Blokada računa – sodna izvršba
Pozdravljeni,
Dobil sem denarno nadomestilo 518 evrov banka mi je od tega zneska trgala 150 evrov kredita, tri obroke za nazaj ali to lahko storijo?
Hvala
zdravo..
Ne spoznam se nekja veliko, ampak danes sem šla na bankomat in moje stanje je 400€ , raporožljivega pa ni.. kaj naj bi to pomenilo, saj denarja ne morem dvigniti.. ali to pomeni blokada računa..nimam limita..
Pričakujem pa neko izvršbo.
Spoštovani!
V skladu z zakonom o izvršbi in zavarovanju se izvršba začne opravljati pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če zakon za posamezna izvršilna dejanja ne določa drugače. Za rubež denarnih sredstev pri organizacijah za plačilni promet pa celo velja, da se lahko upnik poplača pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi na podlagi izvršilnega naslova na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet, pod pogojem, da predlogu za izvršbo priloži izvršilni naslov. Izvršilnega naslova ni treba priložiti, če je bil izdan v postopku v gospodarskem sporu.
V skladu z navedenim obstaja zakonska podlaga za situacijo, ki ste jo opisali.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
V skladu z 102. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju je na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči za denarne terjatve, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči. Pri tem se te omejitve upoštevajo le, kolikor gre za prejemke, nakazane za tekoči mesec, oziroma je mogoče seči le z upoštevanjem omejitev za tekoči mesec.
Predlagamo, da banko opozorite na nepravilnosti in obvestilo pošljete v vednost tudi sodišču.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Da, verjetno so vam blokirali račun, zaradi rubeža denarnih sredstev, predlagamo pa, da o tem povprašate na banki.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
Dobil sem dopis iz sodišča da pri smiselni uporabi nekega člena in vpogledu nimam rednih prihodkov in zato se izvršža na plačo ustavi.
in me zanima kaj to pomeni.
se opravičujem za okrnjeno vprašanje, nimam dopisa pri sebi da bi citiral.
Sem pa brezsposelen,
Spoštovani,
imam izvršbo kot fizična oseba. Ker sem s.p., sta blokirana tako privatni kot poslovni TRR. Zanima me, kako je v primeru odprtja d.o.o. – ali lahko položim znesek v višini zahtevanega kapitala na začasni račun brez strahu, da mi ga banka zarubi in ali se lahko izvršba kasneje nadaljuje tudi na d.o.o., če bom edini lastnik in ustanovitelj.
Spoštovani!
Očitno je vaš upnik zahteval izvršbo na plačo. Sodišče nato samo vpogleda v uradne evidence zaposlitev oziroma zdravstvenega zavarovanja. Če sodišče z vpogledom v evidence ugotovi, da dolžnik ne prejema stalnih denarnih prejemkov, ustavi izvršbo. To pomeni, da upnik z izvršbo na plačo ne bo uspel. Vendar pa bo upnik verjetno predlagal novo izvršbo z novim izvršilnim sredstvom.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
V primeru, da boste lastnik in direktor se lahko izvršba nadaljuje tudi na d.o.o.
S spoštovanjem!
SPOŠTOVANI..
PROSIM NUJNO NUJNO
DANES JE MOŽ prejel OD prejeti bi ga moral namreč okoli 18 v tem mesecu ker pa delodajalec ni imel za plačo je bilo to z zamudo nakazano torej 31.7..Na OR ima izvržbe tako tudi blokiran račun,jaz sem pooblaščena in le na okencu banke dvigujem OD v minimalni višini ki ga določa zakon saj sem jaz brez zaposlitve in preživlja tako tudi mene,zanima me takole danes nisem morala dvigniti OD kateri je bil nakazan v višini 536,57eur(na bančne okenci)uslužbenka mi je rekla da je bilo nakazilo in tako tudi odtujeno?Nobenih drugih dohodkov nimamo živimo LE od njegove plače,lepo prosim kaj naj storim-o v temu primeru?res NUJNO in hvala
ps uslužbenka mi je rekla da vidi samo izpis IZ pa nekatere številke naprej””???
Kaj nareditim?
Lep pozdrav in hvala lepa TANJA DA
NUJNO
Račun imam odprt na Abanki Vipa d.d., kjer sem že vrsto let. Do pred kratkim pa nisem vedel, da mi za vsako izvršbo odtegnejo znesek od 27 € do 42 €, čeprav prejemam socialno denarno pomoč (260 €). Na NKBM so mi sicer pojasnili, da na Abanki tega NE smejo, sicer pa da lahko pri Abanki zaprem račun, če direktno banki nisem nič dolžan, in ga odprem pri njih, to je na NKBM. Zanima me če ta zadeva drži. V vsakem primeru bom dolg glede izvršb tudi poravnal, vendar sedaj prejemam le socialno denarno pomoč in se zdravim zaradi težje poškodbe hrbtenice, tako, da mi vsak evro od socialne pomoči še kako prav pride. Prosim Vas za pojasnilo oziroma za nasvet.
(Kljub obvestilu Stanovanjskega sklada in sodišča mi tudi niso umaknili dveh izvršb, dokler se nisem sam oglasil in povzdignil glasu, trajalo pa je tri leta (!), mislim da je tukaj tudi nekaj njihove malomarnosti…)
Že v naprej se Vam lepo zahvaljujem za odgovor, saj ne vem kdo mi lahko še sploh pomaga. Gregor
Spoštovani,
Na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizaciji za plačilni promet iz naslova prejemkov, ki so izvzeti iz izvršbe (101. člen), oziroma je izvršba nanje omejena (102. člen) ni mogoče seči z izvršbo, kolikor gre za prejemke, nakazane za tekoči mesec, oziroma je mogoče seči le z upoštevanjem omejitev za tekoči mesec.
Glede na to, da ste navedli, da je bilo nakazilo kasnejše in ste na banko dejansko odšli v mesecu avgustu, obstaja velika verjetnost, da je banka na podlagi zgoraj navedenega, zarubila celotni dohodek.
S spoštovanjem.
Spoštovani,
Naveden znesek predstavlja stroške banke in ne gre za plačilo po samem sklepu o izvršbi, za katere pa omejitve v skladu z Zakonom o izvršbi in zavarovanju veljajo.
S spoštovanjem!
Sem lastnica zasebnega neprofitnega zavoda.Kot lastnica,bi morala vsak mesec plačati prispevke,če tudi nisem zaposlena.Pred leti je bil sprejet sklep,da se bo to ukinilo,vendar potem vlada tega ni potrdila.V sled tega se mi je nabral velik davčni dolg.Blokiran imam osebni račun.Denarja nimam,premoženja tudi ne,vsak dan me je bolj strah.Kaj naj naredim.Grem v osebni stečaj*?Drugih dolgov nimam.
zanima me če mi lako firma kompany trga iz nadomestila penzije 370€ otrgali so mi danes 30.8. 213 kar 100€ sedaj nemorem plačati življensko potrebnih položnic
Spoštovani,
Seveda obstaja tudi ta možnost, vendar obstaja možnost, da vam bo sodišče predlog zavrnilo, ker nimate premoženja, smisel osebnega stečaja pa je v tem, da se vsaj delno poplačajo upniki.
S spoštovanjem!
Mene samo zanima koliko časa traja blokada (v primeru da ni nobenega priliva na račun) in kaj se zgodi v primeru da nimaš nobene lastnine (niti avta, hiše,….nič)?
Spoštovani,
med omejitvami izvršbe sicer akontacija pokojnine ni izrecno navedena, vendar menimo, da omejitev velja tudi v tem primeru. Vendar naj vas opozorimo, da je v določenih primerih rubež denarnih sredstev možen tudi, če ne dosegajo zneska minimalne plače (npr. podano soglasje).
S spoštovanjem!
Spoštovani,
10.9 je bil spisan sklep o davčni izvršbi na dolžnikova denarna sredstva. (622,00€) Nanašal se je na neplačilo prispevkov za ZPIZ za tri mesece (ker nisem imela prometa, sem plačevala samo najnujnejše za zravstvo). Sklep je bil naslovljen name kot na fizično osebo in ne na moj s.p., račun pa je bil naveden poslovni in ne moj osebni.
13.9 sem si nakazala denar na s.p. račun in želela poravnati obveznosti iz sklepa. Ugotovila sem, da mi manjka še nekaj denarja , da poplačam vse v celoti, zato sem šla na svoj osebni račun od koder sem želela nakazati še manjkajoči znesek (150€) in takrat zgroženo ugotovila, da so mi že rubili sredstva iz osebnega računa v znesku 486,€ in 40,00 € za bančne stroške izvršbe!!!
Ko sem malce prišla k sebi, pa sem ugotovila, zakaj mi manjka denar na s.p. računu – rubili so mi 136,00 € oz. razliko do polnega zneska!!
Moje vprašanje se glasi:
– zakaj je bila izvršba naslovljena name in ne na moj s.p. ?
– zakaj je bil potem naveden račun samo od s.p.- ja in tudi pisalo je, da se sredstva rubijo iz poslovnega računa?
– stanje na računu je bilo, ker sem nakazala in želela sama poravnati dolg, pa kljub temu so večino sredstev in najprej rubili s privat računa, ki v izvršbi ni bil niti omenjen!!?
– piše da imam 8 dni časa za pritožbo, rubili so že naslednji dan, ko sem prevzela pošto oz. 3 dni po nastanku sklepa?
-kaj bi se zgodilo, če bi uro pred tem sama nakazala denar, si sploh ne prestavljam, ker imam občutek, da tukaj nekaj zelo ne štima?
– denar je pa k sreči bil, ker so mi dan pred tem nakazali doklade in dodatek za veliko družino in samo zato se mi je izšlo.
Se vam zdi, da so naredili vse prav in v skladu z zakonom?
V naprej hvala za odgovore in lep pozdrav,
Razočarana nad pravno državo!!!!!
P.S.: Vsak dan sem bliže misli, da po 20 ih letih samozaposlitve zaprem svoj s.p. in kot mnogo drugih pristanem na zavodu in potem verjetno na cesti, saj v dvajsteih letih še nisem težje zaslužila in zbirala denar za prispevke in stroške, da o zaslužku že kakšno leto sploh ne sanjam več 🙁
Spoštovani,
mene pa zanima kako je z študentskim delom. Ali lahko zasežejo celotno plačo študentskega dela ali pa obstajajo kakšne omejitve?
L.p
Spoštovani,
Zakon o izvršbi in zavarovanju omejitve izvršbe na plačilo za študentsko delo ne predvideva.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
Če v enem letu po prejemu sklepa o izvršbi na dolžnikovem računu ni nobenega priliva rubljivih sredstev, organizacija za plačilni promet o tem obvesti sodišče. Po prejemu obvestila iz tretjega sodišče samo ponovno vpogleda v register transakcijskih računov in vroči sklep o izvršbi novi organizaciji za plačilni promet ter o tem obvesti upnika. Če sodišče z vpogledom v evidence ugotovi, da dolžnik nima odprtega nobenega računa pri organizaciji za promet, ustavi izvršbo.
Podoben postopek je tudi v primeru, če se ugotovi, da dolžnik nima rubljivih predmetov ali nepremičnin – sodišče s sklepom ustavi izvršbo. Pri tem pa naj vas opozorimo, da jo lahko upnik predlaga znova in znova.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
glede na to, da kot sp. odgovarjate za obveznosti z vsem svojim premoženjem, menimo, da je to razlog, da je bil sklep o izvršbi naslovljen na vas. Kljub dejstvu, da je v sklepu o izvršbi naveden TRR, ima sodišče pravico vpogledati v register TRR in sklep posredovati tudi drugi banki, ki pa ga more izvesti.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kako je s štipendijo. In sicer: na računu imam blokado in bom v kratkem dobila nakazano erasmus štipendijo (sem na študentski izmenjavi). Glede na to, da bom dobila enkratni znesek 80% celotne vrednosti štipendije, preostanek dobim prihodnje leto, ko opravim letnik, me zanima, če mi štipendijo lahko vzamejo oz. mi pustijo le vrednost minimalne plače.
Da bolj natančno razložim: blokado imam zaradi tega, ker sem prejemala kadrovsko štipendijo, a ker sem imela tri leta pavzo med študijem (zdravstveni problemi z vsemi dokazili), so mi štipendijo ukinili in me vrgli v izvržbo.
Gospa na moji banki mi je sicer povedala, da kar dobim iz javnega sklada pripada meni.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.