Benetke in Beč

Zanima me zakaj Slovenci italijanski Venezii rečemo Benetke in Wieni Dunaj?
Zakaj bosanci, hrvati, srbi Venezii rečejo kar lepo Venecija, Wieni pa Beč?
Resno me tole zanima, ker sva včeraj z možem bila v Benetkah in sva se med drugim tudi o tem pogovarjala.
Zakaj se npr. Rim reče tudi po slovensko Rim, Munchen je Minhen (pač izgovorjava), itd.
Hvala za obrazložitev, če bo kdo pri volji.

Vienna je po angleško, po nemško se reče Wien. Ne vem, če se v katerem od jezikov napiše Wiena.
Pač, ljudje so dajali krajem, v katere so hodili, svoja imena. V svojem jeziku, da so jih lažje izgovarjali. Tako kot so dajalai imena predmetom. Pa čeprav so ti predmeti prišli v rabo iz tujine, od drugače govorečih narodov. Od kod pa izvor kakšne besede, pa lahko pogledaš v etimološkem slovarju, se mi zdi.

pravzaprav je dosti bolj zanimivo kako to da ima za nemce vsak narod v evropi drugacen izraz
po anglesko so germani
po francosko so alemani
po skandinavski tyski
po nase nemci
sami pa si recejo deutsche kar ni podobno nicemur od zgoraj navedenega
saj mi ni treba razlagat
vem od kod ta imena ampak zanimivo je pa vseeno

Pozdravljen Benečan (Venet)… Veneti (starodavni, izumrli Slo-Veneti originalni prebivalci Italije in Slovenije) so betatizirali črko “V” v “B” ali obratno; npr. tudi Vol je npr. pri Angležih(starodavno se je “Eng-Land” imenoval Anglia, kar prihaja iz Vendskega (Venetskega) Inglia, Anglia ali “Oglje” (char-coal- žar-kul – “žareči premog”) ) prešel v Bull (Bik). Črka H pa je pogosto prehajala v črko K.
Kar se Dunaja tiče; Dunaj so stari Windi (Windišarji) ali Veneti (stari Slovenci, Noričani) na severu imenovali tako, ker so prišli iz območja reke “DON” v Rusiji (Stari SKITI – Synthians ali “Velika Tartarija”; “rimski imperij” je bil proti tej mogočni državi košček) in se originalni prebivalci še danes imenujejo “Doni, Dani, Donci,…” ; iz tega izhaja tudi “Make-DONi” (“maknit”, Magi – “mogočni”, “raz-Mak” – migracija, ali tudi staro Sanskritske starodavne VEDE – Maha-Bharata (=rata ali vojna) (tudi v Slovenščini VEDA šVE(n)Dščini “VETA”) ali “ljudje ki so prišli od reke Don”. Od tega izhaja tudi “Danci”, SkanDINavci, reka DONava, ….
Veliko toponimov, hidronimov po Evropi nosi ravno (V/B)Enetska imena še danes…
Wien izhaja ravno iz Gotskega (“germanskega”) poimenovanja “Veni” (Veneti)
Beč pa iz “Več” (Večina) ali “VEČA”. (starodavni Karantanski zbor ali parlament)