bi povedali
NO, glede razlikovanja pa si tudi že dobila odgovor, da pri 10 M priboljškov še ni, ker odgovorni obiskovalci prepuščajo izbiro mamicam. Jaz nikoli ne nosim dojenčkom oz malim otrokom hrane, če kaj prinesem. Raje kakšno mini igračko ali kaj za obleč, največkrat pa kaj za mamico. Sicer pa je problem itak v tvoji glavi, ki se spravljaš s takimi pomisleki nad taščo…počakaj, da bo tvoj otrok dovolj velik, da ga bo lahko začela razvajat in uživat v njegovi družbi. Zaenkrat je še dojenček in ga ne moreš primerjat v odnosu do sestrične. In tudi on še ni užaljen, če ne dobi čokoladice, edino ti delaš problem…
Pozdravljena!
Na tvojem mestu bi se najprej, če se la da in imata z možem to možnost, čimprej odselila. Zakaj? Ker potem sploh ne bi bilo treba razmišljati in poslušati in gledati komu je tašča vidno bolj naklonjena..Zakaj ima raje vnučko, ne vem..
Če pa nimata možnosti živeti drugje in je tvoj otrok v vsakodnevnem stiku s taščo, pa bi jo na tvojem mestu vprašala, zakaj dela razliko in to v prisotnosti obeh otrok (vnukinji kupi, vnučku pa ne) in če se ji ne zdi, da to ni prav. Če dobiš odgovor, da je še premajhen in da bo že dobil ko bo zrastel pa ji povej, da jo prosiš da v bodoče dela “razliko” med njima, ko tvojega otroka ne bo zraven. Veliko odgovorov si tukaj dobila popolnoma izven konteksta, in veliko se vas je obesilo na to nezdravo, škodljivo čokolado. A čokolada ni tukaj poanta, ampak kot si sama rekla gre za princip. Če nekaj daš, lako je to tudi predmet, ki ni za jest in nima nobene denarne vrednosti, a je otroku sam po sebi zanimniv, se bodo ostali otroci zraven, eden ali več, počutili manjvredno, prikrajšano, žalostno.
Kaj ste res pozabile kako je, ko ste same bile otroci?
S tem, da tvoja tašča poklanja pozornost samo vnukinji in to razliko ustvarja celo pred vnučkom, pa tudi če so to lepe besede, pohvala, kak predmet ali kinder čokolada, ki ji jo podari, jasno izraža svojo naklonjenost do vnučke in postavlja tvojega otroka v manjvrednostni položaj.
Spomnim se, ko sva z možem obiskala par, ki sta dobila drugega otroka (imela pa sta še punčko staro 3 leta) in sva prinesla darilo (rože in za dojenčka igračo) ter za tamalo eno malenkost (kot dlan malo otroško denarnico, tako za katero bi lahko nekdo rekel, no še ena nepotrebna šara), ampak je tamala bila tako navdušena, da ne moreš verjet..verjetno bolj kot če bi ji prinesla kolo (poanta je v pozornosti in ne v vrednosti darila kot takega).
Pri otrocih je pozornost zelo pomembna, saj se tudi mi odrasli ne počutimo dobro, ko nas ignorirajo, prezrejo ali ne opazijo tebe, tvoje delo, besede, dejanja karkoli pač že, sploh če te ignorirajo ljudje ki so ti blizu in katere spoštuješ in imaš rad. Torej, pomislite kako je žalosten potem šele otrok , ko ga lastna babica vedno postavlja na stranski tir. Zagotovo, da je še majhen in mu razumsko še ni vse jasno, a to še ne pomeni, da teh razlik ne čuti.
Druga stvar pa je čokolada. To pa se strinjam z večino, da je bolje da jo čimdalj časa sploh ne daješ, ker:
– je priporočljivo, da jo otroci do 12 mesecev sploh ne jejo, ker je čokolada močan alergen (pravtako kot jajca, kravje mleko, arašidi itd.) in pri tako malih organizmih so alergeni, takšna hrana, nevarni, da hitreje sprožijo alergijo, v kasnejši dobi..Torej, če ga boš že zdaj pri 10.mesecih navajala na čokolado, imaš veliko večje možnosti, da ti bo otrok kasneje dobil kakšno alergijo..vsaj jaz kot laik sem tako razumela razlago moje pediatrinje..če se motim, naj me kdo popravi..
– in zato, ker je čokolada popolnoma nepotrebno in nič kaj zdravo živilo za tako malega otroka..
lp, Laura
Zelo lepo povedano!
Hvala vsem za odgovore.
Meni pediatrinja oz. ena je bila tam za gosto hrano rekla da mu lahko dam vse v normalni količini in to tudi delam. Ja, tudi čokolado.
Naj še povem, da ne vem kakšne otroke imate vi, ampak moj je očitno drugačen od vaših. Smo bili na obisku, kjer se je moj zelo sporazumel z ostalimi eno in pol letniki. Vsi so jedli smoki z arašidi – jaz sem še povedala da moj še tega ni jedel in ne vem če je alergičen na arašide- no en otrok da na tla smoki in moj se začne s tistimi smokiji tako basat, kot da še tisti dan sploh ni jedel. Ga poberem s tal in opazujem če je z njim vse vredu, moj pa v jok dokler niso pojedli vseh smokijev. Pa kaj, je pač jedel smokije – vsi tisti otroci so jih jedli že od 7 mesecev dalje, tak da je moj očitno zaostajal za njimi. Drugi 10 mesečniki jedo že čips in vse, tako da od kinder čokolade mu nič ne bo. In ja, sem šla gledati sestavine čokolade in druga kot mlečnih stvari in vitaminov ni not.
Pa lep večer še naprej.
Škoda izgubljati besed, uživajte ob smokiju in čipsu…očitno se družiš s sebi enakimi.
Glede alergije pa je ena zakonitost: otrok ne more biti alergičen na nekaj (arašidi), če tega še nikoli ni jedel. Alergijo razvije po tem, ko dobil alergen v telo…zato bi moral smoki jesti najmanj še enkrat, da boš videla, če je alergičen ali ne. Sicer pa glede na vaše navade, ga je zagotovo že jedel…
Ampak tebi bi res koristila kaka knjiga, ki bi jo delila tudi s kolegicami…
Ma me razkurijo take neodgovorne mame, ki svoje otroke bašejo s svinjarijo! Posledice so lahko čez leta, ne zdaj takoj!