Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Bila sem v Albaniji in sem bila pozitivno presenečena

Bila sem v Albaniji in sem bila pozitivno presenečena

Bolana misel.

Odgovor na objavo uporabnika
bil tam, 11.04.2024 ob 12:36

Bil sem tam.

Albanci ali Šiptarji kot imenujejo sebe, so mešanica kavkaških plemen. Na severu so Gege in so bolj divji, na jugu pa Toske, ki so bolj uglajeni. Četrtina prebivalcev je vlaškega porekla, na jugu pa je nekaj Grkov. Razlikujejo se po dialektu tosk/gege in se med seboj ne marajo preveč. Severomakedonski Šiptarji so Toske in so bolj umirjeni od Kosovsko-Metohijskih, ki so pravi divjaki.

Albanija v turističnem smislu se trudi in razvija, obdobje poceni dopustovanja v Albaniji pa je minilo po koroni. Tudi tam je vse drago.

Problem je z dobavo vode in elektrike. Še ve čji problem so komunalni odpadki in smeti vsepovsod. Morje je samo po sebi čisto, ampak je dejstvo, da vsa neprečiščena kanalizacija odide v morje tik ob obali, vse smeti, ki priplujejo na sever jadrana pa izvira iz Albanije.

Glede turizma v Albaniji ni nobenih standardov in nadzora. Alhko, da naletite na odlično namestitev in dobro hrana ali obratno. Problem je tudi zdravniška oskrba v primeru bolj kompliciranih poškodb ali bolezni. Na Hrvaškem vas dobro porihtajo, v Albaniji pa naj vam Bog pomaga.

Glede prijaznosti pa ne nasedajte preveč. Nek angleški turist se je pritožil nad skabo hrano, lastnik pa je priletel s kijem. Turist se je zbal in skril v avto, lastnik pa je skočil na havbo… Skupaj sta se vozila še nekaj sto metrov. Takih primerov je kar nekaj.

Glavne prometnice so dobre, stranske pa smrtno nevarne in zahtevajo terensko vozilo.

V Albanijo je dobro iti s kakšnim starim avtom ali terencem. Obala je zanimiva na skrajnem jugu, notranjost pa je hribovita in pusta. Kruta in nerodovitna pokrajina.

Šiptarji so najbolj zahrbtni ljudje. Ko oddajamo, na ogledih naletimo tudi na njih. Sladki kot med, cedi se od njih cukr. Gledajo te kot božanstvo,  sladki kot  ne vem kaj. na ogled pride cela familija 7 ljudi , a ti oddajaš enosobno  za par.😁 Potem ko javimo da smo oddali drugim,  te začnejo klicariti, pošiljajo sporočila, da smo  jih zajebali, da kaj se gremo.  Ali pa pridejo na ogled in vržejo denar na mizo in zahtevajo najemno pogodbo,ne zastopijo, da želimo videti vse in bomo mi sporočili, koga smo izbrali (takrat pa tudi bodoči najemnik pove, če se strinja in bi najel naše stanovanje ).  Enkrat mi je en  cel dan pošiljal kletvice na telefon, nato sem zagrozila s policijo in je dal k sreči mir. Takrat me  je bilo pa res strah tistega norca. Sedaj preverim prej priimke , ter jih niti na ogled ne povabim več. Najslabša nacija iz bivše Jugoslavije so. Z nikomur ni tako težko sodelovati kot ravno s šiptarji. In tisti šiptarji ki se vam tako lepo smejejo in delajo grimase vašim otrokom ter ponujajo na morju sladoled, ponoči dilajo drogo  . Albanija ima prečudovito naravo, ampak smeti, vsa kanalizacija gre v morje, živali, katastrofalen odnos,tam še človek nič ne pomeni, kaj šele žival.  Kaj tam vidiš, revščina taka da te srce boli. Prijateljica je šla na potovanje in je prišla nazaj z mešanimi občutki. S turisti so seveda prijazni, to jim je prihodek. Drugače pa so to izjemno krvoločen narod in maščevalni.

Cjkn, 11.04.2024 ob 15:58

Šiptarji so najbolj zahrbtni ljudje. Ko oddajamo, na ogledih naletimo tudi na njih. Sladki kot med, cedi se od njih cukr. Gledajo te kot božanstvo,  sladki kot  ne vem kaj. na ogled pride cela familija 7 ljudi , a ti oddajaš enosobno  za par.😁 Potem ko javimo da smo oddali drugim,  te začnejo klicariti, pošiljajo sporočila, da smo  jih zajebali, da kaj se gremo.  Ali pa pridejo na ogled in vržejo denar na mizo in zahtevajo najemno pogodbo,ne zastopijo, da želimo videti vse in bomo mi sporočili, koga smo izbrali (takrat pa tudi bodoči najemnik pove, če se strinja in bi najel naše stanovanje ).  Enkrat mi je en  cel dan pošiljal kletvice na telefon, nato sem zagrozila s policijo in je dal k sreči mir. Takrat me  je bilo pa res strah tistega norca. Sedaj preverim prej priimke , ter jih niti na ogled ne povabim več. Najslabša nacija iz bivše Jugoslavije so. Z nikomur ni tako težko sodelovati kot ravno s šiptarji. In tisti šiptarji ki se vam tako lepo smejejo in delajo grimase vašim otrokom ter ponujajo na morju sladoled, ponoči dilajo drogo  . Albanija ima prečudovito naravo, ampak smeti, vsa kanalizacija gre v morje, živali, katastrofalen odnos,tam še človek nič ne pomeni, kaj šele žival.  Kaj tam vidiš, revščina taka da te srce boli. Prijateljica je šla na potovanje in je prišla nazaj z mešanimi občutki. S turisti so seveda prijazni, to jim je prihodek. Drugače pa so to izjemno krvoločen narod in maščevalni.

Podpis pod tole. Sem enakega mnenja. Najbolje nič imeti z njimi. ena sama jeba in grožnje pri vsakem poslu. Izogibajte se raznih gradbincev, da vam potem ne grozijo z raznimi aneksi in izmišljenimi stroški.

Primitivno pleme. Niso narod, ampak nacija. Narodi imajo globoko zgodovinsko in kulturološko podlago, šiptarji nimajo ničesar. V Jugoslaviji so bili kao narodnost. Priviligirani v vsem. Še vedno imajo krvno maščevanje.

Mi smo sedaj bili že 5x na dopustu v Albaniji in še nikoli nismo bili razočarani. V Albaniji je vse poceni za razliko od Hrvaške, obala je super, hribe imajo podobne kot mi. V resnici je precej interesantna država, seveda ni tako spucana kot SLO ampak se vsako leto izboljšuje. Tisti, ki govorite o nekih nategih dvomim da ste že kdaj bili dol. Je tudi velika razlika med domačini in Albanci odseljenimi v Nemčijo oz. zahod itd. Niti sami Albanci nimajo dobrega mnenja o teh izseljencih, saj mečejo slabo luč na državo. Prej boš deležen diskriminacije v SLO kot dol. Tisti, ki ne poznajo zgodovine te države ne vedo, da je to država mnogih ver in edina, ki ni izročala židov med okupacijo Nemčije.

Tisti, ki še nikoli niste bili na dopustu dol, vam priporočam Durres za začetek:

da je to država mnogih ver in edina, ki ni izročala židov med okupacijo Nemčije.

Saj niso imeli česa izročiti. Albanija je tako zavožena, da še lastnih Židov nima.

Ma poglejte Prištino, Kosovo. Ratuje kot velika mesta. Pa primerjajte to z kmetavzarsko Ljubljano, kjer več od par nadstropij ne zmorejo zgraditi. Slovenija zgleda kmetavzarija proti Kosovu v tem oziru.

.https://www.youtube.com/watch?v=dpYk1WBdb2I

se strinjam, 11.04.2024 ob 16:17

Podpis pod tole. Sem enakega mnenja. Najbolje nič imeti z njimi. ena sama jeba in grožnje pri vsakem poslu. Izogibajte se raznih gradbincev, da vam potem ne grozijo z raznimi aneksi in izmišljenimi stroški.

Primitivno pleme. Niso narod, ampak nacija. Narodi imajo globoko zgodovinsko in kulturološko podlago, šiptarji nimajo ničesar. V Jugoslaviji so bili kao narodnost. Priviligirani v vsem. Še vedno imajo krvno maščevanje.

Albanija ni bila v Jugoslaviji.

Albanija je lepa.

Anonimna979, 11.04.2024 ob 08:51

Res je neverjetno, kaj naredi propaganda o neki državi. Vsem desničarjem priporočam obisk te države, da si jo ogledajo, pa tudi ostalim. Navdušena sem bila nad naravo, njihovimi gorami in ljudmi, ki so bili vselej prijazni. Ženske sproščene in manj zakrite kot v Sloveniji. Večina ljudi sploh ni več vernih in se s tem ne ukvarjajo, sploh mladi. Mi je bil pa zanimiv pogovor z enim lokalcem, ki pravi, da je pogled drugih Evropejcev na Albance točno takšen, kot so ga ustvarili desni politiki.

Ne nabijaj, poleti je bil kolega levičar z ženo in še enim orto levičarskim parom tam dol na “obhodu” niso bili stacionirani ampak so potovali, pravi takole svinjarije kolikor hočeš, cene navite v nebo, angleščina kaj je to, v glavnem za preleteti in videti ja , za dopustovanje NO GO !

00, 11.04.2024 ob 09:33

Poznam kar nekaj Albancev v Sloveniji, in vsi so prevaranti ter sleparji. Agresivni in neznosni.

Moja sestra je bila lani v Albaniji, tudi tam so jo na vsakem koraku skušali spretno in prikrito oslepariti, na tako lep način, da je nekaj neverjetnega.

Se pa strinjam, da se Albanija zelo hitro razvija in napreduje. Me nič ne čudi. Pri toliko pokradenega denarja, bi bilo čudno, da se ne bi.

Evo si me spomnila na znanko, ona je bila v šiptariji z možem, on je bil poslovno, da ji ni bilo dolgčas je začela posel z avtomati, na koncu ko je odhajala ji je ta prvi zaposleni uničil firmo in prevzel kompleten posel, toliko o šiptarjih, drugi kolega je dobil soseda šiptarja , mnogo pohvalnih besed, dokler se je gradilo, ko so se vselili je bilo veselja konec, danes je njegova hiša brez vrednosti ker zraven najmanj štirih familij  v mini stolpiču nihče normalen , če ni šiptar ne bo kupil hiše….

Kokoši anonimno, 12.04.2024 ob 07:03

Ma poglejte Prištino, Kosovo. Ratuje kot velika mesta. Pa primerjajte to z kmetavzarsko Ljubljano, kjer več od par nadstropij ne zmorejo zgraditi. Slovenija zgleda kmetavzarija proti Kosovu v tem oziru.

.https://www.youtube.com/watch?v=dpYk1WBdb2I

Vedno si hvalil Ljubljano, zdaj pa je kar naenkrat postala kmetavzarija.

Višina zgradb je določena z dolgoročnim prostorskim načrtom. To velja za urejena mesta Evrope. Oglej si recimo ožji del Pariza ali Amsterdam.  Če Albanci v Tirani ali Prištini gradijo nebotičnike po principu divje arhitekture, ne pomeni, da so več kot Ljubljana. prej obratno, arhitekturni kaos je značilen za kmetavzarijo in tukaj se uvrščajo tvoji Albanci.

V tej temi prevladuješ s hvaljenjem Albanije pod različnimi vzdevki. Saj te razumem, da kot Albanec hvališ svoje. Bodi vsaj malo objektiven.

Pa tisto kar gradijo Albanci na Kosovu je gradnja na tujem ozemlju.

Bila v Albaniji 2x in me ne vlece vec tja.
Nikoli nobenih problemov z albanci, ampak usran je pa res do daske!
Tirana – center popolnoma evropejski v vsakem pogledu. Nobena zenska zadekana, nasprotno, vse moderno oblecene. Zal, samo kilometer od centra ze vidis popolnoma drug svet in svinjarijo.
Kosila v Dracu ne bom nikoli pozabila: Super restavracija, ogromi skampi, super postrezba, ampak po 30. sekundah se je na mizo vsedel roj, ma kaj roj – kolonija crnih, debelih muh!
Hvala, ampak ne hvala.

Teodora Toleva, 11.04.2024 ob 14:51

Zanimivo doktorsko disertacijo iz priznane španske univerze je izdelala Bolgarka Teodora Toleva. Njeno delo temelji na arhivskem gradivu Dunajskega arhiva. Povsem po naključju je namreč v dunajskem arhivu našla dokumente, ki govorijo o sestankih političnega vrha takratne Avstro-Ogrske z namenom oblikovanja albanskega naroda. Na koncu svojega dela Vpliv Avstro-Ogrske na ustvarjanje albanskega naroda je Toleva zapisala:

»Po podrobnem preučevanju arhivskega gradiva lahko trdimo, da albansko prebivalstvo v začetku 20. stoletja še ni predstavljalo izoblikovanega naroda. Etnične skupine v Albaniji živijo izolirano, med seboj nimajo nobenih vezi, razen ko so v vojni. Možnosti za njuno zbližanje so tako rekoč nične, umori pa so pogosti, tudi za ljudi iz istega klana.« Povedala je tudi, da v tej državi obstajata dve osnovni narečji, ki pa sta tako različni, da se ljudje komaj razumejo.

“Ne obstaja en sam knjižni jezik, ampak več kot dvajset različnih načinov pisanja v lokalnih narečjih.” Stopnja pismenosti ne presega niti 2 %. Prebivalstvo pripada trem veroizpovedim – muslimanom, pravoslavcem in katolikom. Albanci nimajo nacionalnega znanja, nimajo skupnih interesov, niso solidarni in se ne razvijajo v smeri prebujanja nacionalnih čustev. Zato na začetku 20. stoletja ni bilo albanskega naroda,« je zaključila.

Teodora je zaradi neverjetnih razkritij o albanskem narodu imela občutek, da ji nekateri sledijo, poročajo prijatelji prijateljev. Umrla je leta 2011 v starosti 43 let, uradno zaradi raka. Vendar pa so njeni prijatelji ostali v dvomih.

to niso neka neverjetna razkritja, do 19. stoletja večina teh krajev ni imela nacionalne zavesti, tudi Francozi je niso imeli do Napoleona, Italijani do Risorgimenta, v Afganistanu še zdaj ni nacionalne identitete, tudi v mnogih afriških državah ne, v zalivskih se počasi oblikuje…

Francozi so star zgodovinski narod in so imeli narodno zavest še stoletja pred Napoleonom. Francoska država in francoski kralji. S tem se ni za hecat.

Nemci vedo, da so Nemci preko 1000 let. Madžari še prej: odkar so prišli v Panonijo in si podredili Slovane. Srbi so vedeli, da so srbi še pred dinastijo Nemanjič iz 13. st. Rusi, Nizozemci, Angleži, Irci, Čehi (Moravci), Španci…

Potem imaš politično ustvarjene narode brez skupne kulturološke osnove iz obdobjja prebijanja narodov (1848): Italijani, Grki… Ti so ujeli zadnji vlak naravne etnogeneze.

To kar se dogaja v zadnjih desetletjih pa je posledica etno inženiringa s političnimi agendami. Popolnoma nove politične nacije z veliko krizo identitete, ki so iztrgani iz velikih narodov: Severomakedonci, Bošnjaki, Črnogorci, Ukrajinci, Moldavci,

Ma kakšni desničarji….lepo vas prosim. Zakaj je povsod politika vmes? Sam še to napišite, da je JJ za to kriv…🤣🤣

New Report

Close