baklava-recept ima kdo???


BAKLAVA
(ne vem, če je “ta prava”, tako jo naredim jaz).
Potrebuješ:
16 listov testa za zvitke
Nadev:
50 dag zmletih orehovih jedrc
6 žlic rozin
Sirup:
50 dag sladkorja
3 žlice medu
3/4 l vode
1/2 na rezine narezane limone
Naredi listnato testo ali pa ga kar kupi in liste testa obreži v velikost pekača. V pekač, ki si ga pomazala z oljem ali maslom polagaj po tri do štiri liste testa, enega vrh drugega. Vsak list poškropi z razstopljenim maslom ali oljem, tretji ali četrti list pa potresi z zmletimi orehi in pestjo rozin. Ponavljaj tako, dokler ne porabiš nadeva in listov. Končaš z listi in baklavo zarežeš na rombe ali kvadrate. Baklavo prelij z maslom ali oljem. Peci pri 200 stopinjah, dokler lepo ne zarumeni. Vročo baklavo prelij z ohlajenim sirupom. Baklava mora počivati 3-4 ure, še bolje je, če jo pustiš v hladilniku čez noč, da se sirup dobro vpije. Nato zreži rombe do dna in ponudi.
Priprava sirupa:
Sladkor, med, in vodo kuhaj pribl. 15 minut. Proti koncu dodaj narezano limono in ohladi.
Simpl ko pasulj, in še odlično je.


Ta prava klasična baklava se dela iz zelo, zelo tankega vlečenega testa.
Nasvet: polovico orehov zmlej, drugo polovico nareži.
http://hem.passagen.se/bosanski.recepti/


Tu je nekaj receptov za baklavice
v iskanje vtipkaj baklava in bo kar nekaj receptov
