Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Beljakovinska hrana – ne mesnata in mlečna

Beljakovinska hrana – ne mesnata in mlečna

Pozdravljeni vsi, ki še delate in švicate.
Bil sem na pregledu krvi in urina in so ugotovil, da mi primanjkuje železa in beljakovin. Zanima me katera hrana je bogata z beljakovinami (tudi železom) vendar ni to meso, mesni izdelki in mlečni izdelki.

Hvala za pomoč in imejte se lepo.

Vasiljko

http://www.planetbio.si/blog/seme-konoplje/ – zelo bogat vir beljakovin v rastljinskem svetu

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

meso, jajca, ribe… špinača, čokolada itn.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Stročnice na 100 načinov za beljakovine, pa kake suhe češplje, marelice, pesin sok, špinača … za železo

Samo ugibam – če si mogoče vegetarijanec…
Moja prijateljica je bila tudi. In ob podobno slabi krvni sliki ji je zdravnica svetovala, naj neha s tem in zaradi zdravja spet začne normalno jest. In ob bolj raznovrstni zdravi prehrani se je stanje kar hitro popravilo.

No, če je bila tvoja prijateljica vegi, pa je imela težave, je možno dvoje:
1. Vegi prehranjevanje ni za njo (kar je sicer malo verjetno, a možno.)
2. Se je SLABO vegi prehranjevala. Če je samo črtala nekatera živila, ne da bi našla zamenjavo, potem si res delaš medvedjo uslugo.

P.S.: Ja, prava črna čokolada je super (vsaj 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), sem jo prej pozabila.

Jej dosti zelenjave, katerekoli, ce je le mozno, naj bo domaca ali bio.

Jej strocnice – fizol, grah .. pa tudi ciceriko, leco, kaksno kuhano sojo (te ne prevec).

Od sadja priporocajo tudi npr. granatna jabolka (ne me vprasat zakaj, ker ne vem).

Potem pa najboljse, da gres v lekarno in si kupis prehranske dodatke, in sicer vitamin B12 in tablete zelezo (tega konsumiraj z vitaminom c, npr. limonin sok).

http://www.najhrana.si/beljakovine.html
Beljakovine so poleg vode najpomembnejše snovi v našem telesu. Velik odstotek našega telesa, vključno z mišicami, organi, s kožo, z lasmi in encimi, je sestavljen predvsem iz beljakovin. Beljakovine so v vsaki celici in jih nujno potrebujemo za življenje. Sestavljene so iz aminokislin. Nekatere aminokisline izdeluje telo samo, devet drugih vrst, ki jim rečemo esencialne aminokisline, pa telo dobi iz hrane, ki jo zaužijemo.

Nekatere vrste hrane, vključno z vsemi živalskimi beljakovinami, kot so jajca, meso in ribe, vsebujejo vse esencialne aminokisline in so znane kot “popolne” beljakovine. Nekatere druge vrste hrane, predvsem rastlinska hrana, pa vsebujejo “nepopolne” beljakovine. Zato moramo manjkajoče aminokisline dopolniti z aminokislinami iz drugih virov. To je tudi razlog, da morajo vegetarijanci uporabljati določene kombinacije hrane, na primer rjavi riž in fižol, arašidovo maslo in polnozrnati kruh ter polnozrnate makarone in sir, da telo preskrbijo s popolnimi beljakovinami. Edina rastlinska izjema je soja in/ali sojina hrana, kot je tofu: ta rastlinska hrana vsebuje popolne beljakovine. Poudariti je treba, da so beljakovine potrebne za opravljanje tako umskega kot fizičnega dela in so v prehrani človeka nepogrešljive.

Delitev beljakovin:

živalske

vegetarijanske

Funkcija beljakovin:

vloga v rasti in razvoju živega bitja,

nadomeščanje poškodovanih in odmrlih celic,

izdelovanje encimov, hormonov in hemoglobina.

VIRI BELJAKOVIN SO:

Soja. Soja je bogat vir rastlinskih beljakovin.

Soja je zares najhrana. Je visoko kakovostna rastlinska beljakovina, bogata z vitamini, minerali in rastlinskimi hranilnimi snovmi. Pol skodelice tofuja, na primer, vsebuje 18 do 20 gramov beljakovin, kar je 39 do 43 odstotkov dnevnih potreb za odrasle ženske.

Če uživamo prehrano, bogato s sojinimi beljakovinami, zmanjšamo tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni, znižamo raven holesterola v krvi, zmanjšamo tveganje za nastanek raka na dojkah. Soja vsebuje bolj kakovostne beljakovine kot katerakoli druga rastlinska hrana. Organsko pridelana soja (brez pesticidov ali drugih dodatkov) vsebuje vseh devet bistvenih vrst aminokislin in je odličen vir rastlinskih omega-3 maščobnih kislin. Zato smo tudi že veliko naredili za svoje zdravje, če smo sojo uporabili kot nadomestek mesa samo enkrat ali dvakrat na teden. Glavni vir sojinih beljakovin je sojino mleko.

Stročnice. Stročnice so najbolj zdrav in najcenejši vir beljakovin.

1 skodelica leče, na primer, vsebuje 17 gramov beljakovin in samo 0,75 gramov maščob. 57 gramov zelo pustega bifteka vsebuje isto količino beljakovin in kar šestkrat več maščob.

Velik odstotek vegetarijanskih beljakovin ne vsebuje aminokisline lizin, večina stročnic pa vsebuje velike koncentracije te snovi. Zato omogočajo stročnice popoln dodatek beljakovin pri večini vegetarijanske hrane. Lizin je ena izmed dveh aminokislin, ki sta bistveni za sintezo karnitina, ta pa je bistvenega pomena za učinkovito nastajanje energije v mitohondriju – celični tovarni energije. Če ste vegetarijanci, je zelo lahko doseči zadostne količine dnevnega vnosa beljakovin. Če vsak dan zaužijete dve ali več vrst naslednjih treh skupin hrane, je to dovolj: polnovredna žitna zrna, stročnice, oreški in semena.

Puran. Puranje prsi brez kože so eden izmed najbolj pustih, če ne najbolj pust mesni vir beljakovin na našem planetu.

Orehi, oreški. Kljub temu, da oreške uživamo v majhnih količinah, so še vedno dober vir beljakovin, predvsem za vegetarijance.

Jogurt. Je odličen vir dobro prebavljivih beljakovin. Jogurt vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot mleko, ker ga ponavadi zgostijo z nemastnim mlekom in tako povečajo vsebnost beljakovin.

Nasvet: Zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze ni odvisno le od dodajanja kalcija, ampak tudi od uživanja zadostnih količin beljakovin. Jogurt je s svojimi dobro prebavljivimi beljakovinami in kalcijem rešitev za te težave.

Oves. Oves vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot rjavi riž.

Divji losos. Je slasten in vsebuje veliko beljakovin.

Priporočilo! Leta 2002 je Ameriška akademija znanosti objavila nove priporočene dnevne količine vnosa beljakovin. To priporočilo temelji na obširnem znanstvenem proučevanju in je po mnenju avtorja knjige Najhrana za najzdravje odličen napotek. Odrasle ženske potrebujejo vsaj 46 gramov beljakovin na dan, odrasli moški pa 56 gramov (zelo aktivni in starejši ljudje potrebujejo več).

Priporočeno količino je zelo lahko doseči. Ženska lahko dnevni cilj doseže že s 85 grami tunine (20 gramov beljakovin) in 85 grami puranjih prsi (26 gramov beljakovin). Rezina polnozrnatega kruha vsebuje približno 3 grame beljakovin, 28 gramov mandljev pa 6 gramov. Ker veliko vrst hrane vsebuje beljakovine (240 ml juhe iz leče vsebuje približno 7,8 gramov, jajce 6 gramov in pečen krompir 3 grame), lahko vidimo, kako hitro lahko večina ljudi vsak dan doseže svoj cilj zaužitih beljakovin.

Beljakovine z nizko vsebnostjo maščob

Ker puran brez kože vsebuje tako malo nasičenih maščob, je zelo podoben pustim mesnim virom živalskih beljakovin, ki so jih uživali v paleolitiku. Obstaja razširjeno prepričanje, da ima tradicionalna sredozemska/japonska/okinavška prehrana, ki vsebuje malo nasičenih maščob, številne lastnosti, ki dobrodejno učinkujejo na zdravje. Na splošno velja, da ni nobenih natančno ovrednotenih zdravih prehranjevalnih navad, ki bi vsebovale veliko količino nasičenih maščob. Nobenega dvoma ni, da je najboljši tisti vir beljakovin, ki je zelo pust. Zdrave živalske vire beljakovin, ki vsebujejo malo maščob, pa je zelo težko najti.

PIRAMIDA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA PRIPOROČA:

Živalske beljakovine: vsak dan 1 do 2 porciji puranjih ali piščančjih prsi brez kože ali rib; vsakih 10 dni lahko pojeste 85 g pustega rdečega mesa (2 do 3 porcije na teden po cca 28 g)

Vegetarijanske beljakovine: vsak dan 1 do 3 porcije zelenjave, leče, soje (na primer tofu), jajčnih beljakov, jajc (največ enega na dan).

Nevarnosti!

Pri izjemno visokem vnosu beljakovin obstaja povečano tveganje za nastanek osteoporoze.

Prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin, je povezana tudi s tveganjem za poškodbe ledvic pri občutljivih ljudeh.

Še ena nevarnost velikih količin beljakovin v prehrani je povezana z ravnijo inzulina. Če je raven inzulina višja, tvegamo nastanek sladkorne bolezni in mogoče celo raka.

Leča je tako odličen vir železa kot tudi odličen vir beljakovin.

http://suha.si/zdrava-prehrana-diete/nasveti-diete/1476-kako-dobiti-potrebne-beljakovine

zdej sm pa not padla:)

Samo ugibam – če si mogoče vegetarijanec…
Moja prijateljica je bila tudi. In ob podobno slabi krvni sliki ji je zdravnica svetovala, naj neha s tem in zaradi zdravja spet začne normalno jest. In ob bolj raznovrstni zdravi prehrani se je stanje kar hitro popravilo.[/quote]

Bla bla bla bla bla zeeeeeeeham. Če je zate meso “normalna”, “zdrava” prehrana, še ne pomeni, da je tudi za ostalih 7 milijard ljudi.

Ne jem rdečega mesa že vsaj 15 let. S slabokrvnostjo nikoli težav. Tudi po operaciji ne.

Samo ugibam – če si mogoče vegetarijanec…
Moja prijateljica je bila tudi. In ob podobno slabi krvni sliki ji je zdravnica svetovala, naj neha s tem in zaradi zdravja spet začne normalno jest. In ob bolj raznovrstni zdravi prehrani se je stanje kar hitro popravilo.[/quote]

Bla bla bla bla bla zeeeeeeeham. Če je zate meso “normalna”, “zdrava” prehrana, še ne pomeni, da je tudi za ostalih 7 milijard ljudi.

Ne jem rdečega mesa že vsaj 15 let. S slabokrvnostjo nikoli težav. Tudi po operaciji ne.[/quote]

sam za info, med operacijo dobiš dobro, zdravo kri…

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Lahko ti povem iz prve roke. Ne jem nobenega mesa že vsaj 9 let, mlečnih izdelkov 2 leti. Tudi iz rastlinske hrane lahko dobiš beljakovine, največji problem pa je, da je izkoristek organizma le-teh zelo nizek, samo nekje do 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Z leti telo tvega beljakovinsko podhranjenost in težave z ledvicami ter jetri, zaradi odpadkov in strupov, ki nastanejo iz nerazgrajenih in neizkoriščenih aminokislin. Zato moraš svojo prehrano zelo zelo pazljivo sestaviti. Uživaj čimveč različnih beljakovinskih živil, pestrost je zelo pomembna. Soja in sojini izdelki so res bogati z beljakovinami, je pa danes 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} soje gensko spremenjene, certifikatom pa ne vem, koliko je za verjet. Vsekakor vključi v svojo prehrano kvinojo, katera vsebuje vseh 8 esencialnih aminokislin v skoraj idealnem razmerju. Drugače pa še oreščki,kakavova zrna, različne stročnice (leča, čičerika, bob, črni fižol), kvas, obvezno alge. Razmisli tudi o kakšnem dodatku,konopljin prah recimo, zadnje čase je zelo zanimiv map – rastlinske aminokisline v takšnem razmerju, da ne povzročajo težav z jetri in ledvicami. Vsekakor pa si moraš prehrano bolj pazljivo sestaviti, če nočeš dolgoročnih posledic, katere je potem precej težje odpraviti.

V rastlinah so bistveno bolj zdrave in zdravju prijazne beljakovine, res je samo to, da se je potrebno na tako vegi prehrano zelo spoznati in vedeti, kaj katera vsebuje. Recimo avokado ima bistveno kvalitetnejše beljakovine in več kot običajen goveji zrezek ipd… Saj o tem smo zadnja leta na raznih forumih na veliko debatirali, če koga res zanima, bo lahko našel informacije (če se malo potrudi). Sam sem že več let veganec in vedno bolj spoznavam, kako zavedena je glede prehrane večina ljudi. Vsekakor, beljakovine in minerale v mesu lahko z lahkoto nadomestiš z izbrano rastlinsko hrano ekološkega porekla in se tako izogneš škodljivim snovem v mesu, od škodljivih živalskih maščob, arahidonski kislini in ostalim rakotvornim snovem, ki jih v povprečnem mesnem proizvodu kar mrgoli. Drži pa, da je tudi neekološka, zastrupljena zelenjava ali sadje nevarno za zdravje, sploh vsi tisti pesticidi, konzervansi ali genetsko pridelana koruza, soja in podobne svinjarije, s katerimi nas zlonamerno zastruplja t.i. prehrambena industrija.

New Report

Close