Blokada računa – sodna izvršba
Če imam sodno izvršbo na račun in mi ga blokirajo ali lahko dvignem tisti osnovni znesek 420e ali koliko je že?
Očitno imam izvršbo in blokado, ampak dvigniti ne morem nič. Imam 420e bolniške. In ja, vem, bi morala pazit, preden sem se zapufala, ampak bolniške pač nisem pričakovala. In ja, vem, na vse je treba mislit, ampak včasih le ne zmoreš misliti na vse.
Pri izvršbi ti mora ostati najmanj znesek v višini minimalne plače (mislim da je sedaj 589 EUR ali nekaj takega) oziroma se ti lahko obesijo na dve tretjini prejemkov (vsaj minimalna pa mora ostati), če gre za izvršbo za denarne terjatve (kredit). Pri preživninskih je omejitev nižja (2/3 minimalne plače) – 102. člen ZIZa.
Aja, pa izvršba je lahko tudi na nadomestilo plače (bolniško).
Če imaš otroke, ki jih še preživljaš, ti mora ostati najmanj znesek, določen po merilih za dodelitev denarne socialne pomoči.
Kadar imaš zaradi izvršbe blokiran račun, lahko denar dviguješ samo pri bančnem okencu poslovalnice, kjer imaš odprt račun.
Torej ne moreš opravljati bančnih storitev preko klika, ali bankomatov!
Ko je imel pred parimi meseci partner izvršbo na svoje prejemke, so mu blokirali račun, račun spraznili na nulo in delodajalca obvestili, da je trgal zakonsko določen znesek. Račun so pa spraznili. In ker je bila pomota oziroma smo se z upnikom dogovorili še pred izvršbo, da mu bomo plačevali po obrokih, smo imeli potem veliko dela, da smo na banki dokazovali, da je račun blokiran neutemeljeno. Opravičila pa ni bilo od nikoder,
Kaj pa, če ne moreš do banke?
Nisem čisto nepokretna, sem pa skoraj.
To vse le, če imaš REDNE dohodke, se pravi redno plačo ali nadomestila.
namreč tudi jaz imam sodno blokiran račun, a honorarje poberejo vse do zadnjega. Ta minimum velja le za redno plačo.
To vse le, če imaš REDNE dohodke, se pravi redno plačo ali nadomestila.
namreč tudi jaz imam sodno blokiran račun, a honorarje poberejo vse do zadnjega. Ta minimum velja le za redno plačo.[/quote]
Imam redno plačo, le da je to zdaj že en čas bolniška. Izplačuje mi jo pa delodajalec, njemu pa potem refundira ZZZS.
In zdaj, ko sem na bolniški, imam dohodek 420e, ker imam tako v pogodbi, čeprav plačo dobim bistveno višjo na račun stimulacije in delovne uspešnosti.
seveda je to le če imaš redne dohodke (plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih).
ampak kolikor razumem gre pri “nujno” za tak dohodek, saj dobiva “bolniško”, ne?
Samo na svoji poslovalnici lahko dvigneš.
Če ne moreš z doma lahko pooblastiš nekoga, ki bo opravil storitev zate. To je enkratno pooblastilo. Najbolje je, da je pooblastilo overjeno s strani kakšne uradne osebe, če se ne motim, je lahko to tudi zdravnik (če imaš le z njim stike).
Hvala vsem za odgovore.
Pozdravljeni,
mene pa zanima eno. Imam blokiran račun, vendar pa imam tudi plačilno kartico Mastercard. Ko ti račun blokirajo, ti to kartico tudi blokirajo al vseeno lahko potem vsaj s to plačuje??
Lp, Mateja
Imam blokiran osebni račun zaradi še ne poravnanih davkov. Pa me zanima ali lahko zaprosim za debetno kartico npr. pri VIPA banki. Ali me blokada lahko tudi ovira pri odprtju računa npr v Avstriji
Hvala
Mene zanima ce ima kdo izkusnje z blokado racuna in sicer imam blokado na NLB banki ampak sedaj grem v nizozemsko delat in gor dobim njihova pogodbo o zaposlitvi in pa odpreti moram tudi racun v nizozemski!zanima me ce se mi lahko vsedelo na racun odpret v tujini???
Imam blokiran račun, ker sem bila kot solidarni porok sedaj že bivšemu možu. Njemu so račun blokirali pred kratkim, po oddaji dohodka iz dejavnosti. Nisem dobro razumela enega od odgovorov, ko pravite da velja blokada le za redne dohodke. Sem zaposlena, vendar čakam sele januarsko plačo. Nereden dohodek imam že pol leta.
zanima me ali lahko dvignem z blokiranega tekočega računa če mi je šef nakazal plačo kot polog , ker je narobe napisal (namesto plača polog)
zanima me ce lahko kljub blokadi dvignem ocetovski dopust za otroka
Vprašanje – Prijatelj ima na računu okoli 10 izvržb, skupaj okoli 7.000 evrov. pred 4 leti se je šel zdravit, dejansko je osebno prejel le 4 izvršbe po pošti, na banki pa mu sedaj izplačajo le 203 evre, 23 pa “rezervirajo” zaradi izvržb. Je prejemnik socialne pomoči že 4 leta in se namerava zaposliti ter pričeti plačevati dolgove. Kaj bi bila zanj najboljša varianta, ali bo dobil izplačan minimum plače oz. 2/3 ali 470eur, ter ali mu banka lahko trga denarno socialno pomoč kot je navedeno? Hvala za Odgovore oz nasvete vnaprej. PS za ca 5 izvržb ni vedel, saj ga ni bilo v slo, na banki pa mu za upnike ne povedo ampak imajo samo številke izvršb. Ali mu banka lahko trga denarno socialno pomoč?? Hvala
O izvržbah upam, da vam bo kaj več znal povedati kdo drug. Glede tega, da ni vedel za izvržbe in za neplačila pa dvomim, saj je moral nekoč to naročiti in ostati dolžan. Vsa pošta glede rubeža je tudi prišla na njegov naslov. Sedaj dogovor z iterjevalci tudi verjetno ni več mogoč,tako da druge kot da se zaposli in na en način poplača svoje dolgove (mogoče s kreditom), če je res odločen mu bo uspelo.
Glede tega da ni vedel – to je res, saj ga 3-4 leta ni bilo domov, je bil v tujini, svoje stanovanje pa je posodil staršem ki sta očitno vse kar je prišlo po pošti zavrgla. Verjetno je poštar moral biti malo zabit, saj osebi starejši od 18 let pri kateri živijo starši ne sme dajati osebne pošte razen če imajo starši pooblastilo. Vprašaj kaj vse so mu starši še naprtili na račun oz. niso plačali. tako da glede tega da kdo ne ve – JE MOGOČE SAJ SE SODIŠČE SPLOH NE VPRAŠA ALI SO ZNESKI PRAVILNI TER POSTOPKI TER PRIDOBITEV KREDITA; SAJ GA NEBI SMEL DATI ŽE PRODAJALEC. Tako da je vse skup bedarija očitno V SLOVENIJI ZAKONI NE VELJAJO, SAJ BANKA DELAVSKA HRANILNICA KOMITENTOM VZAME TUDI OD NUJNE SOCIALNE POMOČI TUDI DO 27EVROV, JIH REZERVIRAJO NA RAČUNU (SO GOR PA JIH NE IZPLAČAJO) KO VPRAŠAŠ ZAKAJ JIH NE PA JE ODGOVOR DA IMA BANKA SROŠKE ZARADI BLOKAD??? ALI JE TO RES TER ALI BANKA TO LAHKO NAREDI? NA KOGA SE OBRNITI? HVALA VNAPREJ. LP
Za vsako blokdao oziroma nakazilo zaradi izvršitve sklepa si banka obračuna stroške. To mora biti zapisano v pogodbi med vami in banko oziroma v njihovih splošnih pogojih poslovanja. tarife so seveda med bankami različne.
ali te je banka dolžna obvestiti o blokadi računa? Hvala za odg.
obvestilo o izvršbi dobite že od sodišča, ko sprejmete sklep oizvršbi, banka je samo izvršitelj sklepa. Ko dobite pravnomočen sklep o izvršbi, ste seznanjeni, da vam bodo sredstva trgana, ker v sklepu tudi piše, kako bo izvršeno oziroma s katerega računa.
Jaz tudi ne vem veliko o izvršbah ker mi vedno to urejajo pravniki na www.elektronskaizvrsba.si .
So hitri pa še poceni!
ni res…tudi jaz imam blokiran račun…zajamčen znesek lahko dvigneš na katerikoli banki…jaz imam račun v lj…zdaj smo se pa preselili v ms…in lahko tukaj dvigujem
Forum je zaprt za komentiranje.