Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Bi dovolili svojemu 92-letnemu očetu voziti avto?

Bi dovolili svojemu 92-letnemu očetu voziti avto?

Jaz ne bi. Recimo jaz se najbolj bojim umreti na cesti.

O tem naj odloča zdravnik.

Ravno včeraj je nek 93 letnik zapeljal s ceste in umrl. Kaj pa, če bi bil v nesreči udeležen še kdo, recimo otrok. Žal ljudje pri tej starosti niso za na cesto. Tudi, če jim glava deluje bolje kot kakemu 20 letniku, ki zaradi precenjenosti mislijo, da so vsemogoči, tudi starostniki nimajo več  sposobnosti hitro odregirati. Kar se pa tiče,  da dobijo dovoljenje za vožnjo v radiju recimo 20 km od doma, je pa čista neumnost. Do kiksa lahko pride za prvim ovinkom. Samo predstavljajte si, kdaj je tak človek delali vozniški izpit. Koliko je bilo takrat prometa in kakšne so bile takrat ceste in hitrosti. Ne toliko stari nimajo kaj delati na cesti.

Ljudje so res različni. Sem poznala 92 letnika, ki je prav lepo vozil .

In 65 letnika, katerega vožnja je bila katastrofa.

Nesreče ni povzročil nobeden od njiju. Na srečo.

Najbolj nevarni so objestni mladci.

za nekatere komuniste je to edini način da umrejo.

Odgovor na objavo uporabnika
Bina868, 16.06.2025 ob 10:33

Najbolj nevarni so objestni mladci.

Zakaj mi potem prednost konstantno jemljejo objestni starci?

A res562, 16.06.2025 ob 10:49

Zakaj mi potem prednost konstantno jemljejo objestni starci?

Mogoče zato ker vijugaš po cesti in nimaš pojma o vožnji!!

Samo povem.

verjetno voziš prepočasi, bogaboječa ženska.

če se prav spomnim, so lani poročali, da se je trend obrnil in dejansko zadnja leta več najhujših nesreč povzročijo starejši od 65 let in ne več mladi. Gotovo je razlog v tem, da večini ljudi predstavlja vožnja avtomobila avtonomnost, svobodo, dostop do trgovin, zdravnika, dopusta……, pa tudi nikomur nočejo biti v nadlego (mantra monovcev, kako ne bodo otrok obremenjevali z ničemer). Tako danes vozi ogromno več starih, bolnih kot nekoč, zato se pogosteje dogaja, da koga med vožnjo kap, mu postane slabo, se dezorientira in zapelje v napačno smer….

Prepovej ti svojemu fotru pri kateri koli starosti karkoli. Kar vidim, kako navdušen bo nad tvojimi prepovedmi.

Ni tako preprosto, kot si eni to predstavljate. Poskusite.

Odvisno, v kakšnem stanju bi bil. Sigurno pa mu ne bi dovolila vožnje po avtocesti, po raznih krožiščih in v prometnih konicah.

Sicer pa toliko stari ljudje se peljejo do trgovine, do zdravnika, do pokopališča ali pa do cerkve.  V glavnem, kakšnih 10 kilometrov v okolici doma, kjer vse poznajo.

Nesreča pa se lahko zgodi kadarkoli in povzroči jo lahko kdorkoli. Še največ nesreč povzročijo zelo mladi vozniki, ki volana še ne obvladajo, zatem so  v igri alkohol, mamila, utrujenost, zaspanost, vožnja pod vplivom močnih zdravil, raztresenost, neprevidnost, divja vožnja, nespravno vozilo… Skratka, vzrokov je lahko več.

To ni ok, 16.06.2025 ob 10:28

Ravno včeraj je nek 93 letnik zapeljal s ceste in umrl. Kaj pa, če bi bil v nesreči udeležen še kdo, recimo otrok. Žal ljudje pri tej starosti niso za na cesto. Tudi, če jim glava deluje bolje kot kakemu 20 letniku, ki zaradi precenjenosti mislijo, da so vsemogoči, tudi starostniki nimajo več  sposobnosti hitro odregirati. Kar se pa tiče,  da dobijo dovoljenje za vožnjo v radiju recimo 20 km od doma, je pa čista neumnost. Do kiksa lahko pride za prvim ovinkom. Samo predstavljajte si, kdaj je tak človek delali vozniški izpit. Koliko je bilo takrat prometa in kakšne so bile takrat ceste in hitrosti. Ne toliko stari nimajo kaj delati na cesti.

In kakšne so bile takrat hitrosti ko so 92-letniki delali izpit?

Do 1967 ni bilo na magistralkah nobenih omejitev hitrosti. Avtocest takrat še nismo imeli.
Do leta 1975 ni bilo na AC nobenih omejitev hitrosti. Stric me je s svojim mercedesom legalno peljal 200+ km/h. Danes je star 85 in še vozi, vendar ne več takih zverin.

anonimno929, 16.06.2025 ob 11:45

Odvisno, v kakšnem stanju bi bil. Sigurno pa mu ne bi dovolila vožnje po avtocesti, po raznih krožiščih in v prometnih konicah.

Sicer pa toliko stari ljudje se peljejo do trgovine, do zdravnika, do pokopališča ali pa do cerkve.  V glavnem, kakšnih 10 kilometrov v okolici doma, kjer vse poznajo.

Nesreča pa se lahko zgodi kadarkoli in povzroči jo lahko kdorkoli. Še največ nesreč povzročijo zelo mladi vozniki, ki volana še ne obvladajo, zatem so  v igri alkohol, mamila, utrujenost, zaspanost, vožnja pod vplivom močnih zdravil, raztresenost, neprevidnost, divja vožnja, nespravno vozilo… Skratka, vzrokov je lahko več.

vožnjo lahko prepove samo zdravnik oz. pri taki starosti, če mu enostavno več ne podaljšajo vozniške. Zdravnik tudi napiše morebitne omejitve. v zadnjih letih je res porast nesreč s smrtnim izidom, ki jih povzročijo starejši. sicer pa se je na splošno število smrtnih žrtev zelo zmanjšalo, kar je zelo fajn.

Poznam 92-letnico, ki še vozi. Pred nekaj leti je imela v življenju prvo nesrečo, ko ji je en mladenič (20+ let) skozi rdečo uletel v križišče.

Ja no, lahko ga je kap za volanom, ali ga je obšla slabost.

Če je opravilno sposoben in mu je zdravnik podaljšal vozniško, nimaš ti kaj komandirati svojega starša kaj lahko in česa ne sme početi.

neveš, 16.06.2025 ob 12:58

Ja no, lahko ga je kap za volanom, ali ga je obšla slabost.

Da se to lahko zgodi tudi 20-letniku, 30-letniku, 90-letniku ali komurkoli vmes, ti je jasno, ne?

težko, 16.06.2025 ob 13:36

Če je opravilno sposoben in mu je zdravnik podaljšal vozniško, nimaš ti kaj komandirati svojega starša kaj lahko in česa ne sme početi.

Saj vsi vemo, zakaj zdravniki 80+ podaljšujejo vozniško.Zaradi denarja.Sposobni pa niso! Zase vem, da po osemdesetem absolutno ne grem podaljšat vozniške!

OMG, 16.06.2025 ob 14:01

Saj vsi vemo, zakaj zdravniki 80+ podaljšujejo vozniško.Zaradi denarja.Sposobni pa niso! Zase vem, da po osemdesetem absolutno ne grem podaljšat vozniške!

Sama delaj kar želiš, drugim ne moreš preprečevati ker se tebi zdi.

Seveda veš, ker še nisi osemdeset. Vsakdo rad ohranja samostojnost, dokler je mogoče. No, skoraj vsakdo.

ne, ne bi mu pustila.

eno je zdravniški pregled, ko je mogoče čas v dnevu, ko je človek lahko v top kondiciji.

ampak kognitivne sposobnosti lahko tudi tekom dneva močno močno nihajo.

žal mi bo ta borba prihranjena.

Nekateri se še vedno vozijo, kljub temu, da jim niso podaljšali dovoljenja.

Točno tole vprašanje mene zelo obremenjuje. Imam očeta, ki je precej čez 80 in ima še vedno vozniško podaljšano. To mu ogromno pomeni, rad je samostojen, čeprav se že sam zelo omejuje (ne vozi ponoči, na daljše razdalje, v neznano). Vseeno pa občasno še vozi. In to kako:-( Bistveno slabše kot včasih, zelo je nesiguren, refleksi nikakvi. Jaz mislim, da bi mu moral prepovedati vožnjo, čeprav bi ga s tem hudo prizadel. Po drugi strani pa omahujem – če zdravnik pravi, da je sposoben voziti, kdo sem jaz?

Problem je, ker ima marsikateri starejši dostop do zdravnika le z osebnim avtom. No, to bodo rešili, ker ne bo več zdravnikov.

Bo pa problem, ker se bomo pri 70 še v službo vozili.

New Report

Close