Bi vam bil takle golaž OK?
![](https://forum.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
1,5 kg govedine (bočnik, pleče, podpleče, vrat)
– 0,5 kg čebule (po želji več)
– 2 žlici olja
– 2 žlici paradižnikove mezge (ali nekaj žlic pretlačenega paradižnika/pireja, po okusu)
– sol
– kozarec vina
– 3 stroki česna
– 10 zrn črnega popra
– nekaj vejic timijana
– žlička mlete sladke paprike (ali košček pekočega feferona)
– 1/2 žličke mlete kumine
– po želji še 1/2 žličke suhega majarona, brinove jagode, lovorov list
– moka po potrebi
– 2–3 dl vroče vode ali goveje jušne osnove
Jaz dam čebule toliko kot mesa. Moke, česna nič. Pa mal ta ostre paprike.
Jaz delam po temle receptu, moji pomažejo talarje.
https://www.kulinarika.net/recepti/4589/mesne-jedi/goveji-golaz/
Tudi meni se zdi pol kile čebule premalo, ponavadi 1:1 delam v razmerju z mesom (od oka). Poleg tega kumine v golaž ne dajem nikoli, majaron pa obvezno, skupaj z lovorjem. Brinove jagode dajo fin priokus, vendar ima močan okus in ob pretiravanju povozi ostale okuse (še posebej, če golaž dolgo kuhamo in jagode z mešanjem predremo).
![](https://forum.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
Razmerje meso-čebula 1:1, je pri meni ne teža, pač pa volumen. Mi je drugače golaž presladek. Sicer pa vsak po svoje, verjetno bo tvoj golaž tudi mljaska😀.
[/quote]
Zadnjih 30 let se ni še nihče pritožil! 1:1 je v kuhinji vedno teža sveže surovine.
Tam kjer imaš volumenske mete to vedno posebej poše!
Namig: Na 3,5 kg bočnika odlično sede liter modre frankinje. V kotel seveda.