Besede s “-koli” skupaj ali narazen?
A se besede, ki se končajo na -koli, npr. karkoli, kdorkoli, kamorkoli,… pišejo skupaj ali narazen – kar koli, kamor koli…
Meni osebno se zdi, da naj bi se pisale skupaj, ker “koli” pač ni samostojna beseda in po mojem ne more stati sama zase, a mogoče se motim.
Sprašujem pa zato, ker večkrat zasledim tudi narazen pisano, pa ne vem, kaj je (bolj) pravilno. No, če je slučajno pravilno oboje, bom pa vsekakor ostala pri pisanju skupaj, iz že zgoraj navedenega razloga.
Hvala za odgovore in lp, Maja
Maja, mene osebno to tudi zelo moti. Ko sem še hodila v srednjo šolo, vem, da smo se učili “skupaj-pisanje”. Zdaj je pa kar naenkrat moderno narazen. Kakor vem, je oboje dovoljeno, priporoča pa se pisanje narazen. In tako sem sama vedno v precepu, kako napisati. S težkim srcem kdaj napišem narazen, vendar se pooočasi privajam. Približno tako, kot sem se končno navadila privezovati se v avtu (ampak samo, če sedim spredaj 🙂 ).
jaz pa tega ne štekam – kako lahko “koli” sploh stoji sam? Brez kjer- , kadar-, kakor-, tako ali tako ne obstaja. Pri zanikanju celo izgine: nikakorkoli skupaj ali narazen ne obstaja. Tako bi bilo bolj načelno, če bi -koli obravnavali kot končnico. Kaj pa potem samoupravljanje, posiljeno bi lahko tudi rwkli da ne samo ne upravljanje. Pa recimo prednastavitev in podobno.
dr(ugi) Wega
Sama se sicer počasi (zaradi nenehnega videvanja pisanja narazen) privajam na zapis narazen, nisem pa naklonjena vsem tem ‘delitvam’, ki so v zadnjem pravopisu. Stvar seže precej dlje kot le do -koli. Recimo:
– ponavadi (ker lahko rečemo po stari navadi, vendar to ni povsem enako pomenu navadno, običajno, ki ga ponazarja zapis skupaj)
– ponesreči (tu je sploh popolnoma drugačen pomen (ne nalašč) kot pa po prometni nesreči)
– navidez (kaj bi lahko tu sploh dali vmes, da bi ohranili pomen navzven, od zunaj? – na prvi videz? :)) – drugo pa je seveda, kadar imamo primer: Nič ne da na videz.)
– začuda (pri zapisu narazen (kot ga kot edinega pravilnega navaja SP) gre lahko za povsem drugačen pomen, npr. Za (takšna) čuda še nisem slišal., medtem ko je začuda prislov – KAKO?, ki izraža neko nasprotnost, izjemnost, izvzemalnost (podobno kot veznik kljub temu)
– itd. …
Menim, da z zapisom narazen preveč enotimo različne pomene in stavčne funkcije takšnih zvez.
K.