Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Blejska grmada

Blejska grmada

Dan, punce.

Prijelo me je , da bi naredila Blejsko grmado. Zanima me, če jo je katera že delala in kako je ratala ? Ali je kakšna finta, na katero moram bit pozorna ?

Hvala vam, papa

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

To ne, me pa zanima kdaj gremo “u maln” :-))

Pozdravcek od mene v tvoj konec.

Živjo; sem se menila, samo problem je vikend. Najbolje bi bilo v soboto popoldan, je pa pri njih glih sobota problem. Ko dobilm odgopvor, Vam vsem takoj javim in povprašam, če se strinjate…s Primožem na čelu:))

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Ok, ves da. Samo vprasam, sej ves, firbec :-))

Pa fino grmado naret! :-))

Hej!

Ko je bil objavlejn recept, sem videla, kako je moja grmada skromna v primerjavi z blejsko. Ampak, prav tako preprosto imamo pozimi vseeno radi;
se spomnin na mozevo mamo, ki jo je veckrat za zimsko vecerjo postregla.
Je tako disala po cimetu:))) Lp na Dolenjsko

BISKVIT (temni in svetli)
(vse sestavine 2 X)

4 jajca
8 dkg sladkorja
8 dkg moke

Za temni biskvit daj namesto 3 dkg moke 3 dkg kakava
Biskvita peci posebej v tortnem modelu.
Pečena ohladi in prepeži na pol, da so 4 plošče približno enako visoke

KREMA

6 jajc
1 l mleka
30 dkg sladkorja
15 dkg moke

Rumenjake stepi s 15 dkg sladkorja in dodaj moko.
Beljake stepi s 15 dkg sladkorja.
V vrelo mleko zakuhaj zmes iz rumenjakov in moke in kuhaj cca 15 minut. Potem dodaj še sneg, premešaj in še malo pusti vreti.

DODATNO

rum
mleti lešniki ali orehi
rozine

Ohlajen biskvit daj v skledo in ga navlaži z rumom (sladkor zalij z vodo, prevri in dodaj rum), potresi z mletimi lešniki ali orehi in rozinami ter malo ohlajeno kremo. Tako zloži vse plasti izmenjaje temni in svetli biskvit. Na vrhu biskvit samo navlaži z rumom in potresi s čokolado v prahu. Ohlajeno grmado nadevaj na krožnike z žlico in okrasi s stepeno smetano in čokoladnim prelivom.

LP A.

Recept je sicer z veliko jajci ipd. ampak skoraj ne moreš falit. Je pa tega kar precej, tako da jaz navadno grmado delam za novo leto, ko nas je malo več na kupu. Je pa drugi ali tretji dan še boljša kot frišna. Recept je točno za tako grmado kot jo stržejo na Letališču Lasce.
Kakšne posebne finte ni. Meni se še ni zgodilo da ne bi ratala.

Hvala punce, bom konec tedna naredila in potem javim:))

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Živjo , Babi

Kako pa ti narediš svojo grmado ?

LP
A.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Preprosto kot pekmez:))) pa cimet mora bit. Mogoce sem ga v recept pozabila napisati:) Lp

No, o tej temi je že tekla debata. Recept sem prispevala jaz, druga članica foruma, pa ga je lepo spravila v red in izgleda tako, kot je spodaj napisano. DOBER TEK! 🙂

Če vpišeš v iskalnik Blejska grmada, dobiš to:

Eko, prekopirano iz http://www.kulinarika.net

BLEJSKA GRMADA

Za biskvit potrebujemo:
10 jajc
25 dag moke
25 dag sladkorja
2 dag kakava v prahu

Vanili krema:
1 liter mleka
5 jajc
14 dag sladkorja
14 dag moke
1 zavitek vanili sladkorja

Sladkorni sirup:
30 dag sladkorja
1 liter vode
0.5 dl ruma
10 dag rozin

Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado

Priprava:
Biskvit pripravimo kot za torto. Pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (dodamo kakav v prahu ). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake rezine.
Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo prevremo, vanj dodamo rozine in rum. Ohladimo.
Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo. Kot za puding. Dodamo ostalo mleko, ki smo ga zavreli in s polovico sladkorja in vanilijo skuhamo v kremo. V vročo kremo dodamo še sneg beljakov, kateremu smo med stepanjem dodali preostali sladkor, ter vse skupaj narahlo premešamo.
Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita , navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi in rozinami in pokrijemo z vanili kremo.Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako , da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemoz vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo. Hladno grmado z žlico oblikujemo v manjše grmade, okrasimo s stepeno smetano in po vrhu pokapamo s stopljeno čokolado.

Recept je nesebično prispeval lastnik restavracije Letališce Lesce.

New Report

Close