Besna sem toliko, da bi darilo najraje nesla nazaj!
Odrasli si ne kupujemo daril. Flasa dobrega vina viskija ja itd.. Odvisno kaj kdo pije. Otroka pa že kar sama svojim prijateljem kupujta darila za rojstni dan.
Tudi za kake druge priložnosti kot so npr poroke rojstva okrogle ne kupujemo daril ampak dava denar pa ženskam obvezno pušlc moškemu pa flaso zraven denarja. To je to.
Ljudi ne ocenjujem po njihovih darilih. tudi sama vedno poskrbim, da je vse tipi topi, nekateri mi to vrnejo, nekateri pa ne, ampak zaradi tega se ne jezim in belim glavo, saj so na svetu veliko bolj pomembne stvari od tega, vse lepo in dobro,
kakšen globok vdih in izdih, košček čokolade, pa bo bolje, S R E Č N O
Ojla besna mama,
no na tak način pa je meni naredila najboljša prijateljica in sošolka. Jaz sem ji kupila za r.d.darilo v vrednosti 50 EUR,ker mi kot oseba je nekaj pomenila, ona pa meni prinese…ne boš verjela- raje ne bom napisala, da se ne bi slučajno prepoznala ta oseba- darilo v vrednosti 9 eur. Razočaranje pa tako, veš, tako, da te popolnoma razumem. Jaz na tvojem mestu bi kontra vrnila – kupila bi jim nekaj brezveznega. Samo, ker si ti pač oseba, ki je preveč poštena tega ne boš naredila.
Saj veš, kako pravi star pregovor” kdor je predober je oslu podoben”
Pa lep večer…
[/quote]
ok tole je res zelo mimo no.
Ljudi ne ocenjujem po njihovih darilih. tudi sama vedno poskrbim, da je vse tipi topi, nekateri mi to vrnejo, nekateri pa ne, ampak zaradi tega se ne jezim in belim glavo, saj so na svetu veliko bolj pomembne stvari od tega, vse lepo in dobro,
kakšen globok vdih in izdih, košček čokolade, pa bo bolje, S R E Č N O
[/quote]
Enako je pri meni. Podarim, če to res hočem in ne zato da bi kalkulirala in preračunavala da moram nazaj isto dobiti. To mi je čudno. Ker nekdo npr. tebi ne more kupiti v isti vrednosti. Kaj če ima finančne težave in mogoče za koga niti ne vemo, ker ga je sram o tem govoriti. Sram je tudi ljudi ja.
Tvoj zapis je super. Iz tega tvojega zapisa se super razbere, da tudi ljudje, ki jim ni manjalo, kar se tiče materialnih stvari, znajo to ceniti. In ni vedno odvisno od tega in vzgoje doma. Eni so že po naravi bolj egoistični in vedno vse praračunavajo. Eni pač niso takšni in dajejo iz srca. In kar dobijo znajo tudi ceniti.
Saj sem pojasnila, da sem besna na hčerko, ki je očitno nisem dobro vzgojila.
[/quote]
nisem brala odgovorov
pa tukaj tudi za (ne)vzgojo ne gre … punca bo sčasoma že ugotovila, kaj je v življenju pomembno, če sta tale dogodek mal predebatirali, je pa že na dobri poti
Jaz pa razumem avtorico tega posta. Jaz sem že nekaj časa skenslala vsa obdarovanja, ker sem imela polno kepo. Dobila sem v 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} darila, ki so zame popolnoma neuporabna. Sama sem, ko je prišel čas za obdarovati, iskala kaj primernega, da bo ja obdarovancu všeč, ampak si včasih že po izrazu na obrazu videl, da ni to to. Potem, kolegice imajo že vse otroke, in stroški se kar množijo. Pride nov mesec, pa lahko samo rečeš; ta in ta ima rd, pa tašča, pa od dveh kolegic otroci…recimo. Pa to je ja bankrot no. Nimamo vsi ornk plač. SEm se vprašala, zakaj se grem ta obdarovanja, če imam do tega čedalje večji odpo. In sem vse skenslala. In se počutim mnogo bol svobodno. Ja, kupim kakšno malenkost za družinske člane, ampak tukaj se pa konča. Ne ker res no…je vedno nekaj. Pa Božič, pa darila..pa ne “smeš prit prazen”…pa rdji..pa lahko celotni dohodek samo za darila skartam. Premislite, koliko je VAM do obdarovanj. Ali to počnete, ker okolica to pričakuje ali ker to sami žeite. Če gre za prvo, potem raje še malo razmislite…Jaz vem, da se ne grem več tega. da bom delala, kar drugi od mene pričakujejo. En lajf imam
Tržna vrednost darila je sicer nepomembna, pomembno je ali ob darilu začutiš, da dobiš od srca. So pa tudi ljudje, ki z darilom namerno pokažejo, kako malo te cenijo.
Včasih so si ljudje podarjali najboljše kar so imeli in s tem izkazali čast. Poglavarji plemen so lahko z neprimernim darilom izvali vojno.
Razumem avtorico. Zakaj? Ker bi se vsakomur in tudi vam brezmadezne monklje zdelo zaman da ve zapravljate vec za darila kot potem same prejmete. Sem tudi sama zacela kalkulirat. Do tistih, ki se nikoli niso potrudili za darilo in vedno kupili skart robo sem zacela biti enak skopuh z darili. Ko bi videli presenecene oci pri vsakem skopuhu posebej, ces kako da sem letos tako poceni darilo kupila. Seveda, do takrat so bili navajeni da z mozem prineseva drago darilo. Midva in najina otroka pa dobimo skart robo za darila v vrednosti 10eur. Pred 2 leti sva trend obdarovanj spremenila in vsem skrtuhom kupiva skart robo, toliko da vidijo da nismo pozabili na rojstne dneve. Zapravljava samo za najina otroka in naju. Monklje, ki se sprenevedajo kako nesramna je avtorica naj nehajo glumit in realno pogledajo! Bi ve zapravljale za druge in ko pride vas roj dan na vrsto velikodusno sprejemale skart robo? Se tako malo cenite?
Sama imam nečakinjo. In ta nečakinja ima še drugo teto po atkovi strani.
In če gledam finančni ne morem nikakor konkurirati tej drugi teti. In mi je že kar bedno, da če sama kupim darilo za zadnjih 30 evrov, da bo dobila od nje za 300e.
In itak je njeno večje in boljše in dražje.
Najrajši bi videla, da ukinemo obdarovanja.
In potem zadnji primer, ko je dobila elektronsko igračo….sama sem pri njenih letih začela delat hišo in imam čisto drugačno razmišljanje, ker sem bila vesela če sem dobila fen za sušit lasje za novo hišo ona pa je vesela ker dobi dron. Res me je zacelo obremenjevati, ker nismo na isti valovni dolžini.
Mi smo prenehali hoditi na družinska praznovanja in žurke ravno zaradi tega preseravanja ob darilih. Nekaj časa so bili nekateti fejst užaljeni, potem je bil ignor od nekaterih, zdaj pa nas nekaj ljudi že posnema.
Raje se dobimo v mestu kar tako, se sprehodimo in poklepetamo, spijemo kako pijačko in gremo domov.
Mislim, da pri obdarovanju ne gre za to, da preračunaš vrednost darila in vrneš v enaki vrednosti. Jaz ko obdarujem nečake, ne razmišljam o tem, koliko so njihovi starši namenili za darila za moje otroke. Darilo je za nečaka, ne pa povračilo stroškov, ki so jih imeli njegovi starši za darilo mojemu otroku, ali pa kazen, ker niso nečesa kupili.
Tržna vrednost darila je sicer nepomembna, pomembno je ali ob darilu začutiš, da dobiš od srca. So pa tudi ljudje, ki z darilom namerno pokažejo, kako malo te cenijo.
Včasih so si ljudje podarjali najboljše kar so imeli in s tem izkazali čast. Poglavarji plemen so lahko z neprimernim darilom izvali vojno.
[/quote]
in ravno zato, kar si napisala, je popolna neumnost biti besen zaradi darila…. njegove uporabnosti ali vrednosti.
danes ljudje zelo različno dojemajo dajanje in sprejemanje daril, da bi se zaradi tega človek obremenjeval, je popoln nesmisel. Če te karkoli pri darilu moti, še vedno lahko darujočega vprašaš, zakaj ti je podaril, kar ti pač je, takrat točno veš pri čem si.
Prvic…si totalno nezrela mama..vzgojila si eno materialistko,ker ocitno si tudi sama taka. Da vas ni sram..zaradi svojih VELIKIH pričakovanj ste na koncu razocarane da niste dobile to kar ste si zamislile. Kje pa je kaka hvaleznost,skromnost,humanost itd. Pa se nikoli nisem gledala kaj mi je kdo prinesel in na podlagi tega izbirala vrednost daril. Vas post je poln jeze, nesamozavesti, razocaranja nad sabo in nevzgojeno hcero..saj veste vse kar nas moti pri drugih izhaja dejansko od vas samih.tako da najprej poslihtat vase in hcerino podstresje potem pa dalje.
Odlično povedano. Vsa ta preserancija okoli feštanja in daril je odraz velike praznine v ljudeh samih in njihovimi medsebojnimi odnosi.
In mimogrede, med 15 in 20 ali malo več evriči ni nobene razlike. Razlika bi bila, če bi hčerka dobila darilo za 15 e, avtorica pa bi njihovim otrokom kupovala darila po 150 e.