blanširanje fižola

Vedno z veseljem prebiram vaše ideje, mnenja, recepte, sploh ene ste izredno požrtvovalne in marsikaj skuham ali spečem doma ravno iz teh receptov. Hvala!
Spodaj sem prebirala temo o blanširanju fižola in vidim, da ga večina blanšira. Sama ga ne blanširam in moram povedat, da je kljub temu izredno dober. Finta je le v kuhanju- kar me je naučila mama. Še zmrznjen fižol daš v slano, vrelo vodo. Ko le ta po nekaj minutah zavre, ga takoj odcediš in nanj naliješ drugo vrelo, slano vodo in naprej normalno skuhaš. Morda bo katera poskusila.
LP…..

Blanširanje zelenjave (v krop cca 1 minuta) je namenjeno predvsem razkuževanju zelenjave. Pred zamrzovanjem se sicer res zelenjavo opere in očisti, ampak blanširanje pa dokonča delo.
Odkar mi je nekoč v zamrzovalniku cvetača začela gniti … sem na hitro dala zamrznit očiščene cvetke in nič blanširala ker se je pač mudilo, od takrat naprej zelenjavo pred zamrzovanjem redno blanširam.

Pa se moja vprasanja!
Dva dni sem kot nora pripravljala raznorazno zelenjavo za v skrinjo – na razlicne nacine. Se mi je sinoci kar oddahnilo; vmes pa se nekaj breskev pasterizirala. Lotila sem se, ker sem vse dobila z bio-vrta.
Dovelj – bi rekel moz.
Bo pa pozimi sladko vzeti in napraviti nekaj, kar bo pricaralo poletje na mizo.
Zdaj pa razmisljanja. Ko blansiram, mi pride na misel, kaj ne bi bilo smiselno raje usopariti in spraviti v skrinjo? Kasneje prihranek pri casu:)
Rdeco peso sem usoparila, narezala( dobri multipraktik) in zamrznila, prav tako blitvo.
Fizol blansirala- nekaj pa kar takega spravila. Bucke – nekaj na zaru, nekaj surove,…. pred mesecem blansirala grah…
Kaj menite o tem?
Lep pozdrav Babi

Gotovo je tale ideja z usoparjenjem tudi dobra. Nimam konkretnih izkušenj s tem načinom priprave za v zmrzovalnik, vendar mislim, da nima kaj “iti narobe”.
Važno je da se “uničijo bakterije” ki bi lahko škodljivo vplivale na shranek (soparjenje bi to naredilo, saj je sopara visoke temperature).
Seveda se z daljšim shranjevanjem kjerkoli in kakorkoli izgubi nekaj koristnih sestavin, vendar “zimo je tudi treba preživeti” :))
Babi, enako mislim tudi jaz. Med blanširanjem in soparjenjem se mi ne zdi taka razlika, oboje ima podoben namen in učinek. Če gledaš kasnejši prihranek pri času, je soparjenje še boljše.
Konkretnih izkušenj (še) nimam, vrt je bolj majhen, zamrzovalnik tudi, obe pa veva, da nima smisla kupovati zelenjave, da bi jo zamrzoval.
LP Mimi

Babi- zanima me tole z rdečo peso- usopariš, naribaš- in uporabiš: za kaj? za solato?
Vidim, da res večina blanšira…Bom verjetno naslednje leto poskusila tud sama….Čeprav mene ravno ne moti, ker nimam zblanširane zelenjave: grah, cvetačo, fižol ipd…samo dobro operem, obvezno samo res zdrave dele, pustim na serveti, da se dobro osuši in dam zamrznit….Bučke, kumare- naribam, pustim, da spustijo vodo, ožamem in dam zamrznit. Letos pa bom, po priporočilu sodelavke, dala zamrznit tudi polovičke bučk. Pravi, da jih pozimi vzame iz skrinje, polni in da pečt ( menda se komaj kaj pozna, da so bile zamrznjene…)- jaz bom poskusila…
Lep dan vsem….
Andreja