Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Blokada računa – sodna izvršba

Blokada računa – sodna izvršba

Pozdravljeni!

Zanima me sledeče. Imam sodno izvršbo na mojem računu, ker nisem mogel plačati preživnine. Kako je z dohodnino in regresom, mi bodo to vse pobrali ali kako?

Hvala za odgovore.
Lp.

Še eno vprašanje. Oseba A si je od osebe B sposodila večjo količino denarja cca 2000€ pri tem pa nista podpisala nobenega sporazuma (neznano zakaj ne). Ali lahko oseba B toži osebo A in na podlagi česa. Grozi ji tudi da bodo prišli izvršitelji, vendar ni sodne podlage. Hvala

Lep poz.. eno vprašanje imam in sicer imam dolg ki me eden je tožil za odškodnino in sicer nimam nič vrednega ali to pomeni da mi bodo trgali od plače imam 700e plače ali to pomeni da mi bo minimalna plača ostala 600e? Pa imam že kredit 150e na mesec kaj bo z tem kreditom? Zanima me se to kaj se zgodi če se preselim iz slo v drugo državo a mi bodo tudi tam trgali.. nekje sem slišal da dolg po desetih letih zastara.. a mi lahko odg na ta vprašanja hvala v naprej

Pozdravljeni!

Imam blokiran TRR in nanj prejemam le denarno socialno pomoč. Sedaj sem vključena na Zavodu za zaposlovanje v tečaj nemščine. Prejela bom nadomestilo za potne stroške – ali mi to banka lahko “pobere” iz računa zaradi blokade?

Zanima me še kako je z nakazili iz stečajne mase podjetja, kjer sem bila nazadnje zaposlena. Mi to banka lahko pobere ali mi mora pustiti vsaj en del?
Kaj če odprem račun na drugi banki oz. v tujini?

Spoštovani,

dohodnina in regres za letni dopust sta prejemka, ki v skladu s 101. členom ZIZ nista izvzeta iz izvršbe, ravno tako pa v skladu s 102. členom ZIZ izvršba na te prejemke ni omejena.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

oseba B lahko toži osebo A, na povrnitev tega zneska, vendar pa je uspeh osebe B, glede na opisano, vprašljiv.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

Na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči za denarne terjatve, razen za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Za kredit navedeno ne velja.

Terjatve ne zastarajo v 10 letih, navedeno velja le za davčno izvršbo.

Rubež je načeloma mogoč tudi v tujini, vendar so postopki čezmejne izvršbe izjemno dolgotrajni.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

kolikor vam bo ZRSZ navedene potne stroške nakazal kot denarno sredstvo iz naslova aktivne politike zaposlovanja, potem izvršba na ta znesek ni dovoljena.

Banka vam lahko rubi tudi prejemke, ki jih boste prejeli iz stečajne mase.

Tudi čezmejna izvršba je mogoča.

S spoštovanjem!

Lep pozdrav.

Zanima me kaksne moznosti imam glede na mojo situacijo: imam blokiran racun zaradi neporavnanih sredstev zavarovalnici (zaradi prometne nesreče) v višini 7000e. Začela sem delati preko študenta in želim dolg poravnati po obrokih, vendar so mi na zavarovalnici rekli, da mora biti prvi polog v višini 1000+ e da se mi racun odblokira, (potem pa lahko po manjših obrokih) teh 1000e pa seveda nimam. Živim sama in si nimam od koga izposoditi. Trenutno sem živela od pokojnine mojega pokojnega očeta (to mi ne smejo rubiti). Kot sem razumela studenstka nakazila zarubijo v celoti tako da nemorem niti preživeti skozi mesec, kaj šele plačati prvega obroka v višini 1000, če mi bodo pobrali res celotno študentsko nakazilo.
Zanima me kaj sploh lahko storim? Ali je mogoče vseeno kakšna možnost da se dogovorim za mesečna odplačila po obrokih in da se mi račun odblokira (da se lahko preživljam), ali pa mogoče če odprem račun na drugi banki..mogoče mi prvo plačo uspe dvigniti in tako položim prvih 1000e in potem naprej po obrokih?

Prosim za kakršenkoli koritsen nasvet, zelo lepa hvala. Želim začeti živeti normalno in brez skrbi.

Lp.

Spoštovani,

res je, študentska nakazila lahko banka zarubi v celoti.

Načeloma se izvršbe zaradi sistema, ki ga imajo banke, avtomatsko prenesejo tudi na novo odprt račun, vendar včasih to traja dlje časa.

Predlagamo, da skušate situacijo ponovno pojasniti upniku, morda zaprosite za študentski kredit, izredni limit ipd.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni.
Imam blokiran račun z 2 izvržbama in sem že nekaj časa prejemnik denarne socialne pomoči v višini 265 evrov. Sedaj sem dobil odločbo za vračilo preveč plačane dohodnine za leto 2013 v višini 200 evrov. Ali mi bodo ta znesek zasegli za poplačilo dolgov? Ali se upoštevajo vsi prelivi do zajamčene minimalne plače, če sem prejemnik denarne socialne pomoči? In mi tako vse kar je nad zneskom socialne pomoči zasežejo?
Hvala za odgovor.

Spoštovani,

DSP je izvzeta iz davčne izvršbe in vam je ne morejo zarubiti.

Na dolžnikove denarne prejemke, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, je z davčno izvršbo mogoče seči največ do višine dveh tretjin, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 70% minimalne plače po zakonu, ki ureja minimalno plačo.

Generalni davčni urad je sprejel stališče, da so tudi denarna sredstva iz naslova stalnih denarnih prejemkov, če gre za prejemke za tekoči mesec, popolnoma izvzeti iz davčne izvršbe na dolžnikova denarna sredstva pri bankah in hranilnicah. Če pa gre za sredstva, ki niso bila nakazana v tekočem mesecu ali za prihranke iz preteklih mesecev, jih lahko banka zarubi do višine davčnega dolga, kakor je izkazan v sklepu o davčni izvršbi.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni

Prijateljica je bila dolžna upniku, ki je imel s.p. Upnica jo je tožila vendar do izvršbe ni prišlo, saj dolžnica ni imela denarnih sredstev. Dobila je obvestilo sodišča da se tožba umakne. Zdaj ji taista upnica grozi, da bo prišla k njej domov in ji pobrala kar ji dolguje. S.P.-ja nima več. Kaj se naredi v tem primeru.

Spoštovani,

zakon navedenega ne dovoljuje in ne predvideva, zato naj v primeru, da upnica svoje grožnje uresniči o tem obvesti policijo.

S spoštovanjem!

Še eno vprašanje, če je umik tožbe in je potem ponovni predlog ali se lahko štejejo obresti od datuma umika tožbe do danes? Hvala Od tega je minilo 1 leto in dva meseca. Hvala

Spoštovani,

upnici pripadajo obresti od dneva nastanka obveznosti do dneva poplačila terjatve.

S spoštovanjem!

Imam izvršbo za preživnino – blokada TRR. Prejemam socialno pomoč. V juliju sem prejem po podjemni pogodbi plačilo za obiranje jabolk v znesku 153,00 € in v avgustu mi je DURS vrnil preplačilo prispevkov in davkov iz leta 2010 v znesku 964,00 €. Banka mi je oba zneska blokirala 100%.
Bi morala banka upoštevati minimalni varovani znesek 50% minimalne plače 394,00 €? Namreč sklicuje se na 102. člen ZIZ-J in da ta dva prejemka, ki sem ju dobil nista plača itd.
Prosim za vaše mnenje. lp

Pozdrav vsem! Ker očitno nič več ni ‘samoumevno’ in se prav vse lahko (uspešno – hvala Bogu) izpodbija pred evropskim sodiščemse me zanima, kako je z odiranjem, ki ga banke sistematično izvajajo (predvsem) nad nemočnim in neozaveščenim prebivalstvom. Tu mislim predvsem na zaračunavanje različnih stroškov, tudi tistih, ki jih nisi izrecno odobril oziroma se z njimi strinja. Primer je strošek, ki ga banka komitentu zaračuna, ko prejme od sodišča sklep o izvršbi. V skladu s splošno veljavnimi načeli zalaga stoške izvršilnega postopka upnik in ti stroški so opredeljeni nato tudi v samem sklepu. Razni ‘dodatni’ stroški, ki jih banke neposredno zaračunajo (in tudi mirno trgajo!) z računa komitentu, pa so izmišljitina bank, ki se vedno rade prisesajo in se napajajo. Tisti izgovor o ‘splošnih pogojih’ v katere so si banke to same zapisale, je ‘lari-fari’ in ta njihov izgovor po mojem mnenju pravno ne vzdrži. Če že, bi banka te stroške morala najprej naprtiti upniku, ki bi jih tudi moral placate, kasneje pa bi jih upnik od dolžnika zahteval (nenazadnje, bi morali biti stroški postopka določeni že s sklapom o izvršbi). Takšno haranje po naših računih in direktno trganje z naših računov je zato po moji oceni nezakonito. Določila prej navedenih splošnih pogojev pa nična. Prosim za vase mnenje o tej zadevi. Hvala!

Spoštovani,

Enako, kot že velja v davčni izvršbi, velja tako določen minimalni varovani znesek po ZIZ-J za vse dolžnikove denarne prejemke, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, poleg tega pa za razliko od davčne izvršbe, tudi za odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti (prvi odstavek 102. člena ZIZ).

Med dolžnikove denarne prejemke, ki se v skladu s prvim odstavkom 37. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2) štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, spadajo:

1. plača, nadomestilo plače in vsako drugo plačilo za opravljeno delo, ki vključuje tudi provizije,
2. regres za letni dopust, jubilejna nagrada, odpravnina, solidarnostna pomoč,
3. povračilo stroškov v zvezi z delom,
4. boniteta, ki jo delodajalec zagotovi v korist delojemalca ali njegovega družinskega člana,
5. nadomestilo, ki ga zagotovi delodajalec na podlagi dogovora z delojemalcem zaradi kateregakoli pogoja v zvezi z zaposlitvijo ali zaradi spremembe v pogojih v zvezi z zaposlitvijo, vsako izplačilo delodajalca v zvezi s prenehanjem veljavnosti pogodbe o zaposlitvi, vsako izplačilo zaradi prenehanja zaposlitve in podobni prejemki,
6. prejemki, prejeti zaradi začasnega neizplačila dohodka iz zaposlitve,
7. nadomestila in drugi prejemki, ki so prejeti od delodajalca ali druge osebe, skladno z drugimi predpisi, kot posledica zaposlitve oziroma obveznega zavarovanja za socialno varnost,
8. dohodek na podlagi udeležbe v dobičku, prejet iz delovnega razmerja.

Za dohodek iz delovnega razmerja se po drugem odstavku 37. člena ZDoh-2 štejejo tudi:

1. dohodki, prejeti za vodenje ali vodenje in nadzor poslovnega subjekta, ki je pravna oseba, na podlagi poslovnega razmerja,
2. dohodki izvoljenih ali imenovanih nosilcev funkcij v organih zakonodajne, izvršilne ali sodne oblasti v Sloveniji ali v organih lokalne samouprave, če za to funkcijo prejemajo plačo,
3. dohodki, prejeti v zvezi z opravljanjem funkcije poslanca Evropskega parlamenta,
4. dohodki, ki izhajajo iz avtorskega dela, ustvarjenega iz delovnega razmerja, iz izvedb avtorskih in folklornih del iz delovnega razmerja in dohodki, ki izhajajo iz inovacij, ustvarjenih v delovnem razmerju, ne glede na obliko pogodbe, ki je podlaga za izplačilo navedenih dohodkov,
5. dohodek, prejet za opravljanje malega dela po predpisih, ki urejajo preprečevanje dela in zaposlovanja na črno,
6. nadomestila in drugi dohodki iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, ki jih prejmejo fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, kmetje, družbeniki družb in druge osebe, ki niso v delovnem razmerju,
7. plačilo, ki se izplača fizični osebi, ki opravlja dejavnost, kmetu, družbeniku in drugi osebi, ki ni v delovnem razmerju, kot nadomestilo za izgubljeni zaslužek po posebnih predpisih, ki določajo sodelovanje določenih fizičnih oseb pri izvajanju dejavnosti državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, kot je primeroma sodelovanje pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč,
8. pokojnine, nadomestila in drugi dohodki iz naslova (obveznega, obveznega dodatnega in prostovoljnega dodatnega) pokojninskega in invalidskega zavarovanja, razen izplačila odkupne vrednosti v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in Zakonom o prvem pokojninskem skladu Republike Slovenije in preoblikovanju pooblaščenih investicijskih družb.

Za več informacij se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem!

1.4. 2012 je bila tožba 6..7 2012 je bil zaradi umika tožbe (dolžnik ni imel dovolj sredstev na računu) predlog izvršbe umaknjen. 1.9. 2014 je bila izvršba ponovno predlagana. Ali se taista tožba šteje od 1.4. 2012 (obresti) ali od datuma ponovnega predloga izvršbe. Hvala

Spoštovani,

kakor smo vam že odgovorili upnici pripadajo obresti od dneva nastanka obveznosti dalje – npr. od dneva ko bi moral biti račun plačan, tudi, če je sodišče izdalo sklep o ustavitvi postopka izvršbe.

S spoštovanjem!

Koliko časa pa traja da pride od vložitve izvršbe do prejemnika izvršbe? Približen čas. Hvala

Spoštovani,

navedeno je različno od sodišča do sodišča. Traja lahko tudi po več mesecev.

S spoštovanjem!

Podjetje je napačno nakazalo denar na moj račun. Račun imam blokiran zaradi izvršb. Ko je podjetje klicalo na banko jim je banka odgovorila, da ga ne more vrniti saj je račun na katerega je napačno nakazala denar blokiran, čeprav sem podal pisno izjavo, da se strinjam, da vrnejo denar podjetju, saj konec koncev ta denar ni moj. Banka pa je odgovorila, da moram kot lastnik računa pridobiti soglasje upnikov (ki imajo izvršbe na mojem računu). Ne vidim kakšen smisel je pridobivati soglasje upnikov za napačno nakazan denar s strani podjetja, saj ta denar ni moj in po mojem mišljenu upniki nimajo nič s to transakcijo. Če pa banka ne bo vrnila tega denarja me pa lahko podjetje toži zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi v primeru da denarja ne vrnem. Sam pa denarja ne morem dvigniti zaradi blokade računa. Kako je kaj s tem. Ali ima banka prav !
dolgi

Spoštovani,

tudi mi menimo, da morate pridobiti soglasje upnikov, saj bi se v nasprotnem primeru štelo, da so bili upniki oškodovani.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close