Blejska grmada

BISKVIT (temni in svetli)
(vse sestavine 2 X)
4 jajca
8 dkg sladkorja
8 dkg moke
Za temni biskvit daj namesto 3 dkg moke 3 dkg kakava
Biskvita peci posebej v tortnem modelu.
Pečena ohladi in prepeži na pol, da so 4 plošče približno enako visoke
KREMA
6 jajc
1 l mleka
30 dkg sladkorja
15 dkg moke
Rumenjake stepi s 15 dkg sladkorja in dodaj moko.
Beljake stepi s 15 dkg sladkorja.
V vrelo mleko zakuhaj zmes iz rumenjakov in moke in kuhaj cca 15 minut. Potem dodaj še sneg, premešaj in še malo pusti vreti.
DODATNO
rum
mleti lešniki ali orehi
rozine
Ohlajen biskvit daj v skledo in ga navlaži z rumom (sladkor zalij z vodo, prevri in dodaj rum), potresi z mletimi lešniki ali orehi in rozinami ter malo ohlajeno kremo. Tako zloži vse plasti izmenjaje temni in svetli biskvit. Na vrhu biskvit samo navlaži z rumom in potresi s čokolado v prahu. Ohlajeno grmado nadevaj na krožnike z žlico in okrasi s stepeno smetano in čokoladnim prelivom.
LP A.
Recept je sicer z veliko jajci ipd. ampak skoraj ne moreš falit. Je pa tega kar precej, tako da jaz navadno grmado delam za novo leto, ko nas je malo več na kupu. Je pa drugi ali tretji dan še boljša kot frišna. Recept je točno za tako grmado kot jo stržejo na Letališču Lasce.
Kakšne posebne finte ni. Meni se še ni zgodilo da ne bi ratala.

No, o tej temi je že tekla debata. Recept sem prispevala jaz, druga članica foruma, pa ga je lepo spravila v red in izgleda tako, kot je spodaj napisano. DOBER TEK!
Če vpišeš v iskalnik Blejska grmada, dobiš to:
Eko, prekopirano iz http://www.kulinarika.net
BLEJSKA GRMADA
Za biskvit potrebujemo:
10 jajc
25 dag moke
25 dag sladkorja
2 dag kakava v prahu
Vanili krema:
1 liter mleka
5 jajc
14 dag sladkorja
14 dag moke
1 zavitek vanili sladkorja
Sladkorni sirup:
30 dag sladkorja
1 liter vode
0.5 dl ruma
10 dag rozin
Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado
Priprava:
Biskvit pripravimo kot za torto. Pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (dodamo kakav v prahu ). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake rezine.
Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo prevremo, vanj dodamo rozine in rum. Ohladimo.
Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo. Kot za puding. Dodamo ostalo mleko, ki smo ga zavreli in s polovico sladkorja in vanilijo skuhamo v kremo. V vročo kremo dodamo še sneg beljakov, kateremu smo med stepanjem dodali preostali sladkor, ter vse skupaj narahlo premešamo.
Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita , navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi in rozinami in pokrijemo z vanili kremo.Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako , da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemoz vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo. Hladno grmado z žlico oblikujemo v manjše grmade, okrasimo s stepeno smetano in po vrhu pokapamo s stopljeno čokolado.
Recept je nesebično prispeval lastnik restavracije Letališce Lesce.