Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Bila sem v Albaniji in sem bila pozitivno presenečena

Bila sem v Albaniji in sem bila pozitivno presenečena

Res je neverjetno, kaj naredi propaganda o neki državi. Vsem desničarjem priporočam obisk te države, da si jo ogledajo, pa tudi ostalim. Navdušena sem bila nad naravo, njihovimi gorami in ljudmi, ki so bili vselej prijazni. Ženske sproščene in manj zakrite kot v Sloveniji. Večina ljudi sploh ni več vernih in se s tem ne ukvarjajo, sploh mladi. Mi je bil pa zanimiv pogovor z enim lokalcem, ki pravi, da je pogled drugih Evropejcev na Albance točno takšen, kot so ga ustvarili desni politiki.

Ko mi bo robot prinesel kosilo v gostilni ali se ne bom mogla s clovekom zment za sobo v hotelu, pa pridem v albanijo 😁

Folk je itak zabit do daske tisto kar se jim trajba dovolj casa tisto bodo blejali. Ljudje si predstavljajo Albanijo kot Afganistan ali še kaj hujšega, podobno kot Američani ne ločijo med Slovenijo in Rusijo.

Mogoce je alija sama po sebi že v redu (narava in gostilne) a alban v sloveniji so nazadnjaski še bolj kot sdsovci

Tako da ne nakladaj

Se bom lepo še naprej izogibala albanije in slo albancem hvala lepa

Drgač: sever Albanije je pretežno katoliški, osrednji del muslimanski, južni pravoslavni. Albanci s Kosova in Makedonije so večinoma muslimani. Poznam dve familije ki so katoliki in ene tri k so muslimani. Desnuharji so pa itak pretežno zabiti. Mislijo, kako je Amerika obljubljena dežela, a zaradi pretežno je to zelo revna in nevarna država, seveda desnuharji vse po rasi gledajo, poslal bi jih ponoči hodit po Los Angelesu pa San Franciscu pa bojo vidl,kaj je to Amerika. Bogati v LA-ju so skriti, vsaka bajta ma napise armed response, in to oni hočejo v Sloveniji, ne hvala. Sicer pa: kapital rabi delavce, kapital podpira politiko s kešom, tako da en Janša k je fan sploh muslimanskih praznikov laže kot pes teče, prav tako kot laže o Izraelu in Palestincih, ker ga Amerika in Izrael posredno preko lobijev plačujeta!!

Odvisno, kaj gledaš. Turizem na obali je zrihtan, narava na splošno lepa. Ampak takoj, ko zapelješ ven iz nekega turističnega centra ali večjega mesta, je pa žalost. Smeti vsepovsod, infrastruktura zaostala, revščina povsod. Sem bil 2x z motorjem, prevozil veliko, razen narave in ljudi mi je vse skup zgledalo dosti žalostno.

Poznam kar nekaj Albancev v Sloveniji, in vsi so prevaranti ter sleparji. Agresivni in neznosni.

Moja sestra je bila lani v Albaniji, tudi tam so jo na vsakem koraku skušali spretno in prikrito oslepariti, na tako lep način, da je nekaj neverjetnega.

Se pa strinjam, da se Albanija zelo hitro razvija in napreduje. Me nič ne čudi. Pri toliko pokradenega denarja, bi bilo čudno, da se ne bi.

V Albaniji bo ženska varneje hodila ponoči okrog kot pa v vsaki zahodni “razviti” državi.

Podobno kar si mi mislimo o albancih si švicarji mislijo o slovencih, koruptivni, revni in barbarski.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 7536, 11.04.2024 ob 09:37

V Albaniji bo ženska varneje hodila ponoči okrog kot pa v vsaki zahodni “razviti” državi.

Aha, tudi za maroko in alžirjo to pravijo. Ene dve sta šle to tudi sprobat, pa sta prišli nazaj v dveh kosih vsaka.

bosna, 11.04.2024 ob 09:54

Podobno kar si mi mislimo o albancih si švicarji mislijo o slovencih, koruptivni, revni in barbarski.

Žal moram razbiti tvoje mokre sanje.

Precej poslovno sodelujem z njimi, tudi zasebno poznam precej Švicarjev. Ločijo zelo dobro med Slovenci in nižje, najemodajalci tudi zelo dobro ločijo tudi ali je nekdo dejanski Slovenec ali priseljenec – priimek. So mi sami povedali, ko smo se pogovarjali glede oddajanja v najem.

Švicarji so ogromno investirali v SLO, pa s tem ne mislim samo LEK, ter posledično vso industrijo, ki jo to potegne za seboj(Brinox, cleangrad ipd.), ampak srednje velika podjetja, ki proizvajajo izjemno nišne ter visokotehnološke izdelke. Tisti ,ki poznajo oziroma imajo opravka zelo dobro ločijo.

Kavč surferji, pa itak , da ne ločijo…

Danes je Labanija varna in turistom prijazna država. Takrat ko sem se jaz vozil po tej državi je bilo pa vse drugače.

Itak157, 11.04.2024 ob 10:37

Žal moram razbiti tvoje mokre sanje.

Precej poslovno sodelujem z njimi, tudi zasebno poznam precej Švicarjev. Ločijo zelo dobro med Slovenci in nižje, najemodajalci tudi zelo dobro ločijo tudi ali je nekdo dejanski Slovenec ali priseljenec – priimek. So mi sami povedali, ko smo se pogovarjali glede oddajanja v najem.

Švicarji so ogromno investirali v SLO, pa s tem ne mislim samo LEK, ter posledično vso industrijo, ki jo to potegne za seboj(Brinox, cleangrad ipd.), ampak srednje velika podjetja, ki proizvajajo izjemno nišne ter visokotehnološke izdelke. Tisti ,ki poznajo oziroma imajo opravka zelo dobro ločijo.

Kavč surferji, pa itak , da ne ločijo…

Iz tebe pa kar bruha rasizem in ksenofobija. Delitev na Slovenijo in južneje vse pove o tebi. Poznam toliko Švicarjev, kot jih ti nisi nikoli in vem kako gledajo na Slovenijo.

Albanija ima samo naravo lepo. To je res. Ostalo pa … Nič od nič. Živali v obupnem stanju, polno brezdomnih živali, psov mCkov, tudi lastniškim se nič lepšega ne dogaja. Šiptar je vedno prijazen. Od spredaj liže, zadaj grize. Seveda so bili osladno prijazni do tebe, ker si za njih turist. Ko bi imela z njimi opravke, bi pa videla vraga . Oni so meni najnižje na lestvici bivše Jugoslavije. Hrvati so najboljši, nam podobni, tudi razviti podobno kot mi. Na dnu je Albanija, malo višje pa Srbija.

Po vseh alpskih deželah ločijo Slovence od tistih na ić.

Vsi podalpsko prebivalci imamo podobno mentaliteto, kulturo, zgodovino, genski zapis, priimke, telesno višino (vsi smo visoki), narodno nošo, domačo glasbo (vsi kopirajo našo), folkloro, ženitovanjske običaje…

Vesel oče, 2 m, 100 kg

Poznam eno (ne osebno) iz YT srbsko popotnico na motorju. Gledal sem njene videne na YT o potovanju po Labaniji. Zato me ne bo nihče prepričal, da to ni varna država. Seveda obstaja kje tudi kakšen klošar tako kot obstaja v Ljubljani..

Vesel oče, 11.04.2024 ob 10:49

Po vseh alpskih deželah ločijo Slovence od tistih na ić.

Vsi podalpsko prebivalci imamo podobno mentaliteto, kulturo, zgodovino, genski zapis, priimke, telesno višino (vsi smo visoki), narodno nošo, domačo glasbo (vsi kopirajo našo), folkloro, ženitovanjske običaje…

Vesel oče, 2 m, 100 kg

Slovenija je kot kitajska kopija alpske dežele in tega se alpski prebivalci dobro zavedajo. BDP Slovenije je v povprečju 2-3x nižji od alpskih držav. Slovani (Slovenci) niso nikoli bili avtohtoni tu.

Anonimno 10249, 11.04.2024 ob 10:43

Iz tebe pa kar bruha rasizem in ksenofobija. Delitev na Slovenijo in južneje vse pove o tebi. Poznam toliko Švicarjev, kot jih ti nisi nikoli in vem kako gledajo na Slovenijo.

Izrazoslovje rasizem in ksenofibija sta že toliko obrabljena pojma, da ste dolgočasni. To pišejo samo tepci, za katere je politična korektnost svetinja.

Ali sem kje napisal, da nebi zaposlil ipd., nekoga zaradi tega, ker se piše na ić? NE

Ali sem napisal, da v poslu Švicarji še kako poznajo razliko med Balkanom ter Slovenijo? DA

Ali so kulturne razlike med povprečnim slovencem, ter recimo povprečnim balkancem pri opravljanju dela? DA, in to dokazano.

Ali to drži za čisto vsakega posameznika? Logično da ne, gre se za recimo temu zakon velikih števil, kar po defoltu povprečje je.

P.S. Odrastel sem v extremno ex-juga soseski. V poslu v povprečju najrajši sodelujem s Srbi, ker je ustni dogovor svetinja.

Itak157, 11.04.2024 ob 11:02

Izrazoslovje rasizem in ksenofibija sta že toliko obrabljena pojma, da ste dolgočasni. To pišejo samo tepci, za katere je politična korektnost svetinja.

Ali sem kje napisal, da nebi zaposlil ipd., nekoga zaradi tega, ker se piše na ić? NE

Ali sem napisal, da v poslu Švicarji še kako poznajo razliko med Balkanom ter Slovenijo? DA

Ali so kulturne razlike med povprečnim slovencem, ter recimo povprečnim balkancem pri opravljanju dela? DA, in to dokazano.

Ali to drži za čisto vsakega posameznika? Logično da ne, gre se za recimo temu zakon velikih števil, kar po defoltu povprečje je.

P.S. Odrastel sem v extremno ex-juga soseski. V poslu v povprečju najrajši sodelujem s Srbi, ker je ustni dogovor svetinja.

Se od daleč vidi, da si slab poslovnež, drugače takšnih neumnosti preprosto ne bi govoril. Če bi kaj poznal deželo Švico bi moral vedeti, da oni ne razmišljajo o Sloveniji sploh. Posploševanje nekaj tvojih poslovnih kolegov na celotno Švico je enostavno blesavo. Nimava kaj debatirat, klepetaj s tebi primernimi primitivci.

Seveda, ker so vsi albanski  mafijski posiljevalci imigrirali v zahodno Evropo. Kdo pa naj bi jo posili v Albaniji? Druga ženska mogoče?

Anonimno 10249, 11.04.2024 ob 11:08

Se od daleč vidi, da si slab poslovnež, drugače takšnih neumnosti preprosto ne bi govoril. Če bi kaj poznal deželo Švico bi moral vedeti, da oni ne razmišljajo o Sloveniji sploh. Posploševanje nekaj tvojih poslovnih kolegov na celotno Švico je enostavno blesavo. Nimava kaj debatirat, klepetaj s tebi primernimi primitivci.

Aha, še en užaljen politični korektnež.

Povej kakšne neumnosti? Veš koliko SLO podjetij je v lasti Švicarjev, koliko SLO podjetij je praktično ekskluzivnih dobaviteljev Švicarjem ter na kakšnih področjih? Koliko so investicije ali menjava med SLO in Švico? Kakšni so trendi? Kako Švicarji pomagajo srednjim Slo podjetjem pri prodoru na globalni trg, z joint venture podjetji? ipd. ipd.?

In to so ljudje, ki zaposlujejo v Švici na stotine ljudi, ter imajo podjetja v več državah Evrope in kontinentih so po tvoje primitivci. Zraven so še bančniki, svetovalci ipd., ki so seveda tudi čisti plebejci.

Madonca, pa moraš biti ekstremen razsvetljenec. Se opravičujem, ker sem si drznil replicirati tako inteligentni entiteti.

Bil sem tam.

Albanci ali Šiptarji kot imenujejo sebe, so mešanica kavkaških plemen. Na severu so Gege in so bolj divji, na jugu pa Toske, ki so bolj uglajeni. Četrtina prebivalcev je vlaškega porekla, na jugu pa je nekaj Grkov. Razlikujejo se po dialektu tosk/gege in se med seboj ne marajo preveč. Severomakedonski Šiptarji so Toske in so bolj umirjeni od Kosovsko-Metohijskih, ki so pravi divjaki.

Albanija v turističnem smislu se trudi in razvija, obdobje poceni dopustovanja v Albaniji pa je minilo po koroni. Tudi tam je vse drago.

Problem je z dobavo vode in elektrike. Še ve čji problem so komunalni odpadki in smeti vsepovsod. Morje je samo po sebi čisto, ampak je dejstvo, da vsa neprečiščena kanalizacija odide v morje tik ob obali, vse smeti, ki priplujejo na sever jadrana pa izvira iz Albanije.

Glede turizma v Albaniji ni nobenih standardov in nadzora. Alhko, da naletite na odlično namestitev in dobro hrana ali obratno. Problem je tudi zdravniška oskrba v primeru bolj kompliciranih poškodb ali bolezni. Na Hrvaškem vas dobro porihtajo, v Albaniji pa naj vam Bog pomaga.

Glede prijaznosti pa ne nasedajte preveč. Nek angleški turist se je pritožil nad skabo hrano, lastnik pa je priletel s kijem. Turist se je zbal in skril v avto, lastnik pa je skočil na havbo… Skupaj sta se vozila še nekaj sto metrov. Takih primerov je kar nekaj.

Glavne prometnice so dobre, stranske pa smrtno nevarne in zahtevajo terensko vozilo.

V Albanijo je dobro iti s kakšnim starim avtom ali terencem. Obala je zanimiva na skrajnem jugu, notranjost pa je hribovita in pusta. Kruta in nerodovitna pokrajina.

Albanija ni bila nikoli v Jugoslaviji, to veste? Gor je ena napisala …

Ko človek malo hodi po svetu vidi, kar ene par stvari: da je Amerika tak scam, da dol padeš, ja sej majo bogate, ampak ti se skrivajo v svojih vilah z napisi: armed response;;; da tiste države, ki so ostale unikatne, in nimajo ameriških verig hrane, da imajo top hrano, da je Izrael ultra psihopatska država in da je palestinski boj legit, da večino sporov v svetu povzročijo veliko države in tam kjer imajo korporacije potem profite; zakaj indijanci v srednji Ameriki živijo dolgo, ker ne jejo veliko mesa;; da je bela rasa naredila v 500 letih ogromno škode! In da v bistvu za nas kao primitvna plemena so izredno razvita po neki svoji logiki, ki so se je naučila skoz stoletja, kako se živi;;; da je tretji spol, transeksualnost v nekaterih kulturah nekaj normalnega, recimo Indija, indijanci v Ameriki so jih imeli recimo 6……. Da je večina kriminala zaradi revščine in bogatenja elit. In seveda, da ne hodi v tujino na potovanja, če misliš, da si kot Slovenec nekaj najboljšega, ker potem je povsod slabo, temu se strokovno reče etnocentrizem…..

Zanimivo doktorsko disertacijo iz priznane španske univerze je izdelala Bolgarka Teodora Toleva. Njeno delo temelji na arhivskem gradivu Dunajskega arhiva. Povsem po naključju je namreč v dunajskem arhivu našla dokumente, ki govorijo o sestankih političnega vrha takratne Avstro-Ogrske z namenom oblikovanja albanskega naroda. Na koncu svojega dela Vpliv Avstro-Ogrske na ustvarjanje albanskega naroda je Toleva zapisala:

»Po podrobnem preučevanju arhivskega gradiva lahko trdimo, da albansko prebivalstvo v začetku 20. stoletja še ni predstavljalo izoblikovanega naroda. Etnične skupine v Albaniji živijo izolirano, med seboj nimajo nobenih vezi, razen ko so v vojni. Možnosti za njuno zbližanje so tako rekoč nične, umori pa so pogosti, tudi za ljudi iz istega klana.« Povedala je tudi, da v tej državi obstajata dve osnovni narečji, ki pa sta tako različni, da se ljudje komaj razumejo.

“Ne obstaja en sam knjižni jezik, ampak več kot dvajset različnih načinov pisanja v lokalnih narečjih.” Stopnja pismenosti ne presega niti 2 %. Prebivalstvo pripada trem veroizpovedim – muslimanom, pravoslavcem in katolikom. Albanci nimajo nacionalnega znanja, nimajo skupnih interesov, niso solidarni in se ne razvijajo v smeri prebujanja nacionalnih čustev. Zato na začetku 20. stoletja ni bilo albanskega naroda,« je zaključila.

Teodora je zaradi neverjetnih razkritij o albanskem narodu imela občutek, da ji nekateri sledijo, poročajo prijatelji prijateljev. Umrla je leta 2011 v starosti 43 let, uradno zaradi raka. Vendar pa so njeni prijatelji ostali v dvomih.

New Report

Close