,okrog 20 minut.
Evita ,te trakove nadevamo z marcipanovo maso in ponovno v pec.
Pecene trakove razrezemo na manjse podolgovate rezine.Na sliki je zelo lepo,ker brizgas razne vzorce.Ti to obvladas.
Pa se nekaj za marcipan: ce se ti zdi masa za obdelavo marcipana(za okraske in dekoracijo(ne za to pecivo) premehka,dodas se sladkorja. Saj sem zasledila recepte za marcipan z vecjo vsebnostjo sladkorja kot je mandeljnov.Tudi beljaka das lahko pri manjsi kolicini jedrc samo pol.
Napisem se zlato pravilo:
Ce bi radi pripravili vec ali manj mandljevega testa,vedno pazimo,da vzamemo vedno enako kolicino zmletih mandljev in sladkorja,kolicino limoninega soka in snega iz beljakov pa le neznatno povecamo ali zmanjsamo.
Za 500g mandljev in 500g sladkorja v prahu potrebujemo samo beljak 1 jajca in 2 cajni zlicki limoninega soka.
Jaz manjso kolicino marcipana tolcem najprej v moznarju ze zmlete mandlje,potem pa se malo z rokama.Vcasih pa v multipraktiku.
Lep pozdrav Babi