barvanje predalov
Imamo sobo Malega princa, ki je še čisto super. Ampak, glede na to, da je hči že najstnica, si je zaželela, da bi imela sobo oz. predale drugačne barve. Ker finančno ne zmorem kupiti nove sobice, sem razmišljala, da bi se dela lotili kar sami. Ker sva obe s hčero bolj umetniški tip, mislim, da ne smelo biti težav z delom, poleg tega bi počitnice izkoristili za skupno druženje.
Težava je, ker ne vem, kako naj se lotiva tega projekta. Kakšne barve, da se ne bo luščilo. Ker so sedaj predali oblečeni v furnir, ali jih je potrebno prebrusiti ali ne, temeljna barva da ali ne..Pojma nimam.
Prosim vas za kakšno informacijo. Vem, da vas je tu veliko ki obvladate zadevo.Hvala
Ali pa mod podge? Je lepilo in lak v enem, ni strupen, z njim pa lahko lepiš na pohištvo vse od serviet, tapet, do tekstila. Tudi pri nas se dobi v par spletnih trgovinah, pobrskajte.
Sicer pa sem jaz že barvala pohištvo z barvami za emajl na vodni osnovi (to so mi pač dali ko sem povedala kaj rabim), nič brusila, nobenega primerja, pa se mi nič ne lušči.
Samolepilne tapete znajo bit kar smotane, ko prides do robov. Je treba zelo natancno krojiti. Res pa da. jih dobis v vseh mogocih barvah, vzorcih in teksturah in tudi nobene svinjarije ne naredijo.
Barve pa tudi lahko izberes po mili volji in v mesalnici ti naredijo poljubne odtenke. Lahko npr neses s sabo vzorec v barvi, ki je ze v sobi (seveda da je prenosljivo, npr zavesa ali kaki dekorativni predmeti). Drugace pa samo glej, da je barva pralna in da je na vodni osnovi. Ce nimas prav veliko predalov, lahko tudi v kaki art&hobby trgovini nabavis barve z efekti, od metalik do granitne itd.
Polovica opravljenega dela pa je dobra priprava. Predale poberes iz omar. Odstranis rocaje. Povrsine, ki jih nameravas barvati ali oblepiti, ocistis najprej z razmascevalcem, potem pa se z alkoholom ali s cistilom za steklo. Brusenje pred barvanjem mogoce ni nujno, je pa priporocljivo. To ni tezko delo. S smirkovim papirjem samo narahlo potegnes po povrsini, potem pa ostanke prahu obrises z vlazno krpo. Nanasanje barve z valjckom je bolj enakomerno kot s copicem. Potrebovala pa bos mini copic za popravke. Vzami slikarskega, ne v trgovini z barvami. Barvo nanesi v zelo tanki plasti in ji daj 24 ur casa za susenje. Potem z zelo finim smirkovim papirjem pobrusis, ce so se zatekle kake kapljice in se enkrat cisto tanko pobarvas. To ponavljas do zeljenega efekta.
Aja, valjcek vzemi ta mali, velurni, s kratkimi dlacicami. Pride lepse kot s tistim iz gobe. Pa eno plitko posodico, kamor si bos nalila barvo. Med posameznimi nanosi valjcka ne peri, ampak ga samo tesno zavij v prozorno kuhinjsko folijo, vtakni vse skupaj v plasticno vrecko in dobro zavezi. Ce bos valjcek prala, pa moras biti res temeljita in vedno se mora cisto posusiti, preden ga spet uporabis. Ampak ce delas s kakimi specialnimi barvami, jih gre s pranjem kar precej v nic, kar je skoda.
Tudi jaz ti priporočam kredne barve. Zelo so prekrivne, ne rabiš predpriprave, pobarvaš, prelakiraš.
https://www.vintagepaint.si/barve-chalk-paint/barva-vintage-chalky-paint