Berem temo (temi) o sarmi / sarmah in ne morem verjet, da je nekdo lahko tako…
Saj ne vem, kdo zdaj pretirava v uveljavljanju svojega prav… 😉 Vam včeraj ni bilo zadosti, pa danes nadaljujete. Zagovorniki oblike sarmA namreč… Smo včeraj preverili, kaj pravi SSKJ. V govoru in pisanju po kuharskih in drugih forumih pa so mnenja več kot očitno razdeljena. Nikakor ni uporabnica, ki je včeraj zagovarjala sarmE, osamljena in ne vem zakaj se spravljate s tako ihto nanjo. Ne glede na vaše pregovarjanje tu, bodo še naprej nekateri kuhali sarmo drugi pa sarme. Pri kuhanju so bolj kot SSKJ uporabne druge knjige… Kuharske namreč…
P.S. Pri nas v družini že nekaj rodov kuhamo sarme. Jih je kuhala moja babi, moja mama, jih kuham jaz in jih bodo kuhali moji otroci. Nam je jed pač všeč. Pa filane paprike imamo tudi radi. 😉
pri nas doma pa jemo jajčko, samo vem, da je to narobe 😛
kako se reče doma, ponavadi ni merodajno….
merodajen je slovar, tam pa piše
sárma -e ž (ȃ) jed iz mletega mesa z rižem in začimbami, zavitega zlasti v liste navadno kislega zelja: pripraviti sarmo[/quote]
kaj pa pomeni tisti -e? nisem nek hud slavist.
Hvala
sárma -e ž (ȃ) jed iz mletega mesa z rižem in začimbami, zavitega zlasti v liste navadno kislega zelja: pripraviti sarmo[/quote]
Hvala[/quote]
oblika v rodilniku
sarme ni bilo dovolj za vse.
Hvala[/quote]
ko0nčnica za 2. sklon oz. rodilnik
Spravljajo se nanjo, ker je ONA začela težit in popravljat druge s svojim enim in edinim prav – ki se je dejansko izkazal za napačnega, če gremo po sskj. Sama sicer nisem sodelovala, sem se pa ful nasmejala ob branju:)) Dejansko je pa težit začela ONA.[/quote]
Recimo, da je včeraj ona začela… Ampak kdo pa danes začenja? Očitno je na obeh straneh dovolj takih, ki imajo hudo nujo prepričevat druge. V SSKJ je napisano kar je pač napisano (morda bo v naslednji izdaji napisano že kaj drugega ;-)). Velika večina pa govori (in kuha) brez SSKJ v rokah. In če smo pošteni, je v SSKJ kar nekaj primerov, kjer se obliko navedeno v SSKJ uporablja samo tam – torej v SSKJ, v življenju pa drugačno obliko. Jezik je živa tvorba in včasih se kakšna pravila, ki jih skupaj spravijo vrli jezikoslovci, pač ne primejo. Jezik se razvija in spreminja, kar je bilo nekoč pravilno, je lahko danes napačno, kar je danes prav, bo lahko nekoč napačno…
Ker nikoli ne zavijem samo en zavitek, pri nas kuhamo sarmE in ne sarmO.[/quote]
Pa očitno enim še vedno ne potegne, da gre za ime jedi kot take.
A tenstan krompir delaš iz enega krompirja? Stročji fižol v solati res poješ samo en? Ja, pa motovilec je množinski, ker ima glave in raste v šopkih.
:)))))