Najdi forum

BLITVA

Imam odličen recept nekakšnih zavitkov pri katerih se uporabi blitva. Čez poletje ni najmanjšega problema, saj je imamo na vrtu vedno dovolj.
Kaj pa pozimi? Potrebujem kar precej listov blitve, katere le blanširam in uporabim v jedi. Mi lahko svetujete kako bi jo zamrznila? Bi jo mogoče lahko zamrznila kar surovo?

Zoya, saj jo dobiš v vsakem času, pa še ne vem kako draga ni.

Jaz sem jo prejšnji teden iskala na tržnici in v Mercatorju pa je nikjer ni bilo. Res pa je, da sem iz dolgočasne Koroške in ne iz prestolnice, kjer verjamem, da se vedno dobi.
Kakorkoli, sodelavka mi jo je ponudila za v skrinjo, pa ne vem ali bi jo sploh vzela, če pa ne vem kako bi jo pripravila.

o zamrzovanju je bilo ze govora-pred slabim mesecem. ce jo bos rabila za kaksne roladice,potem ne vem, kako se bo zamrznjena obnesla!? sicer jo pa lahko mirno zamrznes. meni osebno odmrznjena ni prevec vsec- imam obcutek,da ima okus po zemlji!??
ce pa imas priliko,bi ti pa svetovala,da kupis /oz.uporabis/ svezo. okusi so razlicni… lp petra

Hej!

Blitvo imam raje kot spinaco ( tipicna Primorka). Ker je pri nas vso zimo na razpolago – se zlasti tista, ki raste v sopih in ima debelejsa stebla, ki so tudi krasna, skuhana in s kisom in oljem, pa se kuhan jajcek zraven – nisem
nikoli pazila pri zamrzovanju, da bi ostali listi celi. Zamrznem jo, ko mi jo prijateljica prinese z domacega vrta veeeliko. Pa se prav kdaj pride.

Mogoce bi naredila tako: Blansiras ne prevec listov naenkrat, previdno vzames iz vode in prelozis na krpo, pa se eno na vrh, da popije vlago.
Hladne liste das na plosco in v zamrzovalnik. Tako bi si jih nekaj nabrala.
Ko je vse zamrznjeno, pazljivo prelozis v vrecko ( dovolj prostora v zamrzovalniku) do uporabe, ko jih odtalis na sobni temperaturi.

Meni je tudi odtajana blitva vsec:)

Saj prodajajo tudi zamrznjeno spinaco v celih listih. Mogce ti bo uspelo.

Glej, to je samo nasvet; v uspeh celega lista ne moram garantirati.

Kaj pa ce bi te zvitke naredila – in jih zamrznila? Lep pozdrav Babi

Zoya, kaj pa če nam bi mimogrede še recept za zvitke napisala 🙂
bi prav prišla kakšna poživitev na področju blitve 🙂

Zoya, tudi jaz se pridružujem prošnji Delte. Lahko dobimo recept?
Mene blitva še čaka, da jo pripravim na “zimsko spanje”, saj imam tudi jaz najraje svežo in čakam do zadnjega…
Hvala!

Recept?
Če velja takšen iz glave vam ga kar napišem:
približne sestavine:
– puranji file cca 1/2 kg za 4 osebe
– 16 listov testenin za lazanjo
– blitva
– pršut ali vratovina
Na vročem olju na hito popečeš koščke purana (recimo 4x2cm), ki si jih posolila in malce popoprala, in jih prihraniš.
Skuhaš liste za lazanjo, za vsak zavitek potrebuješ dva (recimo dva zavitka na osebo, torej 4 liste), kuhaš v večji količini vode z malce olja, kuhane (kuhaj le nekje 5 min) položi na prtiček.
Liste blitve operi in jih na hitro blanširaj v vreli vodi, po možnost vsak list posebej. (Blitve rabiš kar precej) Trde dele odrežeš.
Sestaviš takole: na kuhano testenino za lazanje lepo razporediš nekaj listov blitve, to pokriješ z drugim listom za lazanjo in nanj zopet položiš liste blitve, nanje pršut in na rob košček purana in zaviješ ter zavitek položiš v pekač.

Sedaj rabimo še omako:
– 1 čebula
– žlica moke
– 1/2 l sladke smetane
– juha za zalivanje (lako tudi jušno kocko, če nimaš juhe pri roki)
Čebulo drobno nasekljamo in jo na maslu malo popražimo, dodamo moko, zalijemo z juho in stepamo z metlico in dodamo še smetano. Če dodaš jušno kocko soli skoraj ne potrebuješ, dodaš le še malo kajenskega popra.
Omako poliješ po zavitkih in jih potem pečeš v pečici tako nekje dobre pol ure pri 200 st.
Preden jih postrežeš jih še posuj s sveže nasekljanim peteršiljem.
Navdušenje gostov je zagotovljeno.

Jaz tole rada pripravim, če pričakujem družbo, vse si pripravim v naprej, ko pridejo vključim pečico, potem pa skupaj kakšno rečemo, spijemo kozarček in je že pečeno.

Poskusite in javite, če vam je všeč.
Ko sem tole prvič pripravila doma, je mož izjavil, da je tole jed za bogove.

Hej, Zoya!

Hvala za recept in verjamem, da je dobro. Bomo udejanili z lepimi svezimi blitvinimi listi:)))

Lep pozdrav na Korosko Babi

Njam, sliši se krasno. Mislim, da bi tele zvitke brez omake lahko tudi zamrznila.

Zdravo!

Jaz sem lani, ker sem bila zeloo pridna, pustila blitvo na vrtu. Potem pa sem jo pozimi odkopavala izpod snega. Spomladi pa je zelo hitro odgnala in je bilo za prvo silo, dokler ni šla v cvet. Ker je bila huda zima in ji to ni nič škodilo, verjamem, da bi se ji tudi v zamrzovalniku dobro godilo..

LP

Ej, Zoya!

Ker pripravljam slavnostno večerjo me zanima, kaj ponuditi poleg zvitkov.

Hvala! LP

Eh, še nekaj!

Koliko listov za lazanjo je v enem paketku? Tega namreč še nisem kupovala in si sploh ne predstavljam..

LP

En paketek imaš dovolj za vsaj 6-7 ljudi. Veš, da jih še nikoli nisem štela, ker jih imam vedno dovolj na zalogi, saj so moji pravi lazanjomani. Bi rekla, da je vsaj 30-40 listkov.

Lahko zraven ponudiš pomfri ali pire, čeprav to ni ravno potrebno, saj je jed vsebuje testenino in seveda nepogrešljivo veliko skledo solate.
Kot priloga še najbolj ustreza kakšna kuhana zelenjava z drobtinami.

Nazadnje, ko sem imela goste sem jim zraven pripravila ocvrto cvetačo, kar si tudi lahko v naprej pripraviš. V kolikor je kdo želel pa je dobil še svež polnozrnat ali koruzen kruh, pa skoraj ni bilo potrebe, saj je jed že sama po sebi zelo izdatna.

Upam, da vama bo uspelo.

Še to: vzemita Bariline testenine.

Samo namig:

Jaz sem pa zadnjic kupila nekoliko ozje od Barilinih “Vrhniske” testenine za lazanjo. Hitro kuhane in se ne lepijo. Enega za drugim splaknem pod tekoco vodo. Po okusu so se mi zdeli kot domaci in v kuhinji je lepo disalo :)) Jih bom se kupila. Lp

Kako se slastno bere! Bo kmalu preizkušeno!
Hvala za recept!

Zvitki so uspeli! Pri nas ni ravno izbire testenin, sem vzela zadnji paketek edinih, ki so jih imeli v trgovini. Pa je bilo menda kar v redu. Pa saj ne vem, kakšne so Vrhniške ali Barillove oz. kakšne bi morale biti.

Hvala za recept in nasvete in lahko noč

Tile blitvini zvitki so pa res vrhunski. Naslenjič poskusim namesto blitve dati glavnati ohrovt.

New Report

Close