Barvanje kuhinjskih omaric
A ti misliš penzlat, valjčkat ali imate pištolo?
Meni je kolega svetoval in zrihtal tako barvo kot redčilo in trdilec, pa temelj za spodaj. Nisem imela laka za les, ki ga kupiš v bauhausih in podobnih trgovinah, niti ne vem če je sploh namenjeno za široko potrošnjo. Ampak s tistim kar si ti napisala jaz sigurno ne bi. Vprašaj kakega mizarja.
Sem pa ženska, samo napol od foha, tako da naj mi tisti, ki ti bodo svetovali, da go for it, oprostijo.
Carlos verjetno sprašuje za material… razlika je če barvaš les ali npr. ultrapas.
Odvisno tudi, kaj želiš – moderno, rustikalno? Meni so se za barvanje pohištva fajn obnesle kredne barve (Annie Sloan). Ni potrebno brušenje, so izdatne, v mnogo niansah, z njimi sem barvala tudi steklo. Fiksirajo se z voskom, za kuhinjo pa bi bilo potrebno premazati z lakom, ki je odporen na čistila/vlago.
Tudi jaz sem take sorte, da se hitro naveličam. Imam tudi mahagonij kuhinjo, ki je že nekaj časa pase, ampak ker je drag les in kvalitetna izdelava, je ne nameravam zamenjat v neko cheap moderno kuhinjo, zato pobarvam raje stene v “da te kap” varianto. Se pravi, šok, ki drži nekaj let, potem pa nazaj na belo, novi dodatki in nov krog. Trenutno imam na eni steni foto tapeto z bambusom, stene pa v temno zeleni niansi, pred tem je bilo dve leti grafitno sivo (noro dobro). Ker so tudi ploščice v mahagonij barvi (kaj mi je le bilo?!), sem jih zelo poživila z novimi fugami zelene barve. Res je, da je kuhinja izjemno svetla, da si lahko privoščim takšne posege, vendar ti priporočam, da se naveličanosti lotiš z dekorjem in stenami. Pobarvana kuhinja bo zmeraj pobarvana, težje jo bo čistiti in prej kot slej se bo pričela barva krušiti.
Sicer pa za barvanje ivernih materialov uporabljam približno tako tehniko, vendar tudi to ni vzdržno za kuhinjo. Za osnovo uporabim acry color fasdno barvo, za barvni premaz poljubne barve (lahko tudi vijolično, če ti je všeč) Belton od Belinke, nato grem čez še dva sloja parketnega laka, vendar to tehniko najprej pili na poskusnih kosih, ker če se ne lotiš prav, ostanejo mehurčki. Rada osvežim izgled doma in to so poceni triki za relativno dober efekt. Tudi sicer rada ustvarjam, tako da mi je to v užitek