Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute bi si upali it v kredit, če vam bi mesečno ostalo kakih 1400 evrou?

bi si upali it v kredit, če vam bi mesečno ostalo kakih 1400 evrou?

Aha, tako mate to 🙂 No pol pa če bo res kriza, pa prodajta kak hektar gozda, pa bo :)) Pa ne rabita skrbet za preživetje.

gozd ni moj, je od staršev. smo se pa dogovorili, da ga bova tudi midva koristila.

Zagotovo je izvedljivo. Saj če bosta imela otročke, se ti upoštevajo v davčno olajšavo in ti ostane nekaj več pri plači, pa še otroški dodatek, kolikor pač bo glede na dohodke. Nam po plačilu kredita in položnic ostane 700 za vse, pa smo štirje in nismo lačni. Res, da si nič ne moremo privoščit, a se mi zdi, da jamrat pa tudi nimam pravice.
Srečno vama želim,

Računajta na to, da se bo obrok zelo verjetno dvigoval z rastjo euribora

jaz ne vem če bi, bi rajši malo znižala obrok, da bi ostalo več. Če ti denar ostane, ga lahko vmes kaj vplačaš in si skrajšaš dobo odplačevanja – ob predpostavki, da si disciplinirana.

stroškov je neomejeno, to bi verjetno potrdili vsi, praktično je vsak mesec nekaj nepredvidenega.
oprema, ureditev okolice, dimnikar, pokvari se peč, kurjava, pokvari se pralni stroj, naslednji mesec avto, pa registracije, zavarovanja, novoletna darila, oblačila…….neskončno
tako da teorije 400 bencin, 200 hrana, 100 obleka v praksi težko zdržijo, sploh pa na dolgi rok.

pred najemom kredita izračunajta fiksne mesečne stroške:
– kredit,
– elektro, komunala, voda, mobitel, rtv, kabelska, internet,
– 1/12 kurjave
– 1/12 za počitnice (morje/smučanje/izleti po slo, pač karkoli)
– 1/12 zavarovanja za avto, 1/12 registracijskih stroškov za avto, 1/36 za letne gume, 1/36 za zimske gume, 1/12 rednega letnega servisa avta, varčevanje za izredni servis, bencin
– 1/12 zavarovanja hiše,
– dodatno zdravstveno zavarovanje,
– vrtec
– šola
– varčevanje za penzijo,
– varčevanje za izredna popravila,
– varčevanje za doplačilo za oskrbo ostarelih staršev

to so fiksni, potem pa še variabilni: obleka, hrana, novoletna darila, rojstnodnevna darila, organiziranje kake zabave za svoj/otrokov rojstni dan, nov pc, nov radio, nov xy, obisk arboretuma in dinozavrov, obisk kina, večer s prijatejicami itd itd

ko to naredita, bosta točno vedela, kolikšen obrok si lahko privoščita in tudi za koliko časa se bosta prenekateri stvari, ki vama je sedaj samoumevna, morala odpovedati. Upoštevajta, da se vama bo sedaj vse zdelo izvedljivo in simpl, in sploh nobena odpoved, ko bosta pa tako življenje živela 10, 20 ,30 let bo pa to videti popolnoma drugače.

Pustita si malo manevrskega prostora!

ti se sekiraš za totih 550 evrov, ki bi ostali…eni še tega nimajo pa morajo “preživet” a veš?
Mislim, da vama ne gre tako slabo… pa glede na to, da imata polno “rit” vsega že od staršev..

no, še dobro, da veš kako zelo polno rit imam pri starših. plosk plosk. čestitke. ti ponujam službo jasnovidke. vzameš?:-))))))))))))))))))))))))))))))))

Razmaišljata v pravi smeri, najbolje je, če je kredit čim prej poplačan. Midva plačujeva 1350€ kredita za hišo, ostane nama še kak evro ali dva več kot vama 🙂 imava 2 otroka ona ima redno službo jaz pa imam pogodbo za določen čas 1 leta. Sicer so mi še vedno podaljšali zadnjih 5 let ampak vseeno… v glavnem, hočem povedat, da sva se zavarovala tako, da imava za primer izpada dohodka prihranjenega nekaj denarja, natančneje za 8 obrokov kredita. Se pravi, če kaj ne gre po načrtih sva krita za 8 mesecev, v tem času pa bi se menda že morala postavit nazaj na noge 🙂

– elektrika 35
– voda 30
– rtv 12
– internet 17
– kabelska 15
– mobitel 2 x 20
– ogrevanje 100
– zdr. zav. 2 x 25
– živ. in nezg. zav. kredita 2 x 25

= 349 verjetno sem še kakšno položnico pozabila

Z optimizmom in dobro voljo se da vse. Vzemi kredit in razmišljaj, kako uresničuješ svoje sanje, pa ti kljub temu ostane dovolj denarja. Boš videla, super bo! Uspelo vama bo!

Jaz pa se ne bom vtikala v tekoče stroške, ampak v gradnjo.
Parcelo očitno imate, če misliš, da bo prišparanih 25.000 eur za klet. Ampak preskočila si pa projektno dokumentacijo (a je 10.000 zadosti?), pa komunalni prispevek in še izkop.
Pa še na nekaj: predvidevam, da bo kredit kar visok. Kaj bosta zastavila, da vama ga banka sploh odobri?
Midva sva imela prišparanega za pol hiše, pa še naju kredit mori.

Sicer pa je “star” nasvet glede kreditov: vsaj za pol leta daješ na stran vsoto, ki naj bi jo plačeval za kredit. V tem času vidiš, ali (pre)živiš z ostankom ali ne.

opala, pozabila sem napisati, da je tudi kompletna dokumentacija pokrita (plačilo projekta, parcelacija, vse geodetske storitve…). torej imamo parcelo, dokumentacija je v izdelavi in je finančno pokrita v celoti, na računu v obliki depozita še 25.000. klet bomo delali sami, ker imamo zidarje v družini. tako da računam, da bi to moglo biti zadosti.

Ce bi pri vsem razmisljali, kaj bi, ce bi, ne bi nikamor prisli. Pri nas imamo kredit, moz ima svoje podjetje, jaz sem izgubila sluzbo, pa kar rinemo… Ne razmisljam, kako bi bilo, ce bi moz zbolel in ne bi delal – potem nikoli ne bi imeli nic.

Slovenci bi radi vse na zihr, pa ne gre zmeraj.

Ne vem, jaz bi se vprašala, kaj bi naredila s tem kreditom. Ali bi bila hiša s tem denarjem narejena na ključ?

Če je odgovor ja, potem bi rekla, seveda, vzemita ga. Če je pa hiša s tem narejena do 3 ali 4 faze, bi pa reka, da sta nora? Kako bosta pa naprej?

Skratka, je treba malo razmišljat in kalkulirat. Ni samo otrok, ki je dodaten strošek, je še kup reči, ki enostavno stanejo pa če si še tak sam svoj mojster.

V Ljubljani ni šans, da preživiš s 500€ če moraš kupiti vsak peteršiljček in plačati vsakič, ko parkiraš. Če si pa na deželi, imaš svoj vrt, svojo hosto, potem pa morda ja … Skratka, dejavnikov je toliko, da ti lahko samo rečem, pogovori se še s kakšnim starejšim od tebe, ki ti bo povedal s čim vse imajo stroške.

Glej, v hiši so stroški bistveno večji kot pa v stanovanju: mi imamo za kakih 300€ samo položnic (+vrtec+šola), tako da pride vse skupaj precej več. Nama ostane po poplačilu kredita (brez položnic) kakih 1500, pa… če bi vedela, ne bi šla v takšen velik kredit. Moraš od prej precej standard znižat, sploh na začetku, ko se preseliš, pa bi rada še to porihtala pa še ono… Je pa res, da dokler sta sama, še komot skozi spraviš 🙂

Dobra novica: pametno razmišljaš.
Slaba novica: ne bo vama uspelo.

Če se že zdaj sprašuješ, kako bi šlo, potem očitno res nisi prepričana. 550 EUR ni veliko za hrano, čistila, obleke, izredne stroške ipd. V zgornjih položnicah nikjer ne omenjaš zdravstvenega zavarovanja – že to je 50 EUR za dva. Kje je še morebitno življenjsko, ki bo mogoče pogoj za kredit. In nepredvideni stroški, ki jih kar ne zmanjka: poleg popravil še npr. zobozdravnik, nova očala, darila za novorojenčke, povabila na poroko. Pa sej se ne rabiš razdajat, a vseeno nekaj nanese.

Sedaj živite s starši – kako je tukaj s hrano, čistili ipd? Ko bosta na svojem, bodo to samo vajini stroški in bodo znašali več, če si jih zdaj slučajno delite.

Mislita graditi – ali bi s kreditom pokrila vse, torej tudi notranjo opremo z vsem ostalim (posoda…), ali bi tisto bili dodatni stroški?

In kako je s prihranjenim denarjem – bi tisto ostalo za hude čase ali bi to šlo za gradnjo? Če prvo, potem imaš nekaj na strani, če zagusti, sicer nastane problem.

Res mora marsikdo preživeti z manj, vendar je pametno, da pred tako življenjsko in predvsem veliko denarno odločitvijo dobro razmisliš. In res lahko potem podaljšaš kredit, če ne bi šlo, vendar je to ponovno povezano z določenimi stroški.

Pa še nekaj – če je mož na minimalcu, boš najbrž kredit vzela samo ti, ker njemu ga ne bodo dali.

Raje dvakrat preveč premislita kot enkrat premalo.

Jaz ne bi šla v to. Premalo ostane. Na koliko let pa sta hotela vzet?
Jaz bi raje na daljšo dobo, pa bi ga prej poplačala če bi mi ostajalo. No saj tako sva midva naredila pri prvem stanovanju. Sedaj sem sama, imam kredit. Ostane mi po plačilu kredita, stroškov in bencina cca. 300€. In verjemi da ni dovolj. Je za hrano. Naga tudi nisem. Ampak pride pa registracija, pa zavarovanje, pa gume…..k zobarju se že dolgo odpravljam ker pač nimam da bi plačala…..ni to življenje. Res ne. Razen za popolne skromne mone ki živijo od zraka izredne stroške jim pa palčki plačujejo. Pozabjo pa povedat da pol prasca dobijo od staršev, cunje od prijateljev, krompir od tašče….da o vikend izletih in hranjenju pri starših ne govorimo.

Računaj 500€ po poplačilu vrtca. ……Hrana je še tukaj notr. Morebitni zobozdravnik, zdravila plačljiva. Registracije. Gume. Popravila avta. Servisi. Morebitna menjava avta. Okvarjeni aparati in popravila. Zavarovanje hiše letno. Življenjska zavarovanja ki jih bosta morala imeti ob kreditu in morebitnem otroku. Otroška oprema. Oblačila. Očala mogoče. Potrebščine za kkšn šport. Kolo za otroka. Darila. Kkšn dopust sem in tja. Ipd. Stlačiš vse to v 500€ mesečno?

Nekaj je ko moraš čarat in živeti kot menih. Nekaj pa ko ti ni treba in bi lahko mirno živel, brez kalkuliranja kako kupiti nogavice za otroka in čevlje ampak si si sam povzročil da životariš.

Jaz se tudi ne bi zapufala.Nimata majhnih dohodkov,ampak premisli trikrat.Če imaš kje živet,hiško zidaj počasi in s sprotnim denarjem.Lahko se ti zgodi da na koncu za štekarje ne bosta imela,če se bosta zapufala.Ne razumem ljudi,ki vidijo prihodnost samo v pufu.Kaj če nekdo zboli,postane invalid…..potem bo padec na realna tla trd.Ni prijetno ,ko ti vzamejo hišo in še parcelo ,da poplačaš kredit.

tvoj ima min. plačo ti pa imaš po napisanem sodeč več kot nekajkrat več. PROVOCIRAŠ

Kaj se je pa tebi hudega zgodilo?

Ženska zelo trezno razmišlja in s tako malo denarja jaz tudi slučajno ne bi šla v zidavo hiše. Niti pod razno. Midva imava precej več, pa ne razmišljava o hiši. Hiša je ena sama j…

tvoj ima min. plačo ti pa imaš po napisanem sodeč več kot nekajkrat več. PROVOCIRAŠ[/quote]
a res???
skupaj imata kakšnih 2.000 EUR, če ima on 500 EUR ima ona 1.500 EUR plače….

Ne! Ob predpostavki, da se vama nič ne zgodi, ostane po 800 € za vsakega 400. Ob predpostavki, da pride višja sila vmes in se teh 800 razpolovi, vama ostane samo še 400 € za oba. Koliko pa je zate krajša doba? Eno leto, 2, 5, 10? Če bi šlo za 2 leti, bi sama morda šla v to, če gre pa za več kot 2 leti, pa kredita do fula ne bi vzela. Raje potem isti znesek in kakšno leto več plačujem, če bi res rabila kredit. Ravno zaradi višje sile in nenapovedanih izdatkov.

Zanimivi odgovori in zelo različni.
Pri kalkulaciji tekočih stroškov za hišo (mislim, da je bilo rečeno 200 eur), si se morda malo uštela, ali pa tudi ne, ker praviš, da kurjavo imata urejeno.
Očitno si hiše želita. Kaj če sprejmeta kompromis in npr. naredita brez kleti ? (Sicer praviš, da boste klet gradili v lastni režiji in bo verjetno cenovno ugodna).
Na vse kalkulacije pribij nekaj %, ker gradnja nikdar ne stane toliko kot si planiral – morda si to že upoštevala.
Ko sem bil sam pred odločitvijo ali grem v gradnjo ali ne (brez kredita), sem se odločil, da grem in skočil v …..neznano – hvala bogu sem kalkuliral nekaj % navzgor, pa je bil vseeno končni račun višji za okrog 10%, kot sem načrtoval – res, da nekaj tudi zaradi določenih sprememb med samim potekom…..
Poglej, važno je da narediš realno finančno konstrukcijo, jo večkrat preveriš, povišaš za vrednost xy eur in če se izide….skočiš – popolnih garancij pa v življenju običajno ni.
Srečno !

Ok, da povem svojo izkušnjo, da ne bo samo hipotetično. Skratka pred dobrim letom nakup stanovanja, ki ga je bilo potrebno povsem prenoviti + kupiti vso opremo (+na novo vodovod, centralna, okna, vrata še čakajo) – na okroglo 80m2 – kar se je dalo sem naredil vse sam. Kredita + našparanega sva imela za nakup in s tem povezane stroške + par tisoč € je še ostalo. Aja plače – nekje 1800 + 1000. Stroške vodiva od začetka tko da lahko povem točne cifre na mesec (za zadnjih 18 mesecev).
– Stanovanje 240€ (nimava kabelske, stacionarnega telefona – le RTV in internet)
– Trgovina – hrana 210€
– avto 180€ (8 let star – servisiram sam – v ceno je vključena tudi registracija in zavarovanje)
– Kredit 550€
– Izleti 150€ (vsa potovanja čez leto -> povprečno mesečno)
– Razne malenkosti 50€ (kosila v dvoje, sladoled, pijača,…)
– Ostalo 1500€ (kar ne spada v zgornje kategorije – največji delež vzame oprema stanovanja in material)

Poleg omenjenega so še stroški, ki jih ima vsak zase – malice v službi, obleke, ličila, hobiji,… ki v zgornje niso všteti.

So se pa žal zgodili nepredvideni dogodki, ki jih na začetku ne moreš planirati. Zaradi nesreče je partnerica ostala za par mesecev brez dohodkov in službe (delo na črno prek študenta), meni pa je recimo bivši delodajalec prejšnje leto pozabil na regres poleg tega pa vmes nista prišli 2 plači -> torej skor 3 mesece brez vseh dohodkov (imel sem tudi nižjo plačo – kot zdaj – sem zamenjal službo – sicer sem dobil plačano na koncu vse). Čez kake pol leta se mi obeta znižanje plače za nekje 400€ (pri novem delodajalcu sem se tako zmenil – ker sem rabil denar za stanovanje). Ker vmes ni bilo praktično nič denarja po tleh v stanovanju pa zgolj goli estrihi sem si od kolegov na srečo sposodil 15.000€, katere začnem vračati v 2012 pa do 2017. Vmes odplačujem še Diners, Mastercard je pa tudi zelo obremenjen. Tako da – zelo razmislita.

Jaz bi na vajinem mestu varčeval v vmesnem času si pa priskrbel vse papirje in vse načrte do potankosti predelal. Z gradnjo bi pa začel šele čez čas, ko bi prihranil vsaj nekje 60.000+€.

vzemita si čas in si preberita tale forum www.podsvojostreho.net
25.000€ za klet hiške? saj niste resni… a bo klet 3m pod zemljo in velika 300m2 🙂

z 1400 se da mesecno preživeti.
ampak premišljeno. mi smo 4 članska družina, s podobnimi prihodki.
vsak nakup mora biti premišljen, registracija, stroški, popravila, rezerva, oblačila, obutev, izleti, otroška oprema, to so stroški, ki niso ravno mesečni stroški na katere pa je treba računat.
mi imamo zato 1 avto.

New Report

Close