Barca ali kdo ki ve – Zaslužek iz tujine: a me bo FURS našel?
Imam možnost pisat ene članke za tujo revijo. Z njimi bi podpisal pogodbo in oni bi mi za vsak članek nakazali denar na moj račun v Sloveniji. Zdaj me pa seveda zanima (nimam sp ali kaj podobnega); a se lahko FURS obesi na te prilive? A me dejansko najdejo, da delam zunaj in dobivam to plačano? A bi bilo bolje, da mi nakazujejo npr. na kreditno kartico (VISA)? Ali mi lahko kdo svetuje, kaj narediti, da mi ne bo davkarija pobrala zaslužka ali me celo udarila s kako kaznijo…. Hvala!
Raj mal poguglaj. Je kot ena banka, spletna banka, kaj pa vem. Zdi se mi da v Angliji. Jaz imam Neteller in mi tuje stavnice ko zahtevam izplačilo nakažejo gor. Grem na bankomat in lepo dvignem. Ali pa plačam z njo kaj. Sam v trgovinah še nism, sm pa plačeval z njo na pumpah. Kartica je mislim da 10€ in je veljavna 3 leta.
Račun pri tuji banki: moraš ga prijaviti FURS, sicer tvegaš kazen. Ko bo enkrat prijavljen, je čisto možno, da bodo redno od banke zahtevali izpiske tvojega računa, kar vsaj znotraj EU deluje kot namazano. In če vidijo, da je kje v namenu nakazila “honorar”, “plačilo xy storitev” itd. v kateremkoli jeziku, se bo veselica šele začela. Lahko pa poskusiš z računom v kakšni davčni oazi, kjer pa bodi brez skrbi, da ti bodo skrivalnice tudi lepo zaračunali….
Predplačniške kartice: večji del izdajateljev (vsaj Revolut) zahteva, da pride nakazano z računa, ki je odprt na tvoje ime, sicer znesek nakažejo nazaj.
Skrill, Neteller: primarno sta namenjena za razne “pollegalne” zadeve, npr. gamblanje. Tovrstne uporabnike praviloma manj moti, da se oba ponudnika usedeta z ne ravno zanemarljivimi {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na skoraj vsak priliv in odliv.
Lahko ti kaj nakažejo na Paypal in to potem porabiš za spletne nakupe.
Legalno: če se ti ne splača (normiran) s.p. (npr. zaradi premalo ali premajhnih rednih prilivov), je opcija še avtorska pogodba. Tudi tu ti priznajo neke normirane stroške, ostalo gre v dohodninsko osnovo, “svoje” si vzamejo še Kuštrinovci in penzići, vse odvisno, ali si že kje redno zaposlen ali ne. Plus nekaj še agencija, če boš to izpeljal prek nje.
Ce ti bodo uradno placali, bodo podatke o tem posredovali svoji davcni, ta pa potem nasi. Neto nakazilo je vseeno, na kak nacin bos dobil… bolj pomembno je, iz katere drzave bos dobil in ali ti bodo placevali uradno.
Ampak ja, naceloma bodo prej ali slej ugotovili in ukrepajo lahko tudi za par let nazaj.
Pa ti gor dobivaš prilive iz tujine? In ni nobenih komplikacij? Zaenkrat mi je to še najboljša varianta….[/quote]
Jsz igram npr stave na eni tuji stavnici. Na tej stavnici sm videl, da je možnost izplačila (kar pač zadlužim na stavnici) na razne načine: na TRR, na Neteller, Skrill in še in še. Jaz sm se po tem odločil za Neteller. Sm šel na spletno stran Neteller in naročil kartico. Dobil sm jo mislim da v 2 tednih. Od takrat ko kaj zaslužim si izplačam, dam zahtevek, na Neteller. In nikol nobenga problema. Mislim da je s Skrillom enako.
Ne mešati stavnic s plačevajem honorarjev. Najprej treba preveriti, ali se lahko Skrill/Neteller račun polni (top up) kar z bančnim nakazilom od koderkoli ali samo z imetnikovega bančnega računa. Če slednje, bo naročnik moral najrej odpreti svoj račun, ga polniti (x{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} top up fee applies), nato to nakazati na drug račun (another fee applies), šele nato bo lahko avtor teme nekako porabil denar. Dokler se ne identificiraš s kopijo dokumentov, ti dovolio zelo omejen promet. Lahko si omisliš tudi njihovo predplačniško kartico, kjer spet udarijo “članarino”. Če jo boš kazal naokoli, te bodo vsi imeli vsaj za gamblerja, če ne še za kaj bolj sumljivega.
Vsi, ki se hvalite, da vam do sedaj FURS še ni nič težil – bodite previdni. Leta 2014 je prišlo obvestilo, da so vsaj evropske države podpisale sporazum, po katerem bodo davčne institucije avtomatsko izmenjevale podatke o tujih davčnih rezidentih. Za Avstrijo je to začelo veljati že z januarjem 2016, ostale države npr. Nemčija pa od letošnjega 1.1.2017. Kolikor berem bodo sicer še nekoliko zamaknili datume, vendar načeloma v tem letu.
Torej, vsi, ki ste državljani Slovenije in imate odprt račun pri tuji banki v tujini, bo le-ta seveda predala vaše podatke davčni inštituciji v posamečni državi, le-ta pa v primeru, da ne gre za njihovega državljana, predala te informacije davčni instituciji v vaši matični državi.
Vsak je dolžan narediti samoprijavo vsakega bančnega računa, ki ga ima kot slovenski davčni rezident prijavljenega v tujini. Če prejema posameznik dohodke po delovni pogodbi, mora te dohodke priajviti skupaj s slovensko dohodnino. Športne stave tukaj ne spadajo zraven.
Tisti, ki samoprijave niste naredili, jo čimprej naredite. Ali pa tvegate, da vas FURS prej sam najde in vam postavi še kazen, ki ni mala. Izmenjava podatkov med državami, ki so sporazum podpisale, že poteka.
Kar se tebe avtor tiče: Če odpreš račun v tujini, ga moraš v Sloveniji prijaviti. Ker imaš podpisano pogodbo, si te prilive dolžen prijaviti v dohodnini. Če želiš ta dohodek dobivati na svoj slovenski račun, moraš te prilive prav tako prijaviti v dohodnini. Kratko rečeno – ne igraj se in se ne poskušaj izmikati davku, kazen bo hujša.
Če želiš, da davka v Sloveniji ne boš plačeval, pa je postopek precej zaposlen. Na finančni urad moraš dati obrazec za odjavo davčnega rezidentstva v Sloveniji. To odjavo ti bodo potrdili pa samo v primeru, če v Sloveniji nimaš nobenega bančnega računa, nobenih družinskih članov kot so zakonski partnerji in otroci (morebitni vzdrževani člani oz. člani skupnega gospodinjstva, če imaš namen ostati prijavljen v Sloveniji s stalnim prebivališčem). Kolikor razumem, to pri tebi ne pride v poštev. Opisan postopek velja za vsakogar, ki bi želel oditi davčno iz Slovenije.
Kaj dosti možnosti nimaš. Še nekaj linkov:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=9388/Finan{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E8na_uprava_RS_bo_iz_tujine_prejela_podatke_o_finan{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E8nih_ra{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E8unih
Enostavno!!!
imam odprt račun v Švici, račun upravljam prek neta. Naši dacarji do računa nemorejo in tudi do podatka o računu ne.
Denar v Sloveniji si nakazujem prek Western union s pomočjo prijazne bančnice. Denar nakazan prek Western uniona dviguješ samo z numerično kodo brez osebnih podatkov na poštnem ali bančnem okencu.
Pazi pa pri izbiri banke, ta mora biti Švicarska in ne podružnica ene od eu bank!!! Podružnice eu bank v Švici so po eu direktivi dolžne špecat imetnike računov. Švicarske banke pa na to direktivo niso odreagirale.
Pa srečno,
državi toliko kot ona meni.
Ni enostavno!!!
V Švici si varen samo še letos. Tu prečitaj:
Ni enostavno!!!
V Švici si varen samo še letos. Tu prečitaj:
http://www.oecd.org/tax/transparency/AEOI-commitments.pdf%5B/quote%5D
Ne straši ljudi brez potrebe, švicarske banke nikoli v celoti ne bodo poročale in dajale podatkov, tukaj je njihov največji vir prihodkov (veliko kapitala za skoraj nič obresti). Govorim o švicarskih bankah na o podružnicah bank iz eu, ki so v švici. Pa verjemi imajo svoje argumente za to.