Najdi forum

Splash Forum Koronavirus BEMTI UPOKOJENCI!

BEMTI UPOKOJENCI!

Meni se zdi vprašanje varnostnice povsem na mestu. Živimo v izrednih razmerah, v katere smo prisiljeni vsi, a starejši kot da se njih ne tiče (in še nekatere druge izjeme tudi). Zakaj za božjo voljo vsak dan?!! To isto gospo sem še slišala zunaj spraševat nekoga, če je notri gužva?! Ja luba duša, taki jo delate:-( Če ji je dolgčas, gre mirno lahko na sprehod čez Tivoli, zakaj v trgovino?!
[/quote]
Zato, da lahko zdaj ti dobivaš popizditis in pametuješ tu gor.

Nekatere lahko s kolom po glavi, pa še ne bodo dojeli, da gre zares. Enostavno nimajo dovoljšnje možganske kapacitete. Se ne zavedajo, da ogrožajo sebe in druge. Kot tisti starček pred pravoslavno cerkvijo zadnjič – pa on nema korone. Torej lahko še naprej luta okoli in širi viruse. Pa mladina, ki se vseeno zbira – saj zanje itak ni nevarno, no. Vsi ti so na isti stopnji – treba jih je prisiliti, da ne bodo ogrožali vsaj drugih, če jim že zase ni mar. Ni druge.

Avtorica, vem da ni prav, da tega ne upoštevajo, ampak toliko empatije pa si sposobna, da veš, da ni enostavno biti upokojenec ali sam doma zaprt cele dneve. Če hodi ven, je očitno stiska samote težja kot stiska straha pred virusom. Nikjer pa ni zakonske omejitve, da nekdo ne sme enkrat na dan v trgovino. Torej ne krši zakona.

Torej si opazila isto stvar kot jaz. Upokojenci kar vsakodnevno v trgovini, posedajo po klopcah in se sprehajajo po mestu. Nenavadno se mi zdi, da nihče od njih nima otrok, da bi jim hrano prinesli ali zdravila iz lekarne.

Ko sem temo prijavila, je že pisalo, ta objava je že prijavljena.

Hvala tudi tebi, vam, ki ti je mar, da se ne širi nestrpnost do starejših.
[/quote]

Iz izkušenj povem da je gospa dementna. Moja mama je tako hodila v zdravstveni dom vsak dan. Na srečo so me poklicali da jo pridem iskat. Tretji dan zdravnica ugotovi, da je treba začet postopek za v dom. Bila pa sem že prej v kontaktu z osebjem ker mami ni uspelo zdravil jemat.
Varnostnik ali policist bi moral obvestit domače. Dementna oseba ima po navadi nekje napisan telefon domačih. Ali na listku ali v denarnici ali v rokovniku.
Pomagajte jim ker zasmehovanje ni na mestu v taki situaciji.

Oprosti, ampak glede na tvoj zadnji stavek je kristalno jasno, da ne veš, o čem govoriš. Če se že gremo ta cirkus, potem je pomembno, da se ga gremo vsi in v max možnem obsegu.

Kar se mene tiče, lahko včeraj vse odprejo nazaj in se gremo biznis kot običajno, in kdor bo podlegel, bo podlegel. Ampak če smo vsi prisiljeni v nekaj, potem se mi zdi res noro, da tega ne upoštevajo tisti, ki jih želimo zaščititi.
[/quote]

Glavno, da ti veš, o čem govoriš. Zakaj ne greš pred raznorazne firme in zahtevaš, da pustijo delavce doma, namesto da udrihaš čez eno ubogo gospo?

Draga moja, nisem vlekla na ušesa, stala sem zraven in govorjenje je bilo precej glasno – verjetno z razlogom, ker gospa bodisi slabo sliši bodisi ni želela slišati, zato je varnostnica vprašanje ponovila.

Ne vem, kje vidiš šopirjenje (in s čim), očitno pa nisem edina, ki vidi ostarele ljudi vsepovsod – in to je problem, ki sem ga želela izpostaviti.

Pa kje ste zdaj vsi tisti, ki bi za njih morali skrbeti? Aja, šopirite se po forumih.

Mimogrede, midva z možem sva svojo dolžnost opravila – najini starši in naše družine se držijo ukrepov. Pa smo zdravi, tudi starši.

Glavno, da ti veš, o čem govoriš. Zakaj ne greš pred raznorazne firme in zahtevaš, da pustijo delavce doma, namesto da udrihaš čez eno ubogo gospo?
[/quote]

Veš kaj, jaz bi raje šla pred parlament zahtevat, da gremo nazaj v normalo in razpustimo ukrepe. Ta uboga gospa je pa zgolj prispodoba za mnoge penzioniste, ki veselo šetajo okoli, kot da ni nič, medtem ko vse stoji prav zaradi njih. Mislim, da me to upravičeno lahko jezi. Pa tudi tebe bi moralo. Razen če nisi doma na socialni podpori, v tem primeru se zate nič ne spremeni. Za ostale pa se je, in to zelo.

Sem prepričan, da ji varstvenica tudi pod razno ni to rekla!
Da ne boš preveč pametna poglej graf katere starostne skupine je največ obolelih, največ jih je v starostnem razponu 25 – 64 let
https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19

Draga moja, nisem vlekla na ušesa, stala sem zraven in govorjenje je bilo precej glasno – verjetno z razlogom, ker gospa bodisi slabo sliši bodisi ni želela slišati, zato je varnostnica vprašanje ponovila.

Ne vem, kje vidiš šopirjenje (in s čim), očitno pa nisem edina, ki vidi ostarele ljudi vsepovsod – in to je problem, ki sem ga želela izpostaviti.

Pa kje ste zdaj vsi tisti, ki bi za njih morali skrbeti? Aja, šopirite se po forumih.

Mimogrede, midva z možem sva svojo dolžnost opravila – najini starši in naše družine se držijo ukrepov. Pa smo zdravi, tudi starši.
[/quote]
Na videz zdravi, možgani očitno ne funkcionirajo kot pri normalni osebi.

Vsem je težko biti doma. Predstavljaj si npr. 4-člansko družino na 60 kvadratih, kjer morata oba starša delati od doma, otroka pa zraven delati šolo.

So pa jasna priporočila, da naj bi v trgovino hodili čim manjkrat in ravno prejle berem, da bo vlada sprejela dodatno zaostritev, kjer bo omejila izhode iz naših domov – verjetno posledica takih dejanj.

Res se sprašujem, kje so v tej sliki potomci in če je gospa zares dementna, zakaj še ni v domu. Pa kot rečeno, ona ni edina, ki mi je danes prekrižala pot. Čisto premnogo jih je bilo in nikomur ni mar za preventivne ukrepe…:-(

Ni vse v zakonodaji. Pravilo je: tvoja svoboda gre samo do tja, dokler z njo ne posegaš v mojo.

Sem prepričan, da ji varstvenica tudi pod razno ni to rekla!
Da ne boš preveč pametna poglej graf katere starostne skupine je največ obolelih, največ jih je v starostnem razponu 25 – 64 let
https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19
[/quote]

Kar verjemi, in ponovila je 3x! So bile tudi druge priče.

Drugače pa je relevanten podatek smrtnost, ne število okuženih. Ta se pa ve, v kateri starostni skupini je.

Kar verjemi, in ponovila je 3x! So bile tudi druge priče.

Drugače pa je relevanten podatek smrtnost, ne število okuženih. Ta se pa ve, v kateri starostni skupini je.
[/quote]
Ne ni relevanten podatek, ker ni rečeno, da je umrl zaradi virusa, če bi imela malo možganov namesto dveh pečk v glavi bi vedela, da so bili večina umrlih tudi bolniki težjih bolezni poleg tega pa še varovanci doma starostnikov in okužil jih je kdo? mimogrede tudi mladoletni umirajo, imaš še kakšen bedast zaključek?

Imam starša, katerima ne morem dopovedati, naj bosta doma!
Stara 80 in 78 let, oba kronična bolnika. Hudo srčno popuščanje pri enem in drugi po prebolelem raku.
Živita v sosednji hiši.
Prosila sem ju ničkolikokrat, naj povesta, kaj rabita, da bom prinesla. Da bomo mi šli 1-krat max na 14 dni v trgovino, ampak si bomo pomagali s spletno prodajo, lokalnimi proizvajalci. Da bom šla v lekarno, kadarkoli, če potrebujeta.
Ampak ne. Prvi teden sta letala po trgovinah. Ker sta potrebovala točno ta in ta jogurt.
Ker sta hotela sveži kvas, jaz ga nisem prinesla, ker ga v naših koncih ni bilo, suhega nočeta, a sem ga še februarja kupila veliko.
Bila sta v vseh bližnjih trgovinah v okolici, oba in iskala kvas.
Potem sta šla v trgovino, ker se je pokvaril palični mešalnik. Sta ga dobila v Sparu.
Pa šla sta po kruh in kaj vem, kaj še vse, ker vse pa ne vidim. Z možem hodiva v službo.
No, ta teden je malo bolje. Povedala sem, da ne v trgovino, da se trgovini mi tudi izogibamo, a da bomo šli v večji nakup (petek ali sobota). Ok. Sta naročila.
Ampak. Točno ta in ta sok. Ga v Intersparu niso imeli, malce drug okus. Sem kupila. Ni bilo ok.
Točno ta in ta jogurt. Glej, presneto. Ga tudi ni bilo, kupim zelo podobno, ni ok.
Točno ta in ta kruh. Glej ga zlomka. Ga ni bilo.

Nakup sem opravila včeraj.
Danes pa mi mama pove, da zdaj pa razume, zakaj jima nisem prinesla, kar sta želela. Ker sta bila dopoldan V sparu, Mercatorju, Hofru, Lidlu in Jagru in NIKJER nista našla točno to, kar sta želela!!!!
Adijo pamet!
Ne uporabljata razkužil, ker jima je to brezveze. Ne uporabljata mask, ne rokavic!
Skoraj se mi je odpeljalo!
Pa da ne govorim o tem, da hodita na banko, pošto.
Pooblastila seveda mi ne dasta, da bi šla na bankomat jaz, tudi jima ni, ker sta onadva pa ja še ok in ne potrebujeta takšne pomoči in nista otroka!

Meni se meša!
Ob vseh obveznostih, ki jih imam sedaj, 3-je otroci, delo medicinske sestre, mož policaj, bi bila res hvaležna, da moja starša ostaneta zdrava in sta pač nekaj tednov v hiši. Naj gresta na njivo, travnik, v gozd!
Če zbolita, ne vem, kje bom našla energijo, da se ukvarjam še s tem. In čas!

Verjetno bo res nekaj na tem:-( Ampak ti starejši imajo nekje tudi otroke in vnuke in pravnuke, ki bi zdaj morali malo bolj poskrbeti za njih / bdeti nad njimi. Tako kot ti. Moji starši so tudi doma, smo se hitro zmenili, da bo zdaj pač nekaj tednov treba stisniti zobe in če kaj rabijo, naj pokličejo, ni šans, da sami lutajo okoli.
[/quote]

Če boš hotela za novo leto očeta še vedno imeti, boste morali zobe stiskati še celo leto. Starejši ljudje bodo množično umirali po koncu karantene, če jih ne boste otroci in vnuki zaščitili in držali v samoizolaciji. Tako preprosto bo. Virus bo krožil med nami tako kot ostali virusi gripe. Dokler nimamo cepiva, bo za rizične skupine izjemno nevaren in njega bo prav malo brigalo, ko karantene ne bo več.
To je res en ogromen nesporazum, ko folk misli, da bo nevarnost virusa minila s preklicem karantene.

Zato ker gospa pri 80 očitno razume in ve, da je vse skupaj en velik nateg, ti pri 30…40+, pa ne in še vedno živiš in hočeš živet v navidezni karanteni, ki ni nič drugega kot hišni pripor za vse Evropejce. V Italiji pa je že lani in letos do korone umiralo po cca, 2000 ljudi na DAN…. Ja na DAN, zdaj pa vse, ki umrejo zaradi raka in navadne gripe uštevajo med umrle za korono. Za tole boleznijo pa umre na dan cca 12 popolnoma zdravih ljudi in ne 900+, kot nam to lažejo tisti, ki imajo z nami, kateri bomo preživeli, čisto druge plane. In bolje da ne veš, kakšni so, ker boš potem še težje dihala.
[/quote]o tem koliko jih je lani umiralo na dan v Italiji?

Nima vsak, ki je dementen, luksuza iti v dom, ljudje. Nekateri imajo visoke penzije in si to lahko privoščijo, večina pa ne in tudi otroci ne morejo podpisat, da bodo dom plačevali, če nimajo. Demenca je drugi najvišji plačilni razred v domu. Ne vem, če si predstavljate te zneske.
Pri 80 letih je dementen vsaj četrti, zato je velika verjetnost, da gospa tega, kar se dogaja, niti predelat ne zna. In ja, s tem ko smo MI doma, ščitimo tudi take, ki se sami ne znajo. In podjebavanje ni nobena rešitev. Se pa strinjam, da je veliko bistveno mlajših penzionistov čisto preveč lahkomiselnih. Tudi moji rečejo – kaj čem? Me bo pač pobralo. Jim ne dopoveš. Se ponudiš, da greš namesto njih v trgovino. Kje pa. To je njihov ritual, ki si ga ne pustijo vzeti.

Ne ni relevanten podatek, ker ni rečeno, da je umrl zaradi virusa, če bi imela malo možganov namesto dveh pečk v glavi bi vedela, da so bili večina umrlih tudi bolniki težjih bolezni poleg tega pa še varovanci doma starostnikov in okužil jih je kdo? mimogrede tudi mladoletni umirajo, imaš še kakšen bedast zaključek?
[/quote]
Sori, kaj pa sploh hočeš povedat? Zakaj opravičuješ brezobzirno obnašanje starostnikov? Samo zato, ker si med njimi? Bedast izgovor, a ne? Pa še to – stopnja smrtnosti je zelo pomembno podatek! Lahko se želiš, pomaga ti pa to čisto nič.
Dejstvo je, da so/ste starostniki najbolj ogroženi in ravno zato bi se morali vi obnašati najbolj odgovorno. Pa se žal ne. To vidim tudi pri mojih starših in tastu in tašči. Pa recimo, da smo večino spametovali kolikor toliko (da ne hodijo v trgovine tolikokrat, če že tega ne moremo doseči, da bi jim mi sami dostavljali). Samo najstarejši in najbolj ogrožen tega še vedno ne razume. On še vedno misli, da pretiravamo, da bo že, pa da če mu je namenjeno, ga bo pač pobralo. Pa je bil pred pol leta na infekcijski zaradi hude pljučnice!!! Res, možgani mu ne delajo več dobro zgleda, pa ne moremo nič. Pa takšnih je še nekaj v okolici.
Seveda so takšni brezbrižneži tudi med mlajšimi, samo, roko na srce, glede na trenutno poznavanje bolezni so vseeno precej manj ogroženi. Da je največ okuženih v aktivni populaciji, je logično, saj smo ravno mi tisti, ki smo imeli in še vedno imamo največ interakcij zaradi služb.

Veš kaj, jaz bi raje šla pred parlament zahtevat, da gremo nazaj v normalo in razpustimo ukrepe. Ta uboga gospa je pa zgolj prispodoba za mnoge penzioniste, ki veselo šetajo okoli, kot da ni nič, medtem ko vse stoji prav zaradi njih. Mislim, da me to upravičeno lahko jezi. Pa tudi tebe bi moralo. Razen če nisi doma na socialni podpori, v tem primeru se zate nič ne spremeni. Za ostale pa se je, in to zelo.
[/quote]

Ne stoji vse zaradi njih. Stoji zaradi zdravstvenega sistema da se ne sesuje. Al kako bi ti? Da se določenega dela populacije kar sploh ne zdravi?

o tem koliko jih je lani umiralo na dan v Italiji?
[/quote]

Ta podatek je bil že objavljen. V žariščih imajo 80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} povečano smrtnost. Še kaj? Da trupel nimajo več kam odvažat, ni zadosten podatek o smrtnosti zate? Da ni vse business as usual?

Sta pa celega hudiča zredila!

Ona tam mora biti. To je njena služba. Je nujna služba za preživetje. Medtem ko upokojenka lahko kupi hrano za nekaj dni ali 1 teden in gre v trgovino vsaj na par dni, še bolje 1x na teden.

Če se jaz pri 35-ih držim teh navodil in hodim samo po nujnih opravkih (trgovina 1x-2x na teden, lekarna, če je treba dvignit zdravila) se lahko tudi gospa pri 80-ih.

kot da opisuješ moja dva..

Tudi jaz sem včasih hodil 3x in tudi večkrat na dan v trgovino. V Hofer, pa Eurospin, pa Mercator. Pa domov, pa nekaj pozabil, pa nazaj v Eurospin in podobno. Zdaj pa se tudi sam držim navodil in grem 2x na teden v trgovino maksimalno. Pa sem več kot pol mlajši od omenjene upokojenke. Če sem se lahko jaz navadil, se lahko vsak

Tudi mladi setajo okoli in se jim hebe, zato pa se nam obeta se hujša prepoved izhodov. Ravno zagrozil Kacin, saj so ljudje mlado, staro spet vsi na sončku danes. In jaz imam tega tud poln k. Uuuu da se jaz držim doma ostali pa setajo in potem bomo zato se tedne doma.
Čeprav resnici na ljubo okužba se nam najbolj množično širi v domovih upokojencev, ne toliko med prebivalstvom, pa med temi ki jih uvazamo nazaj v slo. Dva iz Madrida sta očitno okužena tam v hotelu Paka.
[/quote]

Točno to. Nekateri odgovorni se držimo doma, pazimo da ne gremo povsod.
Drugi neodgovorni, da ne rečem kaj, pa psa na sprehod, pa na še popoldanski sprehod. Pa na pumpo po cigarete. Pa nazaj, loto vplačat. Pa v trgovino po moko (kot da nisi mogel naredit zaloge). Za vikend pa še na izlet na Šmarno goro, Izolo, Krim in ne vem kam še vse hodijo.

Vsem neodgovornim nabit kazni, prepovedat izhode, če se kršitev ponovi dvojna kazen.

New Report

Close