beljenje stropa- jupol gold
Danes sem belil strop in je cel lisast. Ne vem zakaj, a sem dal premal jupola gor, al preveč. Najprej sem jupol gold razredčil (2 litra jupola in 1 deci vode), premešal, valarček malo pomočil na treh straneh, in pomazal po stropu in razporedil po površini 2 kvadratov. Sam se mi zdi da je bila pregosta, da se ni tako v redu razpelala po površini.
Sploh si ne upam vec belit, sem kar vse pustil in sem šel
Sem hotel imet barvne stene, pa sem totalno zgubil voljo do vsega. Denarja za malarja nimam.
Drugace so pa stene bile ne tako dolgo nazaj prebeljene, sam sem hotel pač strop prebelit z pralno barvo, zarad komarjev…
V glavnem, bil bi zelo hvaležen za kaksen nasvet
Valarcek pomocis v barvo cel, potegnes prek mrezice in se lotis stene/stropa.
Ce imas obcutek, da je pregosto, se malo razredcis in glede na to, da si dal na 2 l barve 1 dcl vode, bi brez tezav se redcil.
Barvas levo-desno in potem naprej-nazaj oz po steni gor-dol.
Belo na belo ni nobena tezava, tako da kar pogumno jutri naprej
Sevede da je težava – Jupol Gold je pralna barva, ker je “elastična” – in zna pod kotom presevat glede na podlago. Pišem iz izkušnje, ko je bila Jupol Gold nanešena z valjčkom – sicer v celoti prekrito, ampak je presevalo skozi, ko se je posušila – nanešena dva nanosa, bi morali očitno bit trije…. Ko gledaš direkt, noben problem, pod kotom pa se res vidi, kot da je bilo “štukano”…. Na obremenjenih površinah, stopišče.
https://www.youtube.com/watch?v=TmBU8AEYIUc
[/quote]
Lolaš me, ženska
Barve v kantah so pripravljene za uporabo in se NE redcijo, ker naredis samo stalo. Sveze prepleskano je lisasto, ker se barva ne susi enakomerno. Jutri bo lis manj, pojutrisnjem jih ne bo vec.
V barvo namocis cel valjcek, ga otres ob mrezico, barvo nanasas gor-dol (oz naprej-nazaj) in raztegnes posevno glede na prvo smer. Ce ti je poln valjcek pretezek oz preokoren, vzames manjsega. Res da je treba veckrat jemati barvo, je pa lazji za “upravljat”.
Na barvi pise, koliko m2 prekrijes z litrom, in tega se drzis. Navodila niso za okras. 3/4 valjcka za 2 m2 je dosti premalo.
Sevede da je težava – Jupol Gold je pralna barva, ker je “elastična” – in zna pod kotom presevat glede na podlago. Pišem iz izkušnje, ko je bila Jupol Gold nanešena z valjčkom – sicer v celoti prekrito, ampak je presevalo skozi, ko se je posušila – nanešena dva nanosa, bi morali očitno bit trije…. Ko gledaš direkt, noben problem, pod kotom pa se res vidi, kot da je bilo “štukano”…. Na obremenjenih površinah, stopišče.
[/quote]
Poznam Jupol Gold, imamo na vikendu z njim beljeno kuhinjo, tudi nad pulti nismo dajali ploscic ali stekla.
Smo pa barvali s penastim valjckom in ne z mackom, za navaden Jupol pa z macko (smo sami belili celoten vikend, od emulzije naprej).
Moj svak je malar. Če si kje v bližini, ti lahko zrihram (morda, morda pa ne ;-)) poceni malanje. Primorska.
Drugače pa … kako zelo čudno dober občutek, da nekoga lolaš.
[/quote]
Morda pa sem bliže kot bi pričakoval; hvala, vzamem na znanje, bomo rabili kakšnega eventuelno, tale ‘naš’ zaračuna glih kot se mu kdaj zazdi.
Peeeeeace
http://www.jub.si/notranje-barve-dekorativa/notranje-barve/jupol-gold-advanced
Po navodilih se redci 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, z vodo, barva se z mackom (mi smo redcili 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, upprabili penasti valjcek, 2 roki na predhodno beljeno s klasicnim Jupolom).
Ja, saj sem pomočil valarček v barvo in potem še ene petkrat po mreži.
Barval sem tudi naprej- nazaj, pol pa še levo-desno, je pa res, da parkrat nisem točno vedel kje sem končal, tako da sem po nekaterih mestih šel tudi večkrat z valarjem.
Sem pa imel občutek, kot da tiste barve na valarju ni bilo dosti, ko sem z njim potegnil po stropu naprej- nazaj oz. se ni nikamor razpeljala, kot da bi je bilo premalo.
Kako veliko površino pa prebarvate z enkratnim namakom valarja v barvo? Več kot 1 kvadrat?
Ko sem pobarval, sem videl (stal sem pri vratih), da je ena tretjina stropa (od okna proti vratom) lisasta. Ko sem pa stopil pod “lisasto mesto” in pogledal navzgor so pa lis ni bilo videti.
Imel sem valjček z 9 mm dlakami, ne vem če so prekratke/predolge.
Sem gledal barve TREND in tudi piše da naj se redčijo z vodo do 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (enako kot pri jupol gold).
Ne vem mogoče bi moral barvo zmešati z tisto stvarjo, ki se jo da na bormašino, pol jo 2 litra odlit v kanto in dodat 1 dl vode in spet fajn zmešat.
Poznam Jupol Gold, imamo na vikendu z njim beljeno kuhinjo, tudi nad pulti nismo dajali ploscic ali stekla.
Smo pa barvali s penastim valjckom in ne z mackom, za navaden Jupol pa z macko (smo sami belili celoten vikend, od emulzije naprej).
[/quote]
In kakšna je razlika pri barvanju s penastim valjčkom?
Sem na tejle strani vpisal kvadraturo stropa in je pisalo, da bi moral porabiti skoraj 3,5 litra barve, jaz sem pa zmešal 2,1 litra barve.
Pa bolj ko sem pritisnil valjar po steni, bolj sem bil pošpukan od bele barve, pa čeprav sem jo porabil premalo (glede na zgoraj izračunano)
Ti kar pogumno, kot pravi barca, imam jaz enako izkušnjo. Barvo razredči, če misliš da jo težko premešaš, jo daj z roko, da bo res brez grudic, valjčeķ odcediš preko mrežice in gremo še enkrat. Če nisi zadovoljen, pa še enkrat. Normalno, da je razlika v barvi, ker tista na stropu ni več bela bela v primerjavi s svežo.
Jaz sem imel tudi težave z Jupolom, same lise če si pogledal pod kotom…
Sem pa sedaj barval s Spektra Extra od Heliosa in sem zelo zadovoljen, čeprav sem barval enako in z istim valjčkom!
Strop in stene so snežno beli z vseh kotov in neodvisno ali je dan ali pa zvečer pri luči.
Meni je pač uspelo kar mi prej z Jupolom ni, čeprav sem poskušal večkrat….
Po navodilih se redci 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, z vodo, barva se z mackom (mi smo redcili 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, upprabili penasti valjcek, 2 roki na predhodno beljeno s klasicnim Jupolom).
[/quote]
“… redcimo z vodo DO 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}”
in
“pozor, z redcenjem prekrivnost pada”
… ne pomeni, da moras kar zlivati vodo v barvo.
Je pa res, kot pisejo zgoraj, da so nekatere barve bolj, druge pa manj hvalezne za nanasanje in pa tudi, kako komu katera masa “lezi”. Avtor, poskusi se enkrat in ce se vedno ne bo v redu, menjaj barvo.
No evo, takšno temo sem dolgo čakal…
Dostkrat sem bral o hvaljenju kako babe znate kvalitetno premalat celo bajto, pa dobr vem da še dedcem dela to preglavice, če nimajo kilometrine za sabo….
Da se stene premalajo tko kot treba, je treba dokaj dobro vedet kakšen valjček uporabit(material ščetin, dolžina ščetin, širina in fi valjčka itd), kakšno barvo kupit in na kakšen način malat(hitrost, št nanosov itd).
Bedaki mislite da boste kar z vsako barvo, vsakim odtenkom rasturali po stenah…zelo je odvisno kakšno barvo izberemo glede na lokacijo sten glede na stran neba in kako pada svetloba (zunanja ali notranja-luč) na steno in temu primerno se je treba lotit malanja…
Fleki nastanejo zaradi različnih vzrokov, sigurno pa ne zaradi samega tipa barve (Gold, classic, trend itd).
Samo za primer : Kolega , ki je malal eno steno v spalnici z zelo temno antracitno barvo, se je rešil flekov šele s petim nanosom….
Sicer piše na kanti, ampak preizkušeno:
Dodate toliko vode, da po dobrem mešanju, ko namočite valjček v barvo, barva počasi teče z valjčka in šele po približno 5-ih sekundah začne počasi kapljati. Tako razredčeno barvo lahko dobro razporedite po površini in tudi ni problema s prekrivanjem površine ter kapljanjem z valjčja.
Pa ne šparat z barvo, še bosebej, če imate temnejše nianse in dobro je potrebno prevaljčkat celo površino, da ni kasneje lis. Valjček namočiš v barvo, na mrežici iztisneš višek barve in potem z dolgimi potegi razporediš barvo na zid ali strop. Pri tem barvaš tudi po že pobarvanem, da ni potem lis.