Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Blokada računa – sodna izvršba

Blokada računa – sodna izvršba

Spoštovani,

prejemki iz naslova štipendije in pomoči učencem in študentom so izvzeti iz izvršbe.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni

Kdaj bo račun blokiran če je bila odločba o izvršbi vročena 19.10 in je 8 dnevni rok, čeprav na obvestilu piše da je 15 dni za dvig pošte… hvala

Spoštovani,

osemdnevni rok se šteje od dneva prejema pošte. Sama blokada računa je odvisna tudi od samebanke, ki bo sklep izvršila. Menimo pa, da bo to najkasneje v roku 14 dni do 1 meseca.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni

Hodim na zaposlitveno rehabilitacijo. Po enem mesecu dela bom dobila 311 eur denarne nagrade oz. t.i. denarne pomoči za opravljeno delo na zaposlitveni rehabilitaciji. Ali mi lahko trgajo celoten znesek. Kaj lahko trgajo in česa ne morejo trgati. Hvala

Spoštovani,

V skladu z Zakonom o izvršbi in zavarovanju so iz izvršbe izvzeti:
1. prejemki iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal;
2. prejemki iz naslova odškodnine zaradi telesne poškodbe po predpisih o invalidskem zavarovanju;
3. prejemki iz naslova denarne socialne pomoči po zakonu, ki ureja socialno varstvo;
4. prejemki iz naslova starševskega dodatka, pomoči ob rojstvu otroka, otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego otroka;
5. prejemki iz naslova štipendije in pomoči učencem in študentom;
6. prejemki vojaških obveznikov v času izvrševanja vojaške dolžnosti, državljanov v času opravljanja nadomestne civilne službe oziroma usposabljanja za zaščito in reševanje ter oseb v času usposabljanja za delo v rezervni sestavi policije;
7. prejemki iz naslova redov, medalj, vojnih spomenic ter drugih odličij in priznanj;
8. nadomestilo za invalidnost po zakonu, ki ureja družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb;
9. dodatek za pomoč in postrežbo;
10. dohodki od občasnega dela invalidov, ki so vključeni v institucionalno varstvo po zakonu, ki ureja socialno varstvo, in jih pridobivajo izven kriterijev redne zaposlitve;
11. denarna sredstva pomoči potrebnim, ki jih zagotavljajo humanitarne organizacije, ki delujejo v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije;
12. oskrbnine po zakonu, ki ureja rejniško dejavnost;
13. sredstva, pridobljena za odpravo posledic naravnih nesreč ali škode na področju kmetijstva, gozdarstva, ribištva, veterine ali fitosanitarnem področju na podlagi predpisov, ki urejajo nesreče ali škode;
14. nepovratna denarna sredstva in denarna sredstva, pridobljena na podlagi ugodnih posojil ali poslov z jamstvi, ki se štejejo kot oblike državnih pomoči po zakonu, ki ureja pomoč družbam v težavah, razen kadar so sredstva pridobljena v zvezi z opravljanjem dejavnosti, kakor je določena v 46. členu Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 28/10 – uradno prečiščeno besedilo in 43/10), ali v zvezi z opravljanjem osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kakor je določena v 69. členu Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 28/10 – uradno prečiščeno besedilo in 43/10);
15. denarna sredstva, prejeta iz naslova aktivne politike zaposlovanja po zakonu, ki ureja zaposlovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti;
16. denarna sredstva, izplačana s strani Javnega jamstvenega in preživninskega sklada Republike Slovenije po Zakonu o javnem jamstvenem in preživninskem skladu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 78/06 – uradno prečiščeno besedilo).

Na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči:
1. za denarne terjatve, razen za terjatve, navedene v 2. točki, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči;
2. za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini dveh tretjin minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni

Dolžna sem podjetju Simobil 120 eur, na tekoči račun prejemam le dohodek poklicne rehabilitacije, kar znaša 355 eur, ali je mogoče da mi banka trga 30 eur od tega dohodka za svoje stroške. Ali ni to navedeno v 101 in 102 členi ZIZ. Hvala

Spoštovani,

navedeno se ne nanaša na stroške banke.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!
Zanima me ali lahko banka od prejemka denarne socialne pomoči, po upnikovem umiku sklepa o izvršbi, trga stroške zase in sicer: 10 eur za strošek umika + 30 eur stroška obračuna obresti po sklepu o izvršbi ( ne razumem niti kaj to pomeni- kakšne obresti…). Ker sta bila sklepa dva, čeprav isti upnik, je to naneslo 80eur, kar se mi zdi nenormalno visok strošek za nekaj kar je upnik itak umaknil…

Hvala in LP

Spoštovani,

v skladu s splošnimi pogoji po katerih poslujejo banke, je to dovoljeno. V tem primeru namreč ne gre za zadevo, ki bi jo urejal Zakon o izvršbi in zavarovanju, ki v določenih primerih izvršbo omejuje.

S spoštovanjem!

živjo
jaz mam tudi zablokiran račun, zanima me ali mi lahko odtegnejo dodatek za veliko družino; drugih dohodkov zaradi razmer nimamo, poleg od pa tudi dsp.

lep pozdrav

Pozdravljeni!mela sem s.p,za katerega sem pred približno 5.leti naredila stečaj.Sedaj sem v pokoju (invalidskem)in dobivam 438eur pokojnine.Izgleda,da imam še kar izvršbo,ker mi na bančnem izpisku piše ig2005- 00065,gre pa za nakazila enemu odvetniku.Lani v maju so mi vzeli celotno pokojnino,ki jo tudi po pritožbi na okencu nisem dobila nazaj.Občasno mi še kar jemljejo sredstva v višini 15eur plus bančni str.2eur,pa me zanima,če je to zakonito,in kam se naj obrnem,ker na banki nimajo posluha.vem,da je zajamčeni dohodek 599eur.Lepo prosim za odgovor!

Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj, upam, da bom dovolj jasna.
Zadeva je takšna, imam dve izvršbi na računu in seveda blokiran račun. Prejemam denarno socialno pomoč v višini 265€ in mi banka vsak mesečno trga po 5,20€ – na bančnem izpisku je napisana koda namena DBTC.
Sedaj bom pričela s programom Usposabljanje na delovnem mestu in bom od Zavoda dobila nakazano cca 520€ (koda namena plačila AEMP) – 2 meseca bom delala.
Zanima me, ali bom lahko prejela ves ta denar ali mi bojo zarubili ta denar zaradi izvršb?

Hvala za odgovor, LP

Spoštovani,

dodatek za veliko družino je izvzet iz izvršbe.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

banke imajo v splošnih pogojih zapisano, da si svoje storitve lahko obračunajo. Odtegljaj banke ni odtegljaj v izvršilnem postopku, ampak predstavlja ceno storitev banke.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

v skladu z določbami Zakona o izvršbi in zavarovanju so denarna sredstva, prejeta iz naslova aktivne politike zaposlovanja po zakonu, ki ureja zaposlovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti izvzeta iz izvršbe, torej jih morate prejeti v celoti.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni

Imam zgolj in samo socialno pomoč, ter nekaj denarja mesečno z zaposlitvene rehabilitacije nobenih drugih dohodkov. Zaposlitvena rehabilitacija je nekakšen test koliko invalid zmore delati in vse skupaj ne presega zneska minimalne plače. Tako bo verjetno tudi ostalo še vsaj eno leto če ne več. Drugih premičnih ali nepremičnih stvari nimam. Na sodišču sem podala vse dokaze da nimam premoženja ne denarja da bi dolg poplačala zato sem prosila umik, obročno odplačevanje oz. odlok. Zraven sem priložila vsa potrdila in dokaze da sem dejansko brezposelna. Ali sem ravnala prav?

Spoštovani,

Sodišče lahko na dolžnikov predlog popolnoma ali deloma odloži izvršbo, če dolžnik izkaže za verjetno, da bi s takojšnjo izvršbo pretrpel nenadomestljivo ali težko nadomestljivo škodo in da je ta škoda večja od tiste, ki zaradi odloga lahko nastane upniku, v naslednjih primerih:
1. če je zoper odločbo, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba, vložil izredno pravno sredstvo;
2. če je vložen predlog za vrnitev v prejšnje stanje v postopku, v katerem je bila izdana odločba, ki je bila podlaga za dovolitev izvršbe;
3. če je vložena tožba za razveljavitev arbitražne odločbe, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba;
4. če je vložena tožba za razveljavitev poravnave, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba;
5. če je dolžnik zoper sklep o izvršbi vložil ugovor;
6. če je dolžnik vložil predlog za razveljavitev potrdila o izvršljivosti;
7. če je izvršba odvisna od sočasne izpolnitve kakšne upnikove obveznosti, dolžnik pa je odrekel izpolnitev svoje obveznosti zaradi tega, ker upnik svoje ni izpolnil in tudi ni pokazal pripravljenosti, da jo sočasno izpolni;
8. če je dolžnik ali udeleženec v postopku zahteval odpravo nepravilnosti, ki so bile storjene pri opravljanju izvršbe,
9. če je dolžnik začel pravdo ali drug postopek zaradi nedopustnosti izvršbe (59. in 60. člen).
Sodišče sme na predlog dolžnika odložiti izvršbo tudi v drugih primerih, ko so za to podani posebno upravičeni razlogi, vendar najdlje za tri mesece in le enkrat.
Sodišče postavi na upnikov predlog za odlog izvršbe pogoj, da dolžnik zagotovi varščino, razen če bi s tem bilo ogroženo njegovo preživljanje ali preživljanje njegovih družinskih članov. Če dolžnik ne zagotovi varščine v roku, ki ga določi sodišče in ki ne sme biti daljši od 15 dni, se šteje, da je predlog za odlog umaknil.

S spoštovanjem!

Torej komu je najbolje da s sporoči, da dolžnik nima prilivov oz. nima rubljivih prilivov. Upniku ali sodišču?

Spoštovani,
problem je sledeč – dobil sem sklep o izvršbi preživnine z rubežem plače – kjer je bilo napisano, da nisem plačal preživnine za mesec februar ter zahtevek za zavarovanje preživnine za celo leto v naprej.
Nato so mi na banki izvedli blokado računa. V 8 dneh – kot je določeno – sem podal ugovor, v katerem sem dokazal vso plačano preživnino – saj mi preživnino sproti trgajo pri plači – redno zaposlen. Nakar sem ugotovil, da so mi normalno pri plači trgali mesečni znesek za preživnino, iz računa dodatno preživnino, in čez par dni spet 233 eur….a jaz imam že tako minus na računu. Sedaj je blokirano, jaz pa nimam denarja niti za osnovno preživetje….skupaj so mi do sedaj iz računa pobrali 497 eur + stroški tega (35+ 2 eur). Kaj lahko storim? A bojo še kar pobirali, kljub temu, da sem dal ugovor?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

navedeno bo ugotovilo sodišče samo.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

ugovor ne zadrži postopka izvršbe.

Predlagate pa lahko odlog izvršbe. Sodišče lahko na dolžnikov predlog popolnoma ali deloma odloži izvršbo, če dolžnik izkaže za verjetno, da bi s takojšnjo izvršbo pretrpel nenadomestljivo ali težko nadomestljivo škodo in da je ta škoda večja od tiste, ki zaradi odloga lahko nastane upniku, tudi v primeru, če je dolžnik zoper sklep o izvršbi vložil ugovor.

Glede na to, da navajate, da ste terjatev že plačali pa imate na voljo tudi nasprotno izvršbo. Ko je izvršba že opravljena, lahko predlaga dolžnik pri sodišču nasprotno izvršbo in zahteva, naj mu upnik vrne tisto, kar je z izvršbo dobil, tudi v primeru, če je med izvršilnim postopkom poravnal upnikovo terjatev. Predlog za nasprotno izvršbo, ki se lahko pošlje na predpisanem obrazcu, lahko vloži dolžnik v treh mesecih od dneva, ko je zvedel za razlog zanjo, najkasneje pa v enem letu od dneva, ko je bil končan izvršilni postopek.

Vljudno predlagamo, da se čimprej obrnete na odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo ob vpogledu v celotno situacijo lahko predlagal najoptimalnejšo rešitev ter vam pomagal pri izpeljavi postopkov.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni

Podjetje oz. s.p je propadlo ga ni več. Ali še obstaja dolg med upnikom in dolžnikom?

Ali se lahko rubi sorodnika (če je dolžna hči, se rubi mamo) ali je ta dolg pripisan zgolj na hči.

Spoštovani,

dolg še vedno obstaja. Kljub temu, da je nosilec s.p.-ja s svojo dejavnostjo prenehal za svoje dolgove odgovarja z vsem svojim premoženjem, saj on kot fizična oseba še vedno obstaja.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

za dolg odgovarja le hči.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close