Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek biskvit za rolado

biskvit za rolado

Vedno ko si zaželim rolade, se z veseljem spravim k delu…itd., vendar se mi biskvit potem ko ga zavijem v vlažno krpo ali v peki papir vedno zlomi.

Zato bi vas prosila dobri ljudje, povejte mi kaj delam narobe in mi zaupajte preverjen recept za rolado-za biskvit.
Hvala!

Za rolado mi je nezgrešljiv recept za “božansko rolado”. Testo je brez moke, še nikoli se mi ni zlomil, pa ga ne zvijaš, ko se speče, ampak počakaš, da se shladi, filaš in zrolaš.

Moj recept:

5 jajc
10 dag sladkorja
10 dag moke

Ločiš rumenjake od beljakov, v rumenjake daš sladkor, mešaš do penaste mase. Posebej stepeš trd sneg iz beljakov, potem pa zelo pazljivo dodajam žlico po žlico sneg v rumenjake in na koncu moko dobesedno z roko, potresam jo po masi kot bi bil staub cukr, čisto počasi, da ostane zmes rahla. Stresem jo in posebej pazim na robove, da je zmes enakomerno debela.

Potem dam pečt v že toplo pečico na cca 180, dobrih 10-15 minut, takoj ko vzamem iz pečice, dam na en drug, nov kos peki papirja malo moke in zarolam v obliko rolade, vse skupaj pa še zavijem v kuhinjsko krpo.

Po ene 10 minutah, odrolam, tačas pa skuham ene 2dl vode in v njo dam 2,3 žlici sladkorja in ruma ali pa zamenjam to tekočino z recimo gostim sokom od jagod in pošpricam testo, ki je še rahlo toplo s to mešanico in počakam da se shladi.

Ta čas stepem smetano, in namažem s smetano rolado, dam gor sadje ali pač karkoli že včasih koščke nastrgane čokolade, včasih pa borovnice, ali pa jagode.

Zavijem nazaj v rolado, fajn z roko stisnem, da se vse zapolni s kremo in to je to.

Dozdej mi ni počila nikoli..

Še moj:

6 jajc
6 žlic tople vode
6 žlic sladkorja (najraje v prahu, žlice naj ne bodo preveč zvrhane)
6 žlic gladke moke (tudi ne preveč zvrhane – recimo, da je na žlici še toliko kupčka, kolikor je žlica globoka)
1/2 pecilnega
ščepec soli
po želji malo vaniljevega sladkorja

Količina je za veliki pekač od pečice. Če imaš manjšo pečico (50 cm), vzemi vse po 5. Vklopi pečico na 180 stopinj, potem se loti priprave testa.

Moko odmeriš v lonček in zmešaš s pecilnim praškom. Ločiš rumenjake in beljake. Iz beljakov in malega ščepca soli stepeš trd sneg. Trd je takrat, ko lahko posodo obrneš na glavo in ne pade ven. Potem stepaš rumenjake, vodo in sladkor toliko časa, da nastane gosta, svetla pena (kakih 10 minut). Dodaš sneg, na vrh preseješ moko in vse skupaj zmešaš z mikserjem pri najmanjši hitrosti. Mešaš samo toliko časa, da dobiš enakomerno maso.

Maso zliješ na peki papir in razmažeš tako, da je povsod enako debela – tudi po robovih. Če so robovi tanki, se posušijo in se potem lahko lomijo. Pečeš 10 ali 12 minut, do svetlo rumene barve.

Medtem drugi kos peki papirja tanko potresi s sladkorjem v prahu. Če nimaš posipalnika, si pomagaj s cedilom. Pečeno testo zvrni na ta papir. Tistega, s katerim se je pekla, pa rahlo namoči (zmoči kos papirnate brisače in pomaži po papirju) in previdno odstrani.

Naprej pa tako, kot je že napisala “moj recept” – takoj zvij, skupaj s papirjem, pusti ohladiti, previdno odvij (kolikor gre), napolni in zvij nazaj. Če delaš rolado samo z marmelado, lahko že prej, dokler se peče, segreješ marmelado, žlico ruma in 2 žlici vode. Namaži, zvij in je gotovo.

p.s.: se opravičujem, ker sem napisala “od nule” – mogoče bo pa prišlo prav še kateri z zelo malo kuhinjske kilometrine.

Tako je – treba je dati zelo malo moke in jo ročno vmešati. Bo biskvit puhast.

New Report

Close