Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Blokada računa – sodna izvršba

Blokada računa – sodna izvršba

Spoštovani,

uporabljate lahko vsa sredstva, ki jih lahko dvignete s svojega računa – torej, v kolikor ste subvencije prejeli na svoj poslovni račun, jih seveda uporabite, saj so namenjene vaši samozaposlitvi.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Imam vprašanje.
Tudi jaz imam blokiran račun zaradi neporavnanega limita.Odprl sem račun na drugi banki in na ta račun sem zdaj eno leto prejemal nakazila,zdaj s septembrom pa so mi blokirali še račun druge banke,

Kaj naj naredim? Rad bi se rešil dolga 1.000eur,vendar trenutno ne morem..

Kaj se lahko dogovorim na stari banki,kjer imam dolg? in kaj na novi banki? zanima me še po kolikem času po plačilu dolga,bom imel odblokiran račun na novi banki?? Pa povejte mi še,kaj sploh pomeni blokiran račun? Tega primera še nisem imel,vem pa da sem sam kriv za nastalo situacijo.

Hvala vam za vse odgovore!. Lep pozdrav,Marko

Spoštovani,

oba bančna računa boste imeli blokirana (kar pomeni, da ne morete dvigovati denarnih sredstev s teh dveh računov), dokler ne boste poplačali svojega dolga v celoti. Predlagam, da na katerikoli izmed obeh bank najdete način, kako plačati dolg, saj druge rešitve ni.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če obresti tudi rastejo ob blokiranem računu. In kolikšne so zakonsko določene letne obresti. Moj dolg ima za več kot 100% obresti. Kje so sploh z obresti omejitve? Hvala!

pozdravljeni

rok za poplačilo davčnih obveznosti je bil 2.8.2012, 24. septembra pa sem že dobil izvršbo ter blokado na račun. Je to sploh možno v tako kratkem času?
hvala za odgovor

Spoštovani,

izvršbo lahko DURS vloži naslednji dan po izteku roka za plačilo, saj ste takrat že v zamudi. Odgovor je torej: seveda je mogoče.

Lep pozdrav!

Pozdavljeni!

Imam blokado računa in v kratkem dobim izplačilo denarnega nadomestila za 2 meseca skupaj – kar pomeni, da bo znesek več kot minimalna plača (ki “mora” ostati na računu). Ali to pomeni, da mi bodo razliko “vzeli” samo zato, ali se bo ta znesek obravnaval kot dva ločena izplačila?

hvala za odgovor!!!

Lp
T

Spoštovani,

odvisno od tega, kaj bo nalogodajalec napisal v nalog za izplačilo kot namen in šifro nakazila – banka zarubi do omejitev po ZIZ, kot ste navedli.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

zakonske zamude obresti so določene s posebnim zakonom – zakonske zamudne obresti tečejo vse do takrat, dokler dolg ni poravnan. Glede na objavo v Uradnem listu RS št. 52/2012 z dne 06.07.2012 je zamudna obrestna mera 9 %.

Lep pozdrav!

Unapred hvala na odgovor,z težavi blokade se matram nekaj cajta danes se pojavila nova rublika o blokadi ..piše pa blokada odlivov,kaj je to po meni a še lahko dviguješ neto plačo in otroške dodatke..imam račun na skb banki HVALA UNAPRED

Spoštovani,

izvršba je omejena po samem zakonu na znesek, ki predstavlja minimalno plačo v RS + na zneske, ki jih vi v izvršilnem postopku navedete kot nujne za preživljanje oseb, ki ste jih dolžni preživljati. Zneske do omejitve torej lahko dvigate s svojega osebnega računa.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni.

Tudi jaz imam blokiran račun na NLB.Me pa nekaj zanima ali mi lahko tudi vzamejo nakazilo iz zavoda za zdravstveno zavarovanje(potne stroške),ki jih bom prejel na TRR?

imam blokado računa na gb zaradi dolga ker mi ni zneslo plačat nekih položnic.ker imam pa še kredit ki se mi odteguje od plače dobim na račun vsak mesec le 504€ plače in 104€ dokladov(teh vem da mi ne morejo vzeti). koliko časa je lahko blokada na računu če nimaš dovolj sredstev da ti jih poberejo?

pa še to me zanima če imaš dve izvršbe za rubež plače ali se te združijo ali se vsaka izvede posebej?

hvala

Pozdravljeni!

Pred tednom dni so mi z enega računa (SKB) prvo terjali denar in potem ta isti znesek nakazali na drugi račun (NLB). Kar je že samo po sebi čudno, zakaj niso samo terjali znesek s prvega računa oziroma so mi znesek samo prenesli?

Druga zadeva pa je ta, da so mi danes terjali celoten znesek in me krepko spravili v minus na računu (za 100€ na NLB). Moji edini prihodki štipendija in socialna pomoč. Kolikor vem, se teh prihodkov ne sme terjat po ZIZ, 101., 102. in 103. členu. Zakaj so me, glede na ZIZ, vseeno terjali. če jim zakon to ne dovoljuje in komu se lahko pritožim?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

pozdravljeni.

kako pa je z nakiazili študentskega servisa? imam blokado računa in ne morem dvigniti denarja?
kako je z štipendijo? jo bom lahko dvigoval na banki?

hava

Spoštovani!

Vaš račun bo blokiran, dokler ne boste povrnili celotnega dolga.

Lepo pozdravljeni!

Spoštovani!

Na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri banki iz naslova prejemkov, ki so izvzeti iz izvršbe
oziroma je izvršba nanje omejena, ni mogoče seči z izvršbo, kolikor gre za prejemke,
nakazane za tekoči mesec, oziroma je mogoče seči le z upoštevanjem omejitev za tekoči
mesec. Ugovor zoper sklep o izvršbi vložite na pristojni organ, ki je izdal sklep o izvršbi – če ste rok za ugovor že zamudili, vložite vsaj predlog za omejitev izvršbe do višine omejitev po ZIZ (določno navedite, na kaj se sklicujete ter predložite tudi dokazila).

Lep pozdrav!

Zanima me naslednje: dobim pokojnino v znesku 450€ z varstvenim dodatkom in z invalidnino skupaj. Sodišče mi je dalo sklep o izvršbi na banko kjer imam odprt račun.Gre se zaradi zavarovalnice ki me bremeni 5560€. Od moje pokojnine se,se dogovoril z z zavarovalnico o obročnem odplačevanju na mesec 100€.Sedaj pa imam problem na banki z izvršbo .Seveda ta izvršba je bila umaknjena in me že bremenijo z drugo,saj še le te nisem odplačal. Moti me predvsem,da vsakič se na banki prerekam o mojem dvigu denarja. Po zakonu mi mora ostati za preživetje 572€ jaz pa ne dobim niti toliko.

Avtomobil sem zavaroval na obroke (6 mesecev) in odplačal vse obroke. Avtomobil sem prodal in nazaj naj bi dobil 63€ za polovico leta sklenjene zavarovalne police. Zavarovalnica (druga) ,ki njej nisem dolžan nič ,mi je sicer nakazala 63€ na banko, banka pa mi je TAKOJ vzela še teh ubogih 63€ ki je MOJ denar ki sem ga ” privarčeval z zavarovalno polico”. Ta denar je bil od 6 mesecev nazaj, ko sem dobil POKOJNINO. Na banki vztrajajo in so mi vzeli še teh 63€ .Prejšnji mesec sem od dviga na banki 400€ pustil na računu nekaj čez 20€ ,ta mesec oz danes grem na banko da bi dvignil pokojnino in še teh 20€.Nikakor mi niso hoteli izplačati teh 20€ z pojasnilom da so to PRIVARČEVANA SREDSTVA. Jaz pa sem jim pojasneval, da ta denar pripada meni saj sem ga namenoma pustil za plačilo položnice.

ODVZETO MI JE BILO 20€ .. Kljub temu da nisem presegel zajamčenega dohodka z mojim priliviom.

Razumem. da ni je odvzet denar če PRESEŽEM priliv 572€ jaz pa nisem dobil skupaj niti 500€.

Na kakšen način mi banka lahko vzame denar z pojasnilom za okencem ,da so privarčevana sredstva?
Če je zakon da se VZAME nad 572€ kako lahko meni vzamejo .če na mesec dvignem 400€ od pokojnine 20€ pa pustim namenoma za drugi mesec.

Moti me predvem to , da odplačujem izvršbo na mesec 100€ od tega mi ostane 300€ nato plačam položnice, elektriko,komunalo,internet,mobitel,zavarovanje dodatno, ki GA NUJNO POTREBUJEM ZARADI ZDRAVSTVENIH ZADEV. samo z poplačilom položnic mi ostane samo še 100€ za Oblačila,hrana,kurjava,gorivo za avto itd.. Natočim avto za 70€ in moje pokojnine ostane samo še 30€. KAKO PREŽIVETI???? Niti 500€ ne dobim kaj šele 572€ ki je po zakonu znesek minimalno določen za preživetje in živeti moram še cel mesec . Jaz pa sem ob nakazilu pokojnine že ob 300€.. Kje je še recimo 29dni v mescu?????

Kam se lahko še pritožim??? LP in hvala za nasvet. Aleš

Spoštovani!

Iz izvršbe so izvzeti prejemki iz naslova denarne socialne pomoči po zakonu, ki ureja socialno varstvo, med tem je tudi nakazilo iz zavoda za zdravstveno zavarovanje, torej vam teh sredstev ne bi smeli zarubiti.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Zakon o izvršbi in zavarovanju določa, da so izvzeti iz izvršbe prejemki iz naslova denarne socialne pomoči po zakonu, ki ureja socialno varstvo, prejemki iz naslova štipendije in pomoči učencem in študentom. Nakazilo študentskega servisa zakon ne izvzema iz izvršbe. Zato boste lahko štipendijo normalno dvigovali, na prejemke iz študentskega servisa pa vam bodo dali izvršbo v višini vašega dolga.

Lep pozdrav!

ali ti lahko zarubijo dodatek za veliko družino in pomoč ob rojstvu otroka(za paket in tisto kar ti da občina) če imaš blokado računa?

hvala

Pozdravljeni

Zanima me če ti izvršba pobere tudi dodatek za prevoz in malico glede na to da dobivam minimalno plačo?

Hala lepa za odgovor.

Lp

Rok

Spoštovani,

vaša situacija res ni rožnata. Banka vam je upravičeno zarubila znesek 63 EUR, saj za ta znesek ni nobene zakonsko predvidene omejitve, glede na izvor nakazila. Zakon o izvršbi in zavarovanju predvideva naslednje omejitve (na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči): a. za denarne terjatve, razen za terjatve iz zakonite preživnine, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči;
b. za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini dveh tretjin minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.
Če dolžnik, ki je podjetnik ali zasebnik, ne prejema nobenega od prejemkov iz prejšnjega odstavka, mu mora pri izvršbi na denarna sredstva pri organizaciji za plačilni promet od skupne vsote mesečnih prilivov ostati najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči. Na prejemke vojnih in mirovnih vojaških invalidov iz naslova invalidnine, ortopedskega dodatka in invalidskega dodatka je mogoče seči z izvršbo samo za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, in sicer do polovice teh prejemkov. Na prejemke iz pogodbe o dosmrtnem preživljanju in dosmrtni renti ter na prejemke iz pogodbe o življenjskem zavarovanju je mogoče seči z izvršbo le toliko, kolikor presegajo stalno najvišjo socialno dajatev po zakonu, ki ureja socialno varstvene dajatve.
V kolikor ste se z zavarovalnico dogovorili o obročnem odplačilu v izvršilnem postopku, ste se sami zavezali plačevati 100 EUR mesečno – čeprav bi morali upoštevati, da nimate toliko razpoložljivega dohodka.Napisali ste, da ste prodali avtomobil – ali iz kupnine niste poravnali svojega dolga? Poskusite rešiti nastalo situacijo na način, ki vam bo omogočil dostojno preživetje, pri tem pa se lahko obrnete na pomoč tudi na pristojne institucije (npr. CSD).

Lep pozdrav!

dobijam socijaln denarno pomoc 260eur imam blokiran bancni racun na banko mi je drzava dala 3 terjatve v 1 mesecu drzava mi terjatve ni terjala ampak mi je banka zaracunala stroske po 25eur x3 je 75eur kaj banka lahko na denarno socijalno pomoc racuna stroske in kaj naj nardim sel sem na banko klical ministrstvo in tud socijalno pa nobeden mi noce pomagat kaj v teh premirih obstaja kdo na koga se lahko obrnem hvala

Spoštovani!

Iz izvršbe so izvzeti prejemki iz naslova starševskega dodatka, pomoči ob rojstvu otroka, otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego otroka – zato vam tega ne bi smeli storiti!

Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close