Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Bi tudi vi radi postali doula (porodna pomočnica)?

Bi tudi vi radi postali doula (porodna pomočnica)?

Združenje Naravni začetki, Kranjska cesta 2, 4208 Šenčur, http://www.mamazofa.org

in

DONA INTERNATIONAL BIRTH DOULA WORKSHOP

vas s ponosom in veseljem vabimo na

trodnevno delavnico s tolmačenjem

Novi koncepti skrbi za porodnico: porodne doule
(porodne pomočnice)
Prvo izobraževanje za doule v Sloveniji (potrjeno pri DONA International)

Ljubljana
6.- 8. november 2009

Mnoge ženske po svetu imajo izkušnjo, da jih je pri porodu spremljala doula – porodna pomočnica – usposobljena in izkušena spremljevalka, ki jim je nudila čustveno in telesno podporo. Temu načinu dragocene podpore odpiramo vrata tudi v Sloveniji. Pridružite se nam v tem vznemirljivem in inspirativnem (po)klicu.
Delavnico bo vodila Debra Pascali-Bonaro, ena najbolj izkušenih voditeljic izobraževanj za doule na svetu.
Za vas, udeleženke, ni potrebno, da imate zdravstveno izobrazbo, potrebujete pa: navdušenje nad delom z nosečnicami, porodnicami in novorojenčki; željo, da delate z ženskami in pari med tem pomembnim in zahtevnim obdobjem njihovega življenja; čustveno zrelost; vzdržljivost in zanesljivost.
Delavnica traja tri dni po osem ur.
Izobraževanje za porodne doule pokriva osnove douline skrbi pred, med in takoj po porodu.
Delavnica je potrjena pri DONA International in je eden od korakov k certifikaciji. Več informacij najdete na http://www.dona.org.

Priporočamo
da pred delavnico preberete čim več knjig s tega spiska:
• Simkin P. The Birth Partner (druga izdaja, 2001)
• Klaus M, Kennell J, Klaus P. The Doula Book (2002).
• Kitzinger Sh. The Complete Book of Pregnancy and Childbirth
• Harper B. Gentle Birth Choices
• Simkin P, Whalley J, Keppler A. Pregnancy, Childbirth and the Newborn (2001)
• Gaskin I. M. Modrost rojevanja (2007)
• Wagner M. Moj porodni načrt* (2008)
* priporočilo Združenja Naravni začetki
Knjige lahko naročite pri DONA International, slovenska prevoda pa pri Založbi Sanje. Celoten spisek literature in podatke o procesu certifikacije dobite na [www.dona.org]

O učiteljici
Debra Pascali-Bonaro je mati petih otrok, ena od predsednic International MotherBaby Childbirth Initiative, nekdanja članica upravnega odbora DONA International, vodja izobraževanj za porodne in poporodne doule pri Dona International. Debra je učiteljica za vodje priprav na porod po Lamazejevi metodi. Kot doula dela zadnjih šestindvajset let. Od leta 1986 vodi priprave na porod in od leta 1987 usposablja doule in deluje v javnosti v raznolikih skupnostih od Južnega Bronxa v New Yorku do Bele hiše, Avstralije, Brazilije, Nizozemske, Nove Zelandije in Združenih narodov. Izobraževanje za doule je izvajala tudi za študentke/te zdravstva, babištva in medicine, medicinske sestre, babice in zdravnike. Je avtorica filma Orgazmični porod (Orgasmic Birth). „Počutim se priviligirano in počaščeno, da delam z nosečnicami, njihovimi družinami in doulami.” Več informacij o njenem delu lahko najdete na http://www.motherlovedoulas.com.

Cena (delavnice in priročnika): 430 EUR (400 EUR s plačilom do 31. oktobra 2009)
Število udeleženk je omejeno.
Informacije in prijave: [email protected], 01 544 34 79, 030 321 355.

Spremljevalna dogodka v ponedeljek, 9. novembra 2009:
– tiskovna konferenca z Debro Pascali Bonaro ob 11.00 v prostorih CNVOS, Povšetova 37 (4. nadstropje), Ljubljana
in
– slovenska premiera filma Orgasmic Birth (film je brez prevoda v slovenščino) in po filmu razgovor z avtorico Debro Pascali-Bonaro (s tolmačenjem) od 17.00 do 20.00 v Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2 v Ljubljani. Vstopnina: 10 EUR.
Več o filmu na http://www.orgasmicbirth.com

Lepo in toplo vabljeni!

Damijana Medved, koordinatorka Združenja Naravni začetki

Popravljeno 1-krat. Zadnjič popravljal Zalka ob 18.10.09 19:08.

Kaj je to sicer volontersko delo ali je potem plačano? Če je kakšne so sicer cene in kdo te najame,oziroma kje izve za tebe? Me sicer zanima kako to v praksi zgleda.

Zaenkrat se to pri nas začenja kot poklic. Cene bodo postavljene nekje v začetku prihodnjega leta, ko bo ustanovljena zveza doul slovenije.

Najamejo te starši, ki jih nato spremljaš ob porodu in deluješ kot čustvena opora v stresnem obdobju ob porodu. Za razliko od babic, ki v porodnišnici spremljajo 2-4 porodnice hkrati in jo par spozna šele ob sprejemu v porodni sobi, se par z doulo pred porodom sreča na 1-3 srečanjih, kjer se spoznajo in si povedo svoje želje, pričakovanja.
Ko se porod začne porodnica nato pokliče doulo, ki jo nato spremlja ves cas poroda – ne glede na to koliko časa porod traja.
Po porodu doula s starši ostane še dve uri po porodu, da mamici in otročku olajša začetne korake pri dojenju, nato pa se s parom dobi še nekaj dni po porodu, da se skupaj pogovorijo o porodni izkušnji in jima razjasni morabitna dodatna vprašanja, razreši morebitne nejasnosti glede samega poroda ter odgovori na vprašanja ki so se pojavila po porodu …

V prihodnjih mesecih se bomo začele oglaševati po forumih, v čakalnicah v zdravstvenih domovih… največ pa o nas lahko zaenkrat izveste na naslovu http://www.mamazofa.org

LP
Špela

nova
Uredništvo priporoča

Me zelo zanima, ampak sem sama šele 2 meseca po porodu, tako da bi težko zdržala 8 ur v kosu, ker dojim. Ali nameravati tako šolanje izvesti mogoče tudi v naslednjem letu?
lep pozdrav,
Maja

Takoj bi šla, tako delo bi me zelo veselilo, le da imam en problem. Nimam denarja:(((
V kolikor bi mi nekdo ponudil tako delo, bi ga takoj sprejela.
Škoda, ker ne bo šlo:(

Draga Maja,
V naslednjem letu istega izobraževanja ne bomo ponovili, bomo pa v začetku prihodnjega leta ustanovili združenje doul slovenije in vse formalnosti glede poklica, ki se šele uvaja. Kasneje pa predvidevamo, da bomo doule, ki bomo v tem času delovale, organizirale tudi izobraževanja za nove doule.

Glede cene tečaja pa – predavati pride ena najboljših doul – ki ima za svoje izobraževanje seveda svojo ceno. Ker je stvar še zelo nova, pa žal nismo uspeli pridobiti državnih sredstev za kritje izobraževanja, zato jih moramo kriti same. Je pa cena teh izobraževanj povsod podobna. Žal je v svoje izobraževanje sprva potrebno vložiti nekaj denarja, da lahko nato s svojim znanjem tudi kaj zaslužiš.

Lp
Špela

Mene pa zanima, ali ste kaj raziskali naš trg glede tega in ali ste organizirali izobraževanje zaradi povpraševanja ali gre predvsem za zaslužek dotične gospe, ki pride predavat.

Ali bi torej take doule ljudje dejansko klicali in jih plačevali ali pa se bo izobrazilo nekaj deset ali sto doul, potem pa ostalo brez dela in denarja? Kaj se pričakuje?

Pa še to. Kakšen izraz je sploh DOULE? Ali ne bi mogli posloveniti besede? Meni deluje kot boula.:)

Vav, to bi bilo zame. 🙂

Sva se z najboljšo prijateljico ravno pogovarjali, da bi šla z njo, ko bo rodila. Pa v Lj. porodnišnici žal ne dovolijo več kot enega spremljevalca, ker bo imela ob sebi seveda tudi partnerja. Si mislim, da bo že prišla moja priložnost, ker si ta dogodek želim resnično doživeti tudi z druge strani.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Čez 50 let bo človek še za na veliko potrebo potreboval spremljevalca,da mu bo v čustveno ,moralno in fizično oporo ob zaprtju:)))))))

Ma veš da se kar strinjam. Okrog poroda se je pa začel zganjat tak cirkus da nikdar večjega.

Če v Lj. ne dovolijo več kot enega spremljevalce, a to pomeni, da pričakujete, da bodo ženske s seboj k porodu raje vzele “doulo” kot pa moža?
Meni je ideja čisto mimo, pri vseh porodih mi je osebje v porodnišnici več kot zadoščalo….
In prve tri ure po porodu sem uživala ravno v tem, da smo bili sami- samo midva z možem in najin dojenček…

Ampak vsak po svoje…

No meni bi pa super fajn pasalo, če bi imela doulo pri sebi, ko sem rojevala. Sm bolj prestrašena sorte in mi je bilo tako samo s partnerjem kar težko. Da niti ne omenjam, da tiste prve tri ure po porodu, ki naj bi jih družinica tako super preživela skupaj in sama, da se zbližajo… niso prišle v poštev, ker so hčerko zaradi komplikacij ob porodu takoj odpeljali proč in sva bila kar lepo sama… Skratka doula bi meni zelo prav prišla, konec koncev tudi zaradi pogovora po porodu. Tako da doule vsekakor pozdravljam!

Res vsak po svoje….
Po mojem mnenju (in dveh zelo različnih izkušnjah poroda) je to cirkus….
Naslednji posti pa bodo, kako babce niso navdušene nad gužvo v porodni…
Še naslednji pa grozna država, ki tega ne plača….

Jaz sem takoj za, edino kar me “muči” je to, ali se bo res dobilo delo? Ali bodo recimo v Ljubljani spremenili pravila in boš lahko zraven?

Meni bi bilo čisto okej, če bi bil pri porodu ob meni kdo, ki bi mi bolj koristil kot pa moj mož, ki je zgolj zelenel in bežal na hodnik. Se pravi, da je bil popolnoma odveč, meni je bilo pa grozno.

No, bi pa z veseljem tudi sama bila v pomoč drugi ženski, mi je vsaj jasno kaj je treba prestajati. Ampak tečaja si res ne grem plačevati, če nisem ziher, ali bom kasneje tudi kaj zaslužila s tem.

Bo treba še kaj razčistiti okrog tega.

Prav zato pravi da se poklic šele uveljavlja – v Ljubljani je na tem področju zaenkrat najtrši oreh, vendar se že dogaja da zraven spustijo tudi pomočnico. V drugih porodnišnicah po sloveniji ni takega odpora in so pripravljeni izobražene pomočnice, ki porodnici ali paru resnično pomagajo, že spustiti zraven k porodu.

Seveda vsaka ne potrebuje pomočnice, vendar je vsaka ženska drugačna. Poleg tega se še vedno dogaja da možje ne želijo prisostvovati pri porodu. Večina moških pa se prisostvovanja pri porodu boji in so v porodni sobi ko ženo/partnerico gledajo kako jo boli in se muči ob tem nemočni in sami pogosto mnogo bolj prestrašeni kot ona. Prav njim lahko pomočnica nudi najboljšo oporo ob porodu, da lahko nato oni bolje pomagajo svoji ženi/partnerici.

V tujini je poklic že dolgo časa uveljevljen – ne samo v ZDA pač pa tudi v vseh Evropskih državah (celo v romunijii in bulgariji, ki jih imamo navadno za takjo zelo zaostale dežele) ter v Afriki in Aziji.
Raziskave so pokazale, da prisotnost pomočnoce pri porodu ženskam močno pomaga. Ženske je ob porodu manj strah zato se povprečna dolžina poroda skrajša (približno za 2 uri glede), uporablja se manj protibolečinskih sredstev (50-80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj), manj epiduralneanalgezije, zniža se število komplikacij pri porodu (povprečno število urgentnih carskih rezov se po več različnih študijah iz 16{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ob prisotnosti doule zmanša na 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}; podobno je z vakumskimi in kleščnimi porodi). Poveča se tudi odstotek uspešno dojenih otrok.

Za konec pa še nekaj o samem imenu Doula – strinjam se da ime zveni tuje – izhaja namreč iz stare grščine in pomeni ženska pomočnica – to ime se je v tujini uveljavilo, zato ga ne nameravamo spreminjati – smo pa dodale slovenski prevod – porodna pomočnica.

Lep jesenski pozdrav
Špela

Jaz si pa želim, da bi imela ob sebi doulo. Sploh zato, da bi od osebja zahtevala to, akr jaz hočem, ne pa da bi morala jaz med popadki težit, da nočem umetnih, naj me ne režejo, da hočem bit pokonci … Mož pa bi se lahko res posvetil meni in ne ukvarjanju z osebjem, ki hoče furati samo po liniji najmanjšega odpora (v dobro njih seveda in ne porodnice).
Pa po porodu bi si tudi želela, da mi nekdo pomaga pristavit otroka, ne pa da mi ga je babica samo potisnila v roke in sem se morala sama znajti (kljub prošnji če mi pomaga).

🙂
opisuješ pravzaprav tudi mojo zgodbo . pa tudi zgodbe mnogih drugih so podobne – če se ne podrediš sistemu ki vlada v porodnišnici in deluje predvsem v smer – olajšajmo porod osebju v porodnišnici – potem imaš pri porodu pogosto takšne in podobne težave.

Prav zato pa se organiziramo v združenje Doul, saj menimo, da je izkušnja poroda pomembna za mamo otroka in očeta in vsi si želimo, da bi bila ta izkušnja lepa. In seveda da nam za lepo izkušnjo nebi bilo potrebno oditi rojevat v tujino.

Lep jesenski pozdrav

Špela Peternel

[email protected]

New Report

Close