beljenje – sam svoj mojster
Potrebujem mnenje – nasvet.
Do sedaj so bile vse stene našega doma bele, zdaj pa bi želela samo posamezne stene poživiti z barvami. Kako naj se lotim dela, da bo ostal strop in ostale stene bele? Bolj kot robovi oz. koti (teh bi se lotila s čopičem in jih predhodno zaščitila s “krep” papirjem oz. lepilnim strakom) me skrbijo brobne kapljice, ki pršijo od valjčka. Ali sem kot “neprofi” že v naprej obsojena na neuspeh?
Prvo pobeli tisto, kar bo ostalo belo. Počakaj, da se posuuši in z “maskirnim” trakom obrobi robove – samo s čopičem ne bo šlo – sem pred kratkim sama nekaj eksperimentirala, pa ni blo zelo naravnost in sem potem raje s trakom nadaljevala. Špricalo pa ne bo, moraš valjček kar konkretno v mrežico “obrisat”, da ne kaplja in curlja:)
Priporočam, da kupiš že zmešane barve.
Torej je možno, da mi uspe?
Barvo sem nameravala kupit v mešalnici (nekaj na osnovi Juba ali Spektre), to so baje polpralne barve.
“Izkušnje” imam z beljenjem navadne (bele) barve z nekoliko bolj “kosmatim” valjčkom in pralne (bele) barve s kratko pristriženim valjčkkom.
Dela bi se raje lotila sama, ker bom teško dobila mojstra za 2 steni v dnevni sobi in eno steno v jedilnici. Ostalega ne nameravamo beliti, ker je bilo pred manj kot enim letom generalno.
midva z dragim sva se tud sama lotla barvanja sten.. ceprou je moj ati malar, je hotu moj dragi to narest seveda sam:))
morm rect, da sva se kr namucla, ker je blo ful flekasto.. sva mogla kr parkrat popravljat.. ampak je blo pa vredno:)) sva pa robove tud midva zascitla s trakovi, mors edino pazit, da jih poberes takoj stran, dokler je barva se sveza, ker drugac se ti bo barva kr olupla.. sm se pa odlocla da naslednjic sigurno ne barvam vec sama:))
Pri nas vedno belimo sami.
Najboljše se nam obnesejo že tovarniško zmešane barve, naša najljubša znamka je nemški Dulux (prodaja jih Bauhaus). Barve so lepe in zelo dobro prekrivne, nič se jih dodatno ne redči in nič ne kapljajo, ko jih nanašaš na steno. Na ta način do sedaj nismo sproducirali še nobenih flekov.
Pa saj to delo ni nobena taka znanost, ti se ga kar pogumno loti – le vreme trenutno res ni najbolj primerno… Veliko uspeha želim.
Letni čas je morda res (naj)manj primeren, ampak turobno vreme prav kliče po prijetnem domu oz ustvarjanju, da bi si pričarali prijazno klimo. Kurimo, imamo razvlaževalec zraka, menda 3 stene ne bi bile preveč?!?
Ah, Mavrični, nič se nisem v naprej odločila za neuspeh. Sem ziheraš in rada vprašam za nasvet, a se v moji okolici ljudje tega ne lotevajo sami, zato sprašujem tukaj. Vesela sem vsakega nasveta, mnenja. Če bi mi 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} forumovcev ta podvig absolutno odsvetovalo, se najbrž ne bi odločila, tako pa
Sem kar redni “sammajstor”, večinoma sem se odločila za zimsko pleskanje. No, če notri malo kuriš oz. ogrevaš sploh ni problema. Mene spomladi zelo vleče na sveži zrak. Zima pa je glih pravi čas, da si še notranjost polepšamo in se tudi noter lepo in dobro počutimo, a ne?Prej sem vedno kupovala navaden Jupol, morala sem 2-3 pleskati. Da je flekasto, je lahko preredka barva ali pa premalo barve na valjčku ali pa ne dovolj “razmazano” po steni!Sedaj kupujem Jupol gold in je super! Vanj prav tako lahko zamešaš DIPI ali podobne barve. Kar veselo na delo!
Malarji delajo tudi pozimi:)
Jaz pa doma belim rajši poleti, ko je dovolj svetlobe in vlage v zraku.Valjček kupi kvaliteten, zelo dober je od Žime iz naravnega krzna ter dober čopič.Stene pred beljenjem premaži z akrilno emulzijo.Pazi, da ti emulzija ne kaplja po nezaščitenih površinah, ker se bodo tam kasneje pojavili temni madeži, ki jih je težko spraviti ven.Barve pa ti zmešajo v kateri od mešalnic barv.Bauhaus se mi zdi, da ima dokaj drage barve.Jaz najraje uporabim navaden Jupol (Jupolgold se težko ščisti), ki mi ga v določen odtenek barve zmešajo v eni trgovini, kjer prodajajo barve.Fino je, da je barva ravno prave gostote, da jo dobro razmažeš po steni in da se vam med beljenjem prehitro ne suši.
Sama sem do sedaj belila že v 3 stanovanjih. Vedno sem sama mešala barve, ker tiste namešane so čisto predrage. Za liter namešane barve dobiš kar precej belega jupola. Ne maram pa DIPI barv, ker se mi packajo. Uporabljala sem kar tiste iz Obija.
Stene sem vedno ločevala z zaščitnim trakom in kljub temu, da nisem ne vem kako pazila, ni bilo špricanja naokrog. Bi pa najprej pobarvala z barvo, na koncu pa z belo, če boste.
In sploh ni noben bav bav, edino pri barvah imej v mislih, da je tista barva v posodi ponavadi za par odtenkov močnejša in temnejša od tistega, kar bo na steni. Ker se vpije ter posuši.
Srečno in brez strahu.
Jupolgold je pralna barva, tako da jo lahko pomiješ z mokro krpo, pa ne bo šla dol. Podobna je Spektra latex, prav tako pralna. Ko se posušita, ne gresta več dol (tudi s tal ne), tako da bodi pazljiva.
Jaz sem barvala februarja s Spektro latex, pa je bilo čisto Ok.
Če hočeš imeti zelo živo barvo, bo barva vsaj na pol pralna, ker daš lahko veliko pigmentov le v barvo, ki ima veliko smol, smole jo pa naredijo pralno. Navaden Jupol ali Spektra bosta težko zelo intenzivne barve.
Jaz bom tudi barvala čez vikend. Upam, da obema uspe.