bazen doma – vaše izkušnje
Najprej je problem v tem, da so poletja zadnje čase za en drek. Torej imamo kopalne sezone vsega skupaj en mesec. Vsako pomlad, ko ga po dolgi zimi odpremo, sledi čiščenje, ki ti pobere cca 3 dni. Drgnenje, namakanje sten bazena, da se umazanija odmoči.. Polnimo ga en dan in eno noč pa ni posebej velik – premer 7 m, globina 1,5 m. Da ne govorim o stroški. Nakup in vgradnja sta še najmanjši problem. Tablete, čistila, pesek, cevi (občasna menjava)..znese na leto kar nekaj denarja. Da ne govorim, ko se voda v bazenu zamaže, listje, ptiči, iglice, odcvetelo cvetje… Če ga vsak dan zvečer ne pokrijem imam zjutraj za tri utre dela, da vse po vrhu poberem z mrežo..Če pade notri zemlja, jovo na novo. Voda ven, očistit, nova voda not. Spet, gromozanski račun od Voke. Doma smo čez poletje bolj malo, torej ga niti tisti mesec cel ne koristimo. Otroci gredo raje na kopališče kjer je družba, na morje.. popularen je bil samo prvo leto.
Če te zanima še kaj kar vprašaj.
Zakaj pa vode pozimi enostavno ne pustite notri?
Jaz poznam ljudi, ki vodo pozimi pustijo notri in nimajo nobenih težav z umazanijo, ki se po stenah nabere čez zimo. Bazen prekrivajo tako poleti kot pozimi s posebno folijo in nato samo z mrežo pobirajo listje, ki sem pa tja pade notri. Enkrat na teden v kopalni sezoni dno bazena presesajo, da poberejo umazanijo, ki se usede na tla.
REs pa je , da imajo samočistilni sistem, ki jim omogoča, da vodo zamenjajo le enkrat na leto (običajno spomladi) oz. res le v primeru, da jim pade “pol tone” zemlje notri.
Seveda jo pustimo notri. Bazen pozimi NE SME BITI PRAZEN! Vendar se kljub temu nabere umazanija, alge.. To je pač stoječa voda. Črpalka pozimi ni vključena.
Imamo pa tudi mi samočistilni sistem, vendar ni nič tako samočistilno kot je tvoja roka. Tisto v čemer se kopam, vsaj pri meni, mora bit neoporečno. No, ne rečem, listi inp ni taka huda umazanija, drugega pa notri ne prenesem. Ja, tudi mi menjamo vodo samo enkrat na leto, ampak vseeno, ta voda se ne menja, temveč samo kroži, torej… Dno tudi mi sesamo, ampak ti sesalci so za bolj lahko smeti, če pri do hude umazanije, zemlja, prod…te nič ne reši, moraš vodo menjati. Ni druge.
Mislim, da naše podnebje ni prijazno bazenom. Bazeni ob hišah pridejo do izraza v Kaliforniji:), no v takih krajih kjer je celo leto temperatura primerna za kopanje. Slovenija je alpska dežela. In bazen je čista afnarija, preserancija. Meni je žal, da ga imam.
Mi imamo doma bazen že cca 15 let.
Gradili (beonirali) smo ga sami – takrat smo se odpovedali enemu dopustu in nam je finančno in časovno šlo skozi.
Bazen ima mere 6×10 m, globok je približno 1,2 m.
Popularen je bil prvih nekaj let, ko so bili otroci še mlajši, zdaj pa ga praktično ne uporabljamo več, letos vanj sploh nismo točili vode.
Če hočeš, da imaš res čist bazen, tak, da imaš “apetit” se kopati v njem, potem je s tem ogromno dela – od vseh mogočih preparatov, pa sesanje, pa pobiranje umazanije (listov, cvetov, perja, žuželk…) z vodne površine, pa…
Mi vsako kopalno sezono vsaj trikrat menjamo vodo (nimamo samočistilnega sistema, ki ga je omenjala MayaM – pravzaprav za to zadevo prvič slišim).
Pa se mi zdi, da komaj napolnimo bazen, se parkrat v njem namakamo in že lahko spet menjujemo vodo, kljub temu, da ga redno čistimo. :(((
V glavnem, mi smo se našega bazena naveličali, verjetno pa bi bil bolj aktualen, če bi imeli “pravo” poletje.
m.
Samočistilna naprava je samo filter skozi katerega se voda pretaka, in je, bog pomagaj, bolj nič kot kaj drugega.
Se strinjam s teboj, naše izkušnje so podobne.
JA, ŠIŠMIŠ, JACUZI IN SAVNA. Lepo v hiši, ki ju lahko korstiš tudi pozimi. Ni boljšega. Tudi mi sanjamo o tem!
Strošek pa mislim, da bi znal biti večji, no odvisno koliko bi se preseravali.
No,
jacuzzi in savno pa imamo mi, pa moram reči, da ni noben pretiran strošek. Sploh če pomisliš, koliko bi plačal za razne klubske karte, če bi redno hodila CELA družina.
Pri nas je savna namreč vklopljena nekajkrat tedensko. In če pomisliš, da se potem samo še zvrneš v lastno posteljo – nikamor ti ni treba, ne v avto ne peš…
Savne ne maram (mimogrede, strošek izdelave savne je par sto jurjev), jacuzzija pa ne rabim, ker imamo banjo z vodno masažo – mene zanima bazen.
Letos smo kupili takega montažnega (3,7 x 0,80 m) in v njem smo takorekoč ves popoldan. Hiša je na Primorskem, tako da se voda ogreje tudi do 33 stopinj, manj kot 24 nima nikoli.
Tako da glede uporabnosti bazena nimam pomislekov. Naš osemmesečnik se v njem tako utrudi, da popoldneve in noči prespi kot top!
En nasvet sem od Žižke posredno že izluščila – bazen mora biti okoli ustrezno tlakovan in dovolj dvignjen od tal, da vanj ne pada zemlja, pesek,…
Žižka, s čim pa ga pokrivate? Je to ponjava, ki je kot kupola na nosilcih, ali le ponjava, ki prekrije bazen?
Selena, dvignjen od tal ne morem biti, no mislim, je grdo videt, če bo bazen zidan. Lepše je, če je zaključen direktno z okroglimi, zaokroženimi ploščicami. Mora pa biti kar lep kos površine, okoli, lepo tlakovan, oz. položen s ploščicami (nedrsečimi!), da boš zadevo lahko čistila s krpo. Drugače boste vse nosili v vodo.
Bazen se lahko pokrije s platnom (napne se ga čez cez bazen) ali pa s kupolo (obstajajo tudi ogrevani, taki imajo kupole).
Plahta se bolj obnese. Mislim, vsaj lažje jo je vsak večer potegniti čez bazen.
Če te še kaj zanima kar vprašaj.
Žižka, kaj vem, mi smo gledali montažne, ki jih lahko ali ne vkoplješ v zemljo. Okrogli so lahko totalno samostoječi, ovalni pa so lahko do četrtine zunaj, ostalo pa vkopano. Obod je iz valjane pločevine, vanj pa pritrjena 0,8 mm folija. Garancija 10 let, folija se lahko kasneje menja.
Tako da bo naš definitivno na eni strani cca. 20 cm iz zemlje na drugi pa okoli pol metra. Okoli seveda obzidan in obdan s tlakovci.
Ima kdo takega? Zadovoljni?
Hej! Pred nedavnim sem postavila tak montažni bazen premera 6 m in globine 1,50 m. Bazen je bil kupljen v akciji pri pri firmi Titro in principu “sestavi sam”. Z nekaj vprašanj na firmo smo ga uspeli postaviti sami in tudi preizkusiti. Ker sem si ga dolga leta želela upam, da mi tudi delo s čiščenjem ne bo delalo prevelikih ovir. Plava se v tej velikosti bazena fantastično. Voda se sicer ni uspela segreti nad 20 stopinj, vendar upam da bo v naslednjem letu boljše. Okolica bazena je še v izdelavi. Po razmisleku, ga bom tudi sama dvignila od tal cca 30 cm zaradi varnosti in da mi ne bo vse nesnage (listja ipd) prineslo v vodo. Če ima kdo izkušnjo pri okroglem bazenu prekrivanja s ponjavo z navijalom ali brez. Navijalo sem sicer dobila zraven, vendar ne vem če mi pride v poštev, ker je bazen dvignjen. Kakšne so vaše izkušnje glede tega.
Hvala za vaš nasvet.
Hej! Pred nedavnim sem postavila tak montažni bazen premera 6 m in globine 1,50 m. Bazen je bil kupljen v akciji pri pri firmi Titro in principu “sestavi sam”. Z nekaj vprašanj na firmo smo ga uspeli postaviti sami in tudi preizkusiti. Ker sem si ga dolga leta želela upam, da mi tudi delo s čiščenjem ne bo delalo prevelikih ovir. Plava se v tej velikosti bazena fantastično. Voda se sicer ni uspela segreti nad 20 stopinj, vendar upam da bo v naslednjem letu boljše. Okolica bazena je še v izdelavi. Po razmisleku, ga bom tudi sama dvignila od tal cca 30 cm zaradi varnosti in da mi ne bo vse nesnage (listja ipd) prineslo v vodo. Če ima kdo izkušnjo pri okroglem bazenu prekrivanja s ponjavo z navijalom ali brez. Navijalo sem sicer dobila zraven, vendar ne vem če mi pride v poštev, ker je bazen dvignjen. Kakšne so vaše izkušnje glede tega.
Hvala za vaš nasvet.
Rina, prav te gledamo tudi mi a nihamo med okroglim in ovalnim.
Monstro, podjetje ima internet stran vendar ne vem, če jo lahko objavim. Bo pa dovolj en skok na brskalnik.
Bazen dimenzije 8×4 m, globine 120 cm z vso pripadajočo opremo, tudi podvodnim reflektorjem, praktično vsem, pride okoli 700 jurjev.
Selena, ti kar objavi, tako hudo pa spet ni. Primoža moti samo načrtno prikrito oglaševanje določenih firm. Problematično bi bilo mogoče kvečjemu, če bi ti za to firmo delala in bi jim pela hvalnice, tako si pa samo njihova uporabnica iziroma stranka in z nami deliš tako dobre kot slabe izkušnje, kajne? Zato pa forum je. Strani z bazeni je pa verjetno več. Ti kar pripopaj.
Lp, Monstro
Monstro .
V akciji pri Titro je bil 600 tisoč v kompletu. Ostali material in dela, s tem, da veliko sama delam računam še na dodatnih 400 t. Če bi taisti bazen kupovala v redni ceni bi me v kompletu z vsemi priključki stal ravno tako okrog 1.m. Ko naberem nekaj novcev v kasnejšem času razmišljam tudi o pokritju. Mislim, da bo užitek popoln.
L.p. Rina
Za info o bazenih po nemško glej http://www.pooldoktor.net/forum/ Tam vejo vse, od gradnje do namakanja.
szbrez
POZDRAV!
mi imamo doma bazen pa spoloh ni tolko dela v lekarni se kupi ena flaška kemikalij noter daš pač toliko praška kolko maš vode in je celo sezono mir (flaška prije do 6€). mi imamo napol vgradnega in je celo leto zunaj bazen samo spraznem do polovice in napalnim plastenke napol z vodo in jih dam ob rob in ni problema… PRIPOROČAM
kaj se tiče elektrike pa ni problem jaz imam varčno pumpo A+ ki se nakaj nepozna na položnici. mimogrede bazen je vlki 4,20 in globok prb 1m. moji otroci uživajo tudi sosedovi kdaj pa kdaj pridejo. Še ENKRAT PRIPOROČAM.