Big brother is watching me??
Dober večer,
morda mi bo kdo znal pomagati razrešiti težavo, na katero sem naletela danes:
namreč, sem Telemachov uporabnik kabelskega modema. Imam tudi njihov e-mail naslov, ki ga dokaj redno uporabljam.
Danes sem na mojo grozo od mame izvedela, da se je njena znanka pohvalila, kako njena hči, ki je zaposlena na Telekomu (in nekako pozna moje ime in priimek), pridno prebira moje mail-e, ki jih pošiljam sestri. In vsebino le-teh velikodušno deli z naključnim poslušalstvom. Stikov s to ženskico nimam (je le hči mamine znanke), torej ne bi znala povedati, zakaj jo ravno moji mail-i tako fascinirajo.
Ženska seveda ni bila “caught in the act” – imam le ustno potrditev, da – omejena , kot je – dejansko širi naokrog vsebino mojih mail-ov.
OK, državnega udara s sestro res ne načrtujeva, se pa meniva o osebnih stvareh, ki naj širšo javnost ne bi smele zanimati-
oz., sva menili, da je ne zanimajo:(((
Sem računalniški skoraj analfabet, poti, ki jih moj mail ubira preko vozlišč po spletu,so mi neznane in me do zdaj niso zanimale.
Je pa sila zoprno izvedeti, da te “big brother” opazuje, kadar želi.
Menim, da gre tudi za zlorabo službenega položaja – zdrava pamet mi ne da, da bi verjela, da slovenski telefonski gigant dejansko zaposluje ljudi – “stalkerje”, ki šnofajo po naših mail-ih.
Seveda dopuščam možnost, da sem totalni naivček in da ostali prekleto dobro veste, da nas tako in tako nadzorujejo cel dan – preko kamer, telefonov, net-a, ….
In da nihče nikomur nič ne more.
Kaj lahko naredim – da bi se to “šnofanje” zaključilo in da bi se bolje zaščitila- sem ji mislila že kar direktno pisat (tudi jaz, hehe, poznam njeno ime in priimek, pa bi ji kak virusek poslala – samo Telekomov “firewall” je najbrž dobro postavljen….) – in, v končni fazi, a ženska zaradi svoje neposlovnosti lahko tudi nasrka – če jo primerno zašpecam.
Tole, da mi rahlo motena oseba z sumljivim IQ-jem razglaša mami, pa teti, pa sosedi, pa poštarju, kaj jaz pisarim sestri, me je precej pogrelo (no, me vsaj zebe ne). A obstaja kakšen “catch” kako tole ljubico ujeti v veliiiikoooo mrežo?
Hvala vsem za kakršnokoli pomoč – in mirno me lahko spljuvate, naivca in PC neznalčka, kot sem.
Lahko noč,
Ali
Ali živjo!
Poglej s temi zadevami je takole:
najprej preveri, ali tista dotična oseba, ki ti šnofa
resno dela na Telekomu, ali mogoče na Siol-u
ali mogoče kje drugje??????
Naslednje:
kje dela tvoja sestra, kateri pošiljaš e-pošto ????
Ali sploh dela na Telekomu, ali kje drugje??????
Povej kaj več in če bo potrebno mi napiši svoj e-mail,
ali ti ga jaz posredujem in ti garantiram da bo zadeva
urejena v najkrajšem možnem času!
lp
Ne bom ti dosti v tolažbo, ampak e-maili so dejansko nekaj takega kot razglednice. Saj veš – poštar jih je pustil kar na vrh nabiralnika, pa naj jo vzame komur je namenjena. In prebere kdor hoče. Z e-maili dejansko nimaš prav nobene zasebnosti, tako pač je.
Ok, obstajajo razni načini, javni pa zasebni ključi za kriptografiranje in podobne reči, ampak to bi bilo za čvek s sestro neumno.
Predlagam ti drugačen način: pismo svoji sestri pošlji kot prilogo spisano v Word dokumentu. le tega zlahka zaščitiš z geslom (malo pobrskaj v rubriki “shrani kot”), ki ga recimo trinajstmestnega še boljši računalniki z dobrimi vdiralnimi programi razbijajo več kot 14 dni. Če želiš deklini še malo zagreniti življenje (he he he) dokument še zazipaj pa še tega zaščiti z geslom. Podrobneje ti razložim v zasebni pošti, če želiš.
Wega word dokumente in katerekoli dokumente iz MS Offica
razbijem v 5 minutah. Tukaj sploh ni problem.
Problem se mora rešiti na drugačen način..
lp
Klemenxx, z Officekeyem se zezam že morje časa, pa mi ne uspe, nekoč sem se igral in si zaklenil dokument z neko “lahko” varianto – saj veš, “si bom že zapomnil” geslom ala qwertz 123456 ali nekaj takega samo očitno daljšega. Kaj mi svetuješ? Bi mi res lahko pomagal? (Če ti pošljem dokument?)
Kar se pa problema tiče, se strinjam: problem se mora rešiti na drugačen način, tudi se strinjam da je dejanje prijateljice nedopustno. Ampak vedno se bo nekje našel nekdo ki bo raje živel življenje drugega, kot svoje in tega se pač ne da preprečiti. Saj ne gre samo za to prijateljico, tu so še razni administratorji, upravitelji omrežja itd, sam najbolje veš. vsaj malce pa jim le zagreniš življenje z geslom, mar ne?
Obema hvala za hitro pomoč oz. nasvete.
Torej, Klemenxx – deklina resno – in redno dela na Telekomu – in ne na Siol-u. Tu (na T.) naj bi najverjetneje tudi prestregla moje mail-e.
Sestra je zaposlena drugje, sicer pa ji mail-e pošiljam na domači naslov – volja.net.
Hm, in ja, priznam, da je z mail-i dandanes verjetno res tako kot z razglednicami – kar kličejo po tem, da si z njimi zdolgočasneži popestijo življenje…..
Bom še razmislila, kakšno taktiko bom ubrala, morda bom dejansko pripenjala kodirane (denimo RAR, ACE, ZIP – zipala sem le enkrat, za ostali sem samo slišala) datoteke – samo kaj, ko je s tem veliko dela, maile pa si medve s sestro pošiljava tako – v momentu, ko pade ideja…i. Bom pa obenem razmišljala tudi o tem, kako bi “pripela” tole deklino, da bi začela razmišljat o čem drugem, kot o zastonj zabavi ob branju tujih mail-ov…..
Ali morda kdo ve, kje na net-u bi lahko našla free software za (javno zasebni) ključ?
Hvala,
Ali
Pozabi..Ne bo šlo kar tako na easy.
Napiši svoj e-mail ali ti pa jaz posredujem svojega in
jutri bo vse urejeno.. Garant..
lp
Hej..
Ti meni kar pošlji dokument na email naslov:
[email protected] pa bo jutri odklenjen..
Daj samo napiši katera ver. worda je to…
Lažje potem odklenem z hexa editorjem!
lp
Gesla v wordu so brez veze, saj vsakdo lahko dobi progi, ki geslo odkrije v nekaj sekundah.
nekaj mi ni jasno pri vsem tem…. telemach dela preko kabelskega omrežja, kako lahko potem nekdo iz Telekoma prebira pošto?? Če bi rekla da tale dela na Siolu bi še mogoče bila razlaga, samo telekom….?
soviet je pisal/pisala:
>
> nekaj mi ni jasno pri vsem tem…. telemach dela preko
> kabelskega omrežja, kako lahko potem nekdo iz Telekoma
> prebira pošto??
Siol je Telekomov ponudnik interneta.
Sestri pošlji email in v njem napiši, da je v Telekomovi zgradbi podtaknjena bomba in če bodo stavbo izpraznili imaš dokaz da berejo tvoja pisma.
pozdrav
Vcasih sem uporabljal program PGP encryption, ki spremeni tvojo posto v hiroglife in jo lahko spremeni nazaj le oseba ki ima ključ (file), ki mu ga das ti in si ga tudi sama izdelala. Ta program je bil vcasih za osebno rabo zastonj in mislim da je se zmeraj.
Ce je res tok varen kot mislim pa nej povejo ostali.
LP
Sestra dela na Telekomu pa me zanima ali lahko vsi na Telekomu prebirajo tujo pošto, ali samo tisti ko so na ustreznem delovnem mestu.
Jaz imam dostop prek arnesa..
Hvala za odgovor
Forum je zaprt za komentiranje.