barvanje pirhov
Rožnati/lila/roza pirhi:
– z vložene rdeče pese odlijemo tekončino,jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajaca.Lahko pa vzamemo pol kilski paket zamrznejnih malin,jih odmrznemo,prilijemo malo vode,zmiksamo,precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca.
– trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
– jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode);
Rdeči pirhi:
– za rdeče teran
– jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa;
Skoraj črni pirhi:
– jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
– jajca kuhamo v pravem čaju;
Oranžni/pomarančni pirhi:
– v vroči vodiraztopimo nakaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca.
– jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike;
Rumeni pirhi:
– v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca.
– za rumena pa žafranika ali kurkuma.
– v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov;
Zeleni pirhi:
– v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrad(na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideeset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo.
– jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju;
Rjavi pirhi:
– rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule.
– v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule
– vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
– jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave.
Vijolčni pirhi:
– za vijolčna jajca je dobro rdeče zelje
– v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
– jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza
Sivi pirhi:
– jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode