Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Blatenje?

Blatenje?

No, situacija je taka. Kolega in še nekdo, ki pa ga jaz ne poznam, imata na sodišču nek spor, in ta nekdo je že poslal nekaj dopisov na sodišče, kjer svinjsko blati kolego brez vse osnove (da je alkoholik, da je živčen itd.), skratka same laži. Zdi se mi, da je na okrajno sodišče poslal 3 dopise s tako vsebino, ko je izgubil postopek, je podobno vsebino poslal še na višje sodišče, ne navaja pa nobenih dokazov nikoli, ker jih pač ne more, ker gre za izmišljotine. Sicer dotična oseba te iste bedarije širi že nekaj časa tudi ustno, vendar pa se za civilno tožbo ni odločil, saj je to govorjenje težko dokazljivo, zdaj pa je situacija drugačna, ker so bedarije vidne iz dopisov, ki jih pošilja na sodišča in jih dobim tudi jaz. Se da kaj storiti, recimo civilno tožiti in kak je postopek? Ne zanima ga denar, ampak, da ga sodišče kaznuje.

Hvala vam!

Spoštovani,

Za pretrpljene duševne bolečine zaradi razžalitve dobrega imena pripada oškodovancu, če okoliščine primera, zlasti pa stopnja bolečin in strahu ter njihovo trajanje to opravičujejo, pravična denarna odškodnina neodvisno od povračila premoženjske škode, pa tudi če premoženjske škode ni.
Višina odškodnine za nepremoženjsko škodo je odvisna od pomena prizadete dobrine in namena te odškodnine, ne sme pa podpirati teženj, ki niso združljive z njeno naravo in namenom.
V takem primeru obstaja tako možnost kazenske ovadbe, pri čemer se storilec preganja na zasebno tožbo. Za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja na predlog ali na zasebno tožbo, je treba predlog podati oziroma zasebno tožbo vložiti v treh mesecih od dneva, ko je upravičenec zvedel za kaznivo dejanje in storilca. Obstaja pa tudi možnost civilne tožbe brez predhodnega kazenskega postopka.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close