Bifokalna očala – nič ne morem prebrati
Do zdaj sem imela dvoja očala, ena na daleč 1,5 in ena na blizu 3,5.
Jasno, da, ko je bilo treba kje kaj na brzino prebrati nisem mogla.
Pa sem si omislila ta bifokalna očala.
Zdaj , ko sem jih prinesla domov, pa ugotavljam ,da na PC besed skoraj nič ne vidim- morda na sredini ekrana preberem ene dve besedi, ostale , ki so levo in desno, pa so meglene in moram praktično za vsako besedo obračati glavo. Ekran pa je kot gričevje, na sredi je vbočen, levo in desno pa izbočen … .Prav tako pa če berem časopis, berem eno besedo po eno besedo, ker le toliko vidim čisto.Pa v roki pred sabo moram držati cajteng, da kaj vidim, če ga imam na mizi , je kot tako blizu spodnjega roba očal , da bolj vidim spodnji rob očal, kot črke na časopisu..
A je to normalno ali so mi dali zanič leče?
Verjetno mi bo dal odgovor kdo ,ki to tudi uporablja…
Jaz očal za blizu nisem mogla uporabljati za gledanje na monitor, ker je razdalja prevelika. Z očali za daleč pa je ravno tako motna slika na ekranu. Zato sem si dala delat bifokalna za blizu in računalnik, za daleč pa ohranila stara očala. Tako zdaj vidim dobro na vse razdalje. Je pa res, da sem rabila kakšen mesec, da sem se navadila.
No, jaz pa zdaj ugotavljam, po nošenju enega dneva. da pravzaprav tudi na daleč vidim eno figo, vse je motno, recimo.. gledam par pred mano na kakih 5 m, in lahko čisto vidim le obraz enega ,drug je že moten, če hočem, da bo drug izostren, moram pogledat vanj, pa je spet vse ostal omegleno.
Sem bila zdaj v šparu cel popoldan in sem se mučila in prestavljala špegle sem in tja …če gledam naprej in sem pri miru, še nekako gre, pa da ni predaleč , če pa gledam ene 10 m ali več naokoli, je vse motno, ko obračam glavo rabim kar nekaj časa, da mi izostri sliko, pa še ta je recimo samo za velikost enega obraza…
Sem pa opazila, da mi je najlepše in najbolj izostreno kazalo , ko sem se peljala po tkočih stopnicah iz pritličja v klet v baumax, na stopnicah sem gledala proti baumaxu … je bilo vse jasno….. ko sem prišla spet na ravno, isti šmorn meglenega…
So mi rekli ,da bo problem se navadit kratko dolgo ,nihče pa ni povedal ,da ne bom na daleč nič videla…
Iz opisa tvojih težav se mi zdi, da imaš progresivna (multifokalna) očala. Pri teh očalih so v začetku vse ravne črte zakrivljene, pozneje pa se privadiš. Glavo je treba stalno premikati gor, dol, levo in desno, da izostriš predmet. Po enem mesecu se navadiš.
Bifokalna očala ne morejo biti univerzalna. Omogočajo npr. gledanje na daljavo in čitanje. V tem primeru težko vidiš srednjo razdaljo cca 1 do 2m stran. Pa še prehod med lečami te moti.
Jaz nimam nič problemov nosim jih nonstop brez njih bi bilo hudo ,še spat bi šla z njimi.Vozim avto ,nimam nobenih mrtvih kotov , hodim po stopnicah kot , da nimam očal,skratka vse delam z njimi ,dala sem pa brez okvirjev malo manj par evro manj od 500€ ,nosim jih 5 mesecev. Odvisno kakšno imaš vidno polja ,sam kot si napisala imaš veliko mrtvega kota ,zato moraš nonstop obračat glavo sem in tja kot pingvin. Priporočam ti , da zamenjaš z bolj vidnim poljem in žal boš morala še doplačat in ti ne bo žal.