Bazen, klor in rdeče oči
Pozdravljeni! Zanima me, če ima kdo od vas v pokrituh bazenih težave z rdečimi, razdraženimi očmi, že samo od sedenja ob bazenu in ne plavanja ali gledanja pod vodo?
Do meseca ali dveh nazaj, teh težav nisem imel ne v raznih toplicah, ne na olimpijskemu bazenu v KR. V Železnikih pa se mi zdi, da s kloriranjem pretiravajo, ker je tam v okolici ležalnikov prav jedek vonj po kloru oz. kloraminu. Čas zadrževanja na bazenu je cca 3-4 urice.
Leč ne uporabljam, sicer z očmi nimam težav. Obstaja kakšen predpis in evidenca meritev vrednosti klora v javnih bazenih, ki je javnosti dostopna ali gre to vse malo po domače?
Če ima kdo težave me zanima, kako jih lajša (kapljice Visin, Vogel, fizioloska, kamilice)? Nasvet izogibanja takim prostorom mi je znan. Za mnenja in nasvete se zahvaljujem.
LP
Izogibaj se temu bazenu v bodoče – pomeni, da mngo preveč klorirajo, ker ne menjajo vode in jo s tem razkužujejo – ljudje so pa packi, ker se velika večina niti ne tušira, predno se flikne v bazene – klor je strupen za sluznico in kožo, ker prvič izsuši, drugič pa dobiš lahko ekcem in vnetje.
Bejži stran od preveč kloriranih vod za kopanje – so genotoksične – poškodujejo lahko tvoj DNK……..
Jp, pametno kot vrag, ne? Vsi bazeni pri nas so pod rednim inšpekcijskim nadzorom dvakrat mesečno ali enkrat mesečno , če v preteklem letu niso bili neskladni. Predpisane koncentarcije prostega klora so pri nas bistveno nižje, kot po Evropi. Pri nas je najnižja vrednost prostega klora, ki mora bit v bazenski vodi 0,3 mg in najvišja 0,6 mg, medtem ko je v Nemčiji ta najvišlja dovoljena 1mg, v nekaterih državah pa tudi 1,5 mg. Do 4mg klora je dokazano varno za kopanje, toliko o tem. Meri se redno tudi vezani klor, ta ne sme presegat 0,3 mg, prav tako se meri ph vrednost, ter ugotavljajo v vzorcih prisotnosti raznih bakterij.
Mene tudi pečejo oči v vsakem bazenu, kar pa ne pomeni, da ne bi bila voda primerna za kopanje.
Najlepša hvala za argumentirane odgovore. Bom videl kako bo z očmi jutri, ko jih poskusim vlažit in spirat s kapljicami. Obiskovanje bazena je namreč zaradi rehabilitacije pri meni bolj + kot -, razen te nenadne reakcije vnetij oči, ki jih res nisem vajen.
Bom povprašal za evidentirane vrednosti predvsem vezanega klora. Ta naj bi bil glavna težava draženja sluznice in dihal.
Hvala še enkrat.
Ti kar vprašaj, ti povem, da pri nas so kontrole res redne ( punce iz Celja pa tudi super, ampak strokovne in nič čez prste ne pogledajo), še katerikrat več raje pridejo kot manj in predpisane vrednosti dejansko najnižje v Evropi. Oči te pa pečejo zaradi preobčutljivosti, sam sem imel vedno probleme in z bazensko vodo in morsko in soncem, imel pa zelo oster vid, zdaj ko sem satrejši se je to malo omililo.
kruta resnica, rdeče oči niso od klora ampak… od tega ker folk urinira v bazenih, kar pomeni da se klor veže s to svinjarijo in posledično se ustvarjajo kemični iritanti zaradi katerih imate rdeče učke.