BENEŠKA MASKA
Odvisno, kaj je zato drago – zame ni bila draga maska naprimer za 100 eur, ki je res ročno izdelana, karakterna, prava mojstrovina – je na častnem mestu nekje doma.
Po drugi strani mi je pa predrago dati po 15, 20 eur za skomercializirane maske, ki jih najdeš po Benetkah na vsakem vogalu – torej če kupuješ za igračo ali majhen spominek nekomu, bo OK, če imaš do beneških mask in muranskega stekla drugačen umetniški odnos in ceniš drugače njihovo vrednost, potem boš odštel na stotine eur. Vsak ima svoj način vrednotenja neke kuture in umetnosti
Osebno grem nekajkrat na leto tja, za dušo, sprostitev, takrat v mesecih, ko ni toliko turistov, si nakupim tudi nakit iz muranskega stekla, ker mi je res lep in cenim to ročno izdelano umetnost – ne tistih serijsko nabrizganih tapoceni po 10, 15 eur za ogrlico naprimer. Ker se tudi prehitro razlomijo in poškodujejo in je stran vržen denar – za na polico za gledat OK, za nosit in uporabljat pa ne. Enako je pri maskah – tapoceni so samo za gledat, ne pa za prijemat ali celo uporabljat.
Bila sem 2x. Prvič sem si izlet plačala sama, da vidim to tako imenovano opevano čudo, drugič pa so mi izlet s katamaranom poklonili v službi in bi bilo nevljudno, da bi odklonila. Ne bi pa šla nikoli več. Vedno gužva, da se komaj prebiješ po tistih ozkih ulicah, smrad se širi od vsepovsod, znameniti trg poln golobov in njihovih iztrebkov. Trgovin je polno, tako, da maske ni problem kupiti, cene, da niso za nikamor, pijača in jedača, bolje da nanjo ne pomisliš, pa nisem ravno revež. Bili tudi na otoku, kjer izdelujejo steklo, nič posebnega, skratka zguba časa.
A res, ne sodi svoje širine po ožini svoje tipkovnice
Ker če si misionarka, prostovoljka v humanitarnih akcijah, potem ti lahko verjamem, da si videla več, kot bom jaz v svojem življenju, drugače pa, ko boš poeg vseh celin naprimer še Madagascar, Zanzibar, Novo Zelandijo, Islandijo, pa mikro otočja obdelala, wellcome back