Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Blokada računa – sodna izvršba

Blokada računa – sodna izvršba

Prejemek iz naslova denarne socialne pomoči je po zakonu, ki ureja socialno varstvo izvzet iz izvršbe.

Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://med.over.net/forum5/read.php?154,7152520

To,da ko imaš blokiran račun in lahko posluješ preko bankomata in kot si napisal Matej 100 sploh ni res in je laž.Novega računa ne moreš odpreti prav tako ne moreš niti minimalca dvigovati iz bankomata.Ne zavajaj ljudi saj sem jaz tudi blokiran in ni nibene šanse menjat banko.Bankirji te držijo v šahu in nabijajo svoje obresti in ,ko si enkrat vpisan v e bon si pečen za 3-4 leta.Kje je potem tajnost podatkov,če te vpišejo v e bon in imajo vse banke vpogled v njega.
Z računa ti lahko poberejo vse,do minimalne plače katero ti mora banka izplačati .Vem,da je tako saj se mi je nabralo že več obreti kot je glavnica.
Kakor pa je nekaj postov nazaj napisala moderatorka Vojka ,da je bolje plačevati rubež kot pa obresti od kredita seveda ni res.
Ko imaš kredit imaš fiksen obrok in konec pri rubežu pa gre vse prevoz,malica,regres za dopust in ostalo .
Takšna je naša krušna mati slovenija.

Rodil sem se Slovenec vendar umreti ne mislim Slovenec

Naj samo dodam, da je smiselno obravnavati vsak primer posebej. Odvisno je za kakšne zneske gre, če je sploh možno dobiti kredit, kaj se rubi, …

Iz bank bi morali dvigniti vsi vse kar imajo. Do zadnjega evra! Tako se to dela. To ima lahko efekt. To ima lahko za posledico spremembo razmišljanja!
Banke bi postale že naslednji dan tako prijazne tako ustrežljive, kot jih še v tej vukojebini iti v sanjah niste videli.

Ampak ta narod poenotiti je nemogoče! NEMOGOČE. Zato pozabimo na vse skupaj napisano.

Tudi sama imam eno vprašanje… Fant je pozabil plačati zadnjo položnico za dohodnino… Dve je plačal tekom leta, zadnja se je založila… In zadnjič dobi domov pismo, da se bo sprožila sodna izvršba za celotni znesek… in je letel še zadnjo plačat in z vsemi potrdili šel na davčno upravo, da dokaže da je vse plačal… vse je bilo vredu do naslednjega tedna… ko je dobil blokado na računu, brez predhodnega obvestila! zopet je šel na upravo, dokazoval da je plačal in nato so mu sprostili račun… prejšni teden dobi na dom obvestilo, da mu bodo blokirali račun… in sedaj nama ni jasno, kako mu lahko blokirajo račun, če je vse plačal?!

na bankomatu mu non stop izpisuje da izplačilo ni možno, stanje lahko pogleda – do sedaj niso pobrali nič, dvigniti pa ne more niti centa…

kaj storiti?!?!

Kadar poplačate svoj dolg je smiselno obvestiti tudi banko, ker zadeve tako zaostajajo, da kljub temu da sporočiš DURS-u postopka ne ustavijo pravočasno.
Za kaj bi lahko šlo v vašem primeru mi ni jasno. Možno, da so se nabrale še kakšne obresti. Ponovno se obrnite na DURS in preverite kakšno je vaše stanje, poplačajte vse dolgove, o tem obvestite tudi banko ter zahtevajte potrdilo o plačanih davkih.

Kaj pa če prejemaš invalidnino in druge socialne transferje ali ti lahko rubijo?

Citiram 101., 102. in 103 člen ZIZ:

101. člen
Prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe

Iz izvršbe so izvzeti:
1. Prejemki iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal.
2. Prejemki iz naslova odškodnine zaradi telesne poškodbe po predpisih o invalidskem zavarovanju.
3. Prejemki iz naslova denarne socialne pomoči po zakonu, ki ureja socialno varstvo.
4. Prejemki iz naslova starševskega dodatka, pomoči ob rojstvu otroka, otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego otroka.
5. Prejemki iz naslova štipendije in pomoči učencem in študentom.
6. Prejemki vojaških obveznikov v času izvrševanja vojaške dolžnosti, državljanov v času opravljanja nadomestne civilne službe oziroma usposabljanja za zaščito in reševanje ter oseb v času usposabljanja za delo v rezervni sestavi policije.
7. Prejemki iz naslova redov, medalj, vojnih spomenic ter drugih odličij in priznanj.
8. Nadomestilo za invalidnost po zakonu, ki ureja družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb.
9. Dodatek za pomoč in postrežbo.
10. Dohodki od občasnega dela invalidov, ki so vključeni v institucionalno varstvo po zakonu, ki ureja socialno varstvo, in jih pridobivajo izven kriterijev redne zaposlitve;
11. Denarna sredstva pomoči potrebnim, ki jih zagotavljajo organizacije, ki delujejo v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije.
12. Oskrbnine po zakonu, ki ureja rejniško dejavnost.
13. Sredstva, pridobljena za odpravo posledic naravnih nesreč ali škode na področju kmetijstva, gozdarstva, ribištva, veterine ali fitosanitarnem področju na podlagi predpisov, ki urejajo nesreče ali škode.
14. Nepovratna denarna sredstva in denarna sredstva, pridobljena na podlagi ugodnih posojil ali poslov z jamstvi, ki se štejejo kot oblike državnih pomoči po zakonu, ki ureja pomoč družbam v težavah, razen kadar so sredstva pridobljena v zvezi z opravljanjem dejavnosti, kakor je določena v 46. členu Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 28/10 – uradno prečiščeno besedilo in 43/10), ali v zvezi z opravljanjem osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kakor je določena v 69 členu Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 28/10-uradno prečiščeno besedilo in 43/10).
15. Denarna sredstva, prejeta iz naslova aktivne politike zaposlovanja po zakonu, ki ureja zaposlovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti.
16. Denarna sredstva, izplačana s strani Javnega jamstvenega in preživninskega sklada Republike Slovenije po Zakonu o javnem jamstvenem in preživninskem skladu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 78/06 – uradno prečiščeno besedilo).

102. člen
Omejitve izvršbe

Na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči:
1. Za denarne terjatve, razen za terjatve, navedene v 2. točki tega odstavka, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.
2. Za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini dveh tretjin minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.
Če dolžnik, ki je podjetnik ali zasebnik, ne prejema nobenega od prejemkov iz prejšnjega odstavka, mu mora pri izvršbi na denarna sredstva pri organizaciji za plačilni promet od skupne vsote mesečnih prilivov ostati najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.
Na prejemke vojnih in mirovnih vojaških invalidov iz naslova invalidnine, ortopedskega dodatka in invalidskega dodatka je mogoče seči z izvršbo samo za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, in sicer do polovice teh prejemkov.
Na prejemke iz pogodbe o dosmrtnem preživljanju in dosmrtni renti ter na prejemke iz pogodbe o življenjskem zavarovanju je mogoče seči z izvršbo le toliko, kolikor presegajo stalno najvišjo socialno dajatev po zakonu, ki ureja socialno varstvene dajatve.

103. člen
Davki in prispevki, izvzeti iz izvršbe

Predmet izvršbe niso terjatve države in samoupravnih lokalnih skupnosti za plačilo davkov in drugih obveznih dajatev ter terjatve javnih zavodov in skladov za plačilo iz naslova obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in za zdravstveno zavarovanje.

Pozdravljeni!

No imam vprasanje ,saj imam izvrsbo zaradi prometne nesrece pred 9 letimi.
Zadeva se je zacela takole:z upnikom(zavarovalnica) smo se zmenili za obrocno placevanje,ki sem ga tudi prakticiral dobro leto in pol.
Na kar sem dobil obvestilo od zavarovalnice o placanih dolgovih,katere sem vplaceval,se pravi 1/3 place takrat.
Po enem letu in pol je dolg bil vecji od glavnice za takratnih 800.000 sit.
Seveda prekinil sem placevanje,saj na ta nacin bi lahko placeval v nedogled.
Zadeva je sla na visje sodisce,kjer so sodniki odbili vse takrat nezakonite obresti,ki mi jih je zavarovalnica pripisala,saj je bilo razvidno da sem zacel redno placevat obroke.
Drugace bi dvignil kredit ze takrat,ampak nisem kreditno sposoben,da bi dobil taksen znesek.
No tudi sedaj ko sem dobil izvrsbo po 4 letih se moje financno stanje ni bistveno spremenilo,saj prejemam cca 540 eurov mesecne place.
Zanima me pa glede dohodnine.Sicer placo lahko dvignem saj ne prejemam minimalne place,ker uveljavam olajsavo za dohodnino.
Ali mi upnik lahko ta denar pobere??
In zanima me ce lahko kdo kaj vec pove o osebnem stecaju,saj ne vidim nobene resitve,da bi se problem resil,dolg pa narasca.
Tudi izvensodno se nisem nic mogel zmenit z zavarovalnico,saj sem jim 2 krat ponudil edino mozno resitev,da obrocno odplacujem,ce mi odpisejo obresti,saj tako in tako ze zelo tesko shajam iz meseca v mesec.
Hvala lepa vsem.

Če dlje časa niste sposobni poravnati svojih obveznosti lahko pričnete s postopkom osebnega stečaja. To pomeni, da zamujate s plačilom obveznosti več kot dva meseca, kar presega trikratnik vaše plače (osebnih dohodkov) oziroma če je vaše premoženje manjše od vsote vaših obveznosti.
Podati morate stanje vašega premoženja, dodeli se vam upravitelja, v stečajno maso pa gre vse vaše premoženje, osebni dohodki in dedovanje ob začetku postopka.
Zavedati se morate, da po končanem postopku osebnega stečaja niste bremen prosti, če niste poplačali vseh svojih obveznosti edino v primeru, če še pred zaključkom postopka vložite predlog za izbris obveznosti, ki ne bodo poplačane in se je to možno dogovoriti z upnikom.

Več o osebnem stečaju si lahko preberete na spodnji povezavi priročnik od ZPS, kjer je vse podrobno opisano:
http://www.zps.si/osebne-finance/krediti/osebni-stecaj-4.html?Itemid=668

Glede izvršbe, vam prilagam link, kjer si lahko preberete prejemke, ki so izvzeti iz izvršbe:
http://med.over.net/forum5/read.php?154,7152520

Kot je meni znano zavarovalnice obračunavajo take obresti, da se dostikrat zgodi, da z obročnim odplačevanjem, plačujemo le obresti glavnica pa ostaja. Najboljša rešitev je neko drugo posojilo s katerim poplačate dolg zavarovalnici, če je to le možno.

Mogoče samo še tole:
Ob izvršbi mora dolžniku ostati najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost. Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.

sama prejemam porodniško nadomestilo pa so mi blokirali račun in nisem mogla dobiti več kot 520 e s tem da so mi tud doklade vzeli.

Pozdravljeni!

danes sem pogledala na klik in vidim da imam blokado TRR. Vendar nikomur nič nisem dolžna prav tako nisem nič od nikogar dobila po pošti. Vseno odidem na bankomat kjer pa dvig denarja opravim brez težav, prav tako sem lahko opravila nakup v trgovini. Tako, da ne vem v čem je fora, da mi na kliku piše blokada- res pa ne vem od kod naj bi bila, dvig in nakup preko bančne kartice pa opravim brez teža. Ali je možna napaka banke, saj če bi me kdo terjal za denar bi verjetno dobila kakšno pošto in seveda ne bi mogla uporabljati bančne kartice. Ali je imel kdo podoben problem.

zivjo imam eno vprasanje ce mi zna kdo od vas povedat mam blokado racuna
minimalna placa mi ostane gor to uredu vendar mene zanima glede dnevnic ki so naknadno nakazane konec meseca pa me zanima ce to lahko isto uzamejo??

najlepsa hvala vsem za odg. ze v naprej

pozdravljeni!

zanima me samo ali lahko odprem sp,ce imam blokado na tr?
hvala

Problem se bo pojavil na banki, ker morate imeti ločen nov račun in ste blokirani.

Pozdravljeni

Ali se da nekako preprečiti blokado računa? Namreč za dolg do podjetja sem kriva jaz in ker sem kljub temu, da sem začela odplačevati dolg po obrokih, bodo moji mami, ki je prejela obvestilo s sodišča danes, blokirali račun. Jaz pa tega ne bi želela. Ali se da to kako preprečiti? Pogovor z izvršiteljem podjetjem, sodiščem. V kolikšnem času ti blokirajo račun?

Ko prejmete sklep imate 8 dnevni pritožbeni rok.
Po ZIZ so razlogi za ugovor:
1. če sodišče, ki je izdalo sklep o izvršbi, zanj ni bilo pristojno;

2. če listina, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba, ni izvršilni naslov ali verodostojna listina;

3. če odločba, na podlagi katere je bil izdan sklep o izvršbi, še ni izvršljiva;

4. če je odločba, na podlagi katere je bil izdan sklep o izvršbi, razveljavljena, odpravljena ali spremenjena;

5. če je poravnava, na podlagi katere je bil izdan sklep o izvršbi, razveljavljena;

6. če še ni pretekel rok za izpolnitev terjatve ali če še ni nastopil pogoj, ki je bil določen v poravnavi;

7. če je izvršba dovoljena na stvari, denarno terjatev ali na druge pravice, ki so izvzete iz izvršbe, oziroma na katerih je možnost izvršbe omejena;

8. če je terjatev prenehala na podlagi dejstva, ki je nastopilo po izvršljivosti odločbe ali pred tem, toda v času, ko dolžnik tega ni mogel uveljavljati v postopku, iz katerega izvira izvršilni naslov, oziroma če je terjatev prenehala na podlagi dejstva, ki je nastopilo po sklenitvi poravnave;

9. če je upnik odložil izpolnitev obveznosti za čas, ki še ni potekel;

10. če je pretekel rok, v katerem je po zakonu mogoče predlagati izvršbo;

11. če je nastopilo zastaranje terjatve, o kateri je bilo odločeno v izvršilnem naslovu;

12. če terjatev ni prešla na upnika oziroma če obveznost ni prešla na dolžnika.

Če ste rok zamudili oziroma niste upravičeni do ugovora, je edina možnost, da se skušate dogovoriti z upnikom za neko rešitev ali da takoj poravnate dolg in upnik naredi umuk izvršbe.

Če dobiš sklep o izvršbi ali ti račun takoj blokirajo? Recimo jaz sem dobila v petek 18. 5 eno izvršbo (primer) a ti potem isti dan blokirajo račun?

Vi najprej prejmete sklep o izvršbi, kjer se vam naloži da v 8 dneh (ali 3 dneh) po vročitvi poravnate terjatev. Zoper sklepa teče 8 dnevni (ali 3 dnevni) pritožbeni rok. Šele potem gre postopek naprej.

Odvisno je tudi za kakšno zadevo gre. Preberite si sklep, kjer so navedeni roki.

3 dni je za menični (kaj to pomeni?)
8 dni ostali

3 dni je v primeru, ko gre za menične spore.
Menični spor pomeni, da izvršba izvira iz upravičenj, ki jih ima tožeča stranka na podlagi konkretne trasirane menice.

Ravno tako vem, ko prej. 🙂

Menica je po domače povedano neko zavarovanje, da bo dolžnik plačal svoj dolg. V primeru, da dolga ne poravna, lahko upnik unovči menico. Ker pa ni nujno, da ima dolžnik na računu zadosti sredstev, mora upnik vložiti za preostanek predlog za izvršbo na podlagi menice.

Kaj pa potem 8 dnevni rok? Če dobim v petek odločbo mi rubijo v soboto ali kako? Ali mi v teh 8 dneh vmes že lahko rubijo s trr

Zdaj sem poravnala 230 eur, vendar sem že prej prosila in izvršitelja in upnika (v torek, sredo) in povedala situacijo kakršna je. Upnik je rekel, da bo uredil zamik blokade računa, če bo plačilo, zdaj pa plačilo je včeraj in danes sem jim poslala potrdilo samo zdaj verjetno tam ni nikogar, ki bi to uredil, ker je petek.

Ima kdo izkušnje kdaj natančno je dejansko blokiran račun?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close