Belouška?
Sredi Istre smo kupili vikend, je bolj na samem in imamo pravo kačje bogastvo. Videli smo že modrasa (100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepričani, ker je ležal zvit in smo si ga v miru ogledali z izrastkom na nosu, siv in črn cik cak zmajček na hrbtu), na kupu kamenja v vrtu se sonči gož (črnica), vendar je precej plah, v potoku, ki je blizu pa smo opazovali manjšo kačo, ki je lovila paglavce (žabje podmladke). Za ušesi je imela rumene lise, vendar glede na slike na internetu, nisem prepričana, če je belouška. Morda kdo ve? Kača ni bila preveč plaha, po lovljenju je počivala na kamnu. Za modrasa vem, da je strupen, ravno tako gad, vendar ne vem, koliko je strupen npr. gož za otroke (za nas odrasle se ne sekiram). Otroke učim, da naj bodo glasni in vedno so obuti vsaj v superge, vseeno pa smo raje bolj previdni. Imamo tudi večjo količino škorpijonov, vendar berem, da so strupeni približno tako kot osa. Morda ve kdo kaj več?
Aja, pa še to. Ima morda kdo nasvet, kako pregnati slepce? V kupih pokošene in rahlo gnijoče trave jih je precej, tudi po dva hkrati se zvijata, vendar so hudo počasni, in smo nehote ga že poškodovali (eden je celo odvrgel rep). Moraš prav počakati, da se gospod lepo odplazi.
Pa morda še to, poleg navadnih martinčkov, nas včasih obišče tudi velik zelen kuščar, vendar je hiter kot strela. Tudi na internetu ne najdem opisa. Zdaj pa res neham. Hvala, morda svetujete naslov kake knjige o živalih na primorskem ali kaj podobnega?
tista kačica z rumenimi pegami je bila ziher belouška. Jaz sem letos po dolgih letih eno zapazila pri šolskem ribniku in zdaj hodiva s hčerko na opazovanja. Belouška ni strupena, pa tudi hitro se umakne, če prideš blizu.
glede škorpijonov in njihovega strupa bo najbrž tudi držalo. Mene je en pičil (stara sem bila 10 let), in je bolečina res nekaj podobnega kot če bi pičila osa…tudi zateklo ni kaj dosti. No, najbrž zna biti problem, če je oseba preobčutljiva na pike.
Za ljudi nevarni strupeni kači pri nas sta samo modras in gad, polstrupena je še mačjeoka (živi na primorskem, strup nevaren le za glodalce).
Pri nas v potoku pa je veliko kobrank, ki so tudi nestrupene, pa prej sploh nisem vedela, da obstajajo…
Prirodoslovni muzej je imel pred leti razstavo z naslovom: Kače – zakaj se jih bojimo’ ter v terarijih vse kače, ki živijo v Sloveniji in kako ločiti strupene od nestrupenih… skratka, super zadeva in mi se kač od takrat ne bojimo!!
Ojla, na vikendu smo bolj ob vikendih. Šundra ni veliko, ker je bolj na samem, okoli je gozd in vinogradi. Je pa precej srn in srnjakov (ki zvečer glasno lajajo), divjih zajcev in tu in tam kak prašič. Videli smo tudi že sovo in polha. Saj pravim, da kar leze in mrgoli. Otroci in midva z možem se kač ne bojimo. Otroke skušam naučiti, da smo mi prišleki na njihovem področju. Vsa ta golazen odtehta večerne užitke ob zahajajočem soncu in lastovk, ki pridejo čisto blizu po požirek vode v bazen (naredijo kar v letu – ful so face).
Aja, pa še to. Voda v bazenu je seveda klorirana. Lastovke pa zvečer naredijo požirek ali dva. Mislite, da jim klor kakorkoli škoduje. Se kdo spozna na ptice?
Ha ha, ti pa imaš probleme Samo še medved vam manjka.
Postavi zraven bazena kako staro ponev (ali več njih) in vanjo zvečer nalij sveže vode. Ko bo suša, jo bodo ptički že našli. Mi smo imeli za psa zunaj vedno veliko vedro vode in so ptički hodili pit – pa se je žal kdaj kakšen tudi utopil. POtem smo zraven vedra postavili ponev in je bilo OK. So dojeli, da je zanje.
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/318340
lahko pokličeš na kačofon: 040/322 449 morda ti lahko svetujejo.
lepo da imate radi kače. tisti zeleni kuščar je zelenec in mislim da kar močno ugrizne, ni pa strupen.
Heheh, imate pa celi zivalski vrt. Mene sicer kače ne ganejo, bi mi bilo še zanimivo za pogledat, bolj me skrbijo pajki. Sem v Tunizijo, čeprav je bil hotel s petimi zvezdicami trogala s sabo Biokil in predno smo sli spat celo sobo našpricala podolgem in pocez…Na mojo zalost smo imeli sobo v pritlicju, takoj nad travnikom in kot zanalašč je naravnost na teraso prilomastil tako velik pajek, da ga v zivo še nisem videla….Lahko si predstavljate, ker haloooo je bil. So takoj naslednji dan naredili dezinfekcijo okoli in okoli hotela. Teh eksotičnih krajev me je strah ravno zaradi pajkov. No, malce sem se oddaljila od teme, še to, tista kača je bila verjetno res belouška.
pri nas so strupene le modras in gad in še to po novem, če te pičita ne dobiš protistrupa le na opazovanju si. Škorpijon je pa tako, večji je manj je nevaren! kajti velik te ugrizne in ni nč hudega, mali pa te piči in s tem da vate strup.
Drugače pa za svet velja, če ima kača trikotno glavo je strupena in beži;))
Živjo,
kar zavidam vam to živalsko bogastvo.
Kače so koristne – lovijo žuželke in vse manjše živali, tudi miši. Včasih so jim nastavljali mleko, da so vedno imeli kakšno pri hiši (ko še ni bilo biokilla). Strupena sta samo modras in gad, pa tudi onadva pičita le v sili, v samoobrambi, če ga pohodiš ali kaj podobnega. Vse ostale so nestrupene in koristne. Tisti zeleni kuščar je zelenec, tudi koristen, lovi žuželke.
Če slepcev ne marate, potem odstranite kupe, kjer se zadržujejo. Oni niso kače, ampak kuščarji in povsem nenevarni. Tudi lovijo žuželke.
Nevarni znajo biti samo kakšni pajki, pa škorpijoni tudi pičijo, ampak noben prehudo.
Ko pa greste po hosti, je pa modro malo bolj lomastiti, kače se umaknejo.
Kaj pa ježev nimate?
lp
Pozdravljeni,
imamo ribnik, v katerega pogosto zahajajo Kobranke. Vem, da niso strupene, je pa občutek njihove prisotnosti neprijeten, pa še kakšnp ribico si privoščijo za priboljšek. Nekje sem slišal, da jih vonj po naftalinu odganja. Zanima me, če je to res in kje se da naftalin kupiti. Včasih ga je bilo možno v lekarnah, vendar ga tam ne prodajajo več.
Hvala za nasvet in lep pozdrav!
Vlado