Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Biologija – naloga – pomoč

Biologija – naloga – pomoč

Pozdravljeni.

Mi prosim lahko nekdo razloži to nalogo

Konj se je razvil iz oplojene jajčne celice, v kateri je bilo 64 kromosomov.

a) koliko kromosomov je bilo v jajčni celici pred oploditvijo?_________32?_______________

b) koliko kromosomov ima konj v očesni celici?__________________64?________________

Odgovor na objavo uporabnika
Mama123933, 24.11.2023 ob 08:07

Pozdravljeni.

Mi prosim lahko nekdo razloži to nalogo

Konj se je razvil iz oplojene jajčne celice, v kateri je bilo 64 kromosomov.

a) koliko kromosomov je bilo v jajčni celici pred oploditvijo?_________32?_______________

b) koliko kromosomov ima konj v očesni celici?__________________64?________________

32 in 64 jp.

Konji imajo 32 parov kromosomov. Kromosomi se vedno nahajajo v parih. Posledica tega je,
da se v spolno celico po delitvi (mejozi) shrani 32 kromosomov. Potomec tako dobi od
vsakega starša 32 kromosomov, skupaj 64, ki nato spet tvorijo 32 parov. Tako ti piše in je 32 torej v samem začetku v očesni pa že dvojno.

Hvala za odgovor, ampak dejansko moraš vedet, da ima konj 32 kromosomov

Kaj pa ta naloga?

Huntingtonova bolezen je bolezen, pri katri propadajo nevroni. Ugotovi ali se bolezen izrazi na dominantnem ali recesivnem alelu, če imata zdrav homozigoten moški in bolna heterozigotna ženska 50% možnosti, da imata bolne potomce. Pomagaj si z diagramom križanja. Odgovor utemelji.

… me zelo zanima, če je ta snov v osnovni šoli??

Ja snov 9. razreda. In hčera me je po dolgem času prosila za pomoč.

Če kobilo oplodi veterinar ima oplojeno jajčece 32+23=55 kromosomov… hmmmm?

“Ja snov 9. razreda. In hčera me je po dolgem času prosila za pomoč.”

Lepo. Prepričan sem, da večina devetošolcev te oziroma take naloge niti prebrati ne zmore! Žal, kaj šele da bi razumeli, za kaj  gre …

Nečakinja, ravno 9 razred, pravi, da je biologija fulll zanimiva :))

Genetika, DNA, križanja, to, da ima zlata ribica ali pa pšenica več genov kot človek

New Report

Close