Bodo neizobraženi res vedno manj vredni?
Doktorat se danes dela samo, če učiš naprej na faksu ali pa ti ga v privat sektorju odredi delodajalec. Pri doktoratu se opravi enega ali dva predmeta, potem pa se študent zapiči v eno takrat in nikoli več pomembno temo ter jo razišče. Hočem lovedat, da zaradi tiste razsikave ne bo študent bič bolj pameten, če vzamemo, da je izobrazba, se, da so opravljeni predmeti, strnjene in v knjigo napisane izkušnje predhodnikov.
Če punca ne bo iskala zaposlitve na fakulteti bo njen doktorat prej breme kot korist. Delodajalci na sestankih take ljudi ne vzamejo v službo ker jih imajo za prekvalificirane. V bistvu pa tudi ti z doktorati rabijo konkretne delovne izkušnje. Razen, če ne dobi službe takoj preko vez.
Masterclass, 03.05.2025 ob 15:20
svaka čast unim k vejo kaj hočejo v lajfu. Da to hočeš bit in gotovo. To je eno največjih bogastev ever.
Kar se pa tiče korporacij, velikih frim in tako dalje, pa je izobrazba pomembna. Iščem službo zdej tko, ko mi kaj sede se prijavim, pa da vidim kaj je in povsod so me vprašali po izobrazbi, pa čeprav imam že 20 let izkušenj na delovnih mestih ane. Seveda, če si obrtnik, ti ena diploma ne pomeni ama ništa..imam pa tud dva kolega k pa imata srednjo izobrazbo, pa sta v 20. letih napredovala na zelo visoke položaje v firmah…to je pa tud res…pa jima težijo naj zaključita faks, ampak imata tako moč, da sta jebala mater uni zabiti v kadrovski, da naj ne smara, naj ocenjuje raje delo, ne pa en papir..
Problem je, ker imaš že na razpisu za službo napisano, da za tako in tako službo moraš imet tako in tako izobrazbo. Ce je nimaš, pa se prijaviš, imaš 90 % možnosti, da bo tvoja prošnja romala v smetnjak, ne, da bi jo sploh kdo prebral.
Seveda, obstaja možnost, da v firmi lezeš gor od nule tudi brez izobrazbe. Samo to pomeni, da moraš bit z njo 20, 25 let, tiščat glavo dol, bit tiho, pa upat, da tudi firma ne zabrede…. ker če letiš, bo iskanje nove službe sila zaje*ano.
Tvoja žlahta je nikakva. Ljudi cenit po izobrazbi. Patetično. Kmetavzarji. Tvoja hči rada dela kar dela? Če ja….se ji je za priklonit. Veš kako malo ljudi dela tisto kar res želi? Moja frizerka je krasna ženska, razgledana, zgovorna, obvlada svoje delo v nulo….carica. Ima svoj salon in super življenje. Jaz imam doktorat. In dva magisterija. V tujini narejeno. Niti za sekundo ne pomislim da je kdo ki tega nima kaj manj kot jaz. Nismo vsi za vse. Jaz sm super na svojem področju, ne znam pa recimo z rokami skoraj nič. Recimo belit….ni zame :). Pa je simpl. Ampak meni ne gre. In plačam ljudi za takšna dela. Take ki obvladajo. Jih cenim. Vsakega ki obvlada svoje delo cenim. Če pa ga ima še rad….zadel na loto.
Imam 7. stopnjo izobrazbe po starem programu (dodiplomski študij), eden od zahtevnejših študijev. Danes sem zaposlen v invalidskem podjetju, imam status invalida, celo invalidsko izkaznico imam. Opravljam nekvalificirano delo. Povrh tega sem aprila 2022 pridobil diagnozo psihotična motnja, pa v izvidu sploh ni pojasnjeno, na podlagi česa je klinična psihologinja naredila tak zaključek. Zaradi tega moram vsakih nekaj mesecev obiskati psihiatrinjo. Zato naj te ne skrbi. Izobrazba ni vse.
Plavi, 03.05.2025 ob 15:57
Tudi izobraženi so vedno manj vredni, ker je delovnih mest premalo, in zahteve vedno višje. Pametnemu popolnoma dovolj!
Se na žalost strinjam, konkurenca je huda. Zato so zdaj v ospredju imidž in socialne veščine (sicer se pri vsem tem pretirava, ampak se strinjam)
za zjokat, 03.05.2025 ob 16:02
Tvoja žlahta je nikakva. Ljudi cenit po izobrazbi. Patetično. Kmetavzarji. Tvoja hči rada dela kar dela? Če ja….se ji je za priklonit. Veš kako malo ljudi dela tisto kar res želi? Moja frizerka je krasna ženska, razgledana, zgovorna, obvlada svoje delo v nulo….carica. Ima svoj salon in super življenje. Jaz imam doktorat. In dva magisterija. V tujini narejeno. Niti za sekundo ne pomislim da je kdo ki tega nima kaj manj kot jaz. Nismo vsi za vse. Jaz sm super na svojem področju, ne znam pa recimo z rokami skoraj nič. Recimo belit….ni zame :). Pa je simpl. Ampak meni ne gre. In plačam ljudi za takšna dela. Take ki obvladajo. Jih cenim. Vsakega ki obvlada svoje delo cenim. Če pa ga ima še rad….zadel na loto.
Svaka čast vaši ženi … ampak a zdaj ima pa že kar vsaka frizerka svoj salon? A veste, koliko bi potem moglo bit salonov??
No potem sam vidiš, da sistem sicer ni fer, ni niti logičen, ampak tako pač je. In čedalje bolj bo tako.
Tvoja dva kolega sta pa izjemi, ki jih najbrž ni veliko in se ju bo toleriralo še do penzije najverjetneje, ni pa veliko takih primerov, da bi si to upali/lahko privoščili. In čedalje manj bo takih primerov. To je pač generacijska posebnost, pri starejših generacijah se to še tolerira, pri mlajših se ne bo, zato se ni za zanašat na to
Da se ali se pa ne da, 03.05.2025 ob 15:32
Problem je, ker imaš že na razpisu za službo napisano, da za tako in tako službo moraš imet tako in tako izobrazbo. Ce je nimaš, pa se prijaviš, imaš 90 % možnosti, da bo tvoja prošnja romala v smetnjak, ne, da bi jo sploh kdo prebral.
Seveda, obstaja možnost, da v firmi lezeš gor od nule tudi brez izobrazbe. Samo to pomeni, da moraš bit z njo 20, 25 let, tiščat glavo dol, bit tiho, pa upat, da tudi firma ne zabrede…. ker če letiš, bo iskanje nove službe sila zaje*ano.
Točno tako, ker so že tudi v privat sektorju začel gledat na izobrazbo. Pa čedalje manj bo primerov, da bi nekdo s peto stopnjo izobrazbe bil pri podjetju 20, 25 let in upal, da bo napredoval, ker ni garanta za to
s 7. stopnjo izobrazbe, 03.05.2025 ob 16:03
Imam 7. stopnjo izobrazbe po starem programu (dodiplomski študij), eden od zahtevnejših študijev. Danes sem zaposlen v invalidskem podjetju, imam status invalida, celo invalidsko izkaznico imam. Opravljam nekvalificirano delo. Povrh tega sem aprila 2022 pridobil diagnozo psihotična motnja, pa v izvidu sploh ni pojasnjeno, na podlagi česa je klinična psihologinja naredila tak zaključek. Zaradi tega moram vsakih nekaj mesecev obiskati psihiatrinjo. Zato naj te ne skrbi. Izobrazba ni vse.
Zakaj pa imate status invalida, če smem vprašat?
Ne se več zanašat na izobrazbo. To se je pokazalo sedaj po Covidu.
Zakaj? Slovenskih študentov je vsako leto manj. Nekaj k temu doprinesejo manjše generacije, nekaj pa več denarja v drficitarnih poklicih, ki zahtevajo samo 5. Stopnjo izobrazbe.
Ampak fakultete in univerze se pa kar širijo in gradijo, tako javne kot zasebne. Zakaj? Jah ker imaš ogromen priliv študentov iz azije in balkana. Profesorji na faksih pa si tako držijo štange, da imajo šihte.
Zadnjič sem na Tedniku izvedel, da imajo študenti iz države bivše juge pri nas zastonj študij, vključno z bonji za prehrano. Kar je noro za slovenske davkoplačevalce, ki moramo to plačevat.
Nam so na Ekonomski fakulteti pred 15 leti rekli, da smo zadnja tako velika generacija študentov. Za nami bodo manjše generacije, ker je bilo manj otrok in bomo tako vsi imeli dobro plačane službe. Mislite, da se je ta obljuba izpolnila? Nikakor. Tako kot sem rekel, najprej so začeli gor vozit balkan, nato pa azijo. Enako so sedaj začeli delat na narovoslovnih faksih iz razloga, da si ima obstoječi pedagoški kader zaposlitev. Kaj se dogaja na trgu dela, te idiote ne zanima.
Skratka, eden izmed največjih nategov v mojem življenju je bila izobrazba. Zgubljen čas, za malo dodatnega denarja.
Če greš danes do 7. Stopnje, študiraš do 27. Leta. To pomeni. penzija najhitreje pri 67 letih kar je noro, če pomislimo, da so se nekatere ženske pred 20 leti upokojevale pri 48ih. Tisti, ki bo šel v sluzbo s poklicno.pri 17ih bo imel pri 27ih ze 10 let delovne dobe in zajeten kup denarja.
eh ja, avtorica, ta tast nima prav.
Izobrazba je sicer super, če gre za pravo smer, področje. Če pa si recimo zgodovinar, etnolog, filozof, geograf, sociolog… pa ja, zna biti zelo bedno.
Kdo misliš, da bo lažje dobil službo? Zgoraj omenjeni ali pa nekdo s poklicno šolo?
V omenjenih smereh le redki dobijo službo. Ostali se udinjamo za bedne plače. In verjemi, da kjer so ok pogoji, vzamejo raje nekoga s poklicno šolo kot nekoga z diplomo. Torej nam ostanejo najbolj drekaste službe.
Recimo si zgodovinar. Ne dobiš na svojem področju. Iščeš drugje. In lahko delaš kot frizerka? Itak, da ne. Lahko recimo kelnariš, ampak bodo spet raje vzeli natakarico s pravo šolo ali pa kako študentko. Bodo vzeli zgodovinarja v pisarno za reicmo tajnico? Itak, da ne.
Zgodovinarja bodo vzeli tam, kjer so skrajno bedno pogoji, kjer nihče noče delat.
Tako, da izobrazba je super, če je uporabno področje. Drugače pa dobijo s poklicnimi šolami boljše službe.
ena z diplomo, 03.05.2025 ob 21:05
eh ja, avtorica, ta tast nima prav.
Izobrazba je sicer super, če gre za pravo smer, področje. Če pa si recimo zgodovinar, etnolog, filozof, geograf, sociolog… pa ja, zna biti zelo bedno.
Kdo misliš, da bo lažje dobil službo? Zgoraj omenjeni ali pa nekdo s poklicno šolo?
V omenjenih smereh le redki dobijo službo. Ostali se udinjamo za bedne plače. In verjemi, da kjer so ok pogoji, vzamejo raje nekoga s poklicno šolo kot nekoga z diplomo. Torej nam ostanejo najbolj drekaste službe.
Recimo si zgodovinar. Ne dobiš na svojem področju. Iščeš drugje. In lahko delaš kot frizerka? Itak, da ne. Lahko recimo kelnariš, ampak bodo spet raje vzeli natakarico s pravo šolo ali pa kako študentko. Bodo vzeli zgodovinarja v pisarno za reicmo tajnico? Itak, da ne.
Zgodovinarja bodo vzeli tam, kjer so skrajno bedno pogoji, kjer nihče noče delat.
Tako, da izobrazba je super, če je uporabno področje. Drugače pa dobijo s poklicnimi šolami boljše službe.
To pa že vrabci čivkajo, da mora biti pravo področje, najbolje naravoslovje. Samo včasih, če pristaneš v pravi firmi, kjer sicer zahtevajo tudi izobrazbo, je pa čisto vseeno iz česa doštudiraš, samo da imaš papir. V vsakem primeru se je treba znajti, to je nauk že desetletja.
se sprašujem, 03.05.2025 ob 11:17
Naša hči je super punca, a se s šolo ni najbolje razumela. Končala je 3 leta frizerske šole, zdaj se uvaja v salonu in živi svoje življenje. Srečna je, da je konec s šolanjem. Včeraj smo bili pri tastu in tašči na kosilu, kjer je bil tudi svak z družino. Ima hčerko, ki šteje kakšno leto več od naše in bo zdaj predčasno magistrirala. Tudi ona je ok punca, normalna, izpite dela na lahko, ne uči se veliko in ko se vidimo ne najeda z debatami o faksi, ampak se potrudi pogovarjati o stvareh, ki zanimajo mojo hčerko. Tast (sodnik v pokoju) in tašča data ogromno na izobrazbo in včeraj je rekel nečakinji češ pa ja boš še doktorat napisala, dandanes ima diplomo in magisterij že vsako budalo. Zraven pa moja hči s triletno šolo… Na splošno imata nečakinjo raje, jo vabita na večerje z nekimi kvazi pomembneži, plačujeta vse živo, sta nanjo ponosna. Za najino jima je praktično vseeno. Malo me je strah za hčerko, se mi zdi, da bodo ljudje s “samo” srednjo šolo vedno manj vredni. Preveč je teh izobraženih.
Če jaz z magisterijem zn. iz družbolovja ničvrednega seveda, potem, ko sem se od mladih nog učila zgolj in samo razmišljati, se vaditi v lepih umetnostih in v filozofiji in tujih jezikih ter se 30 let večinoma prekarno ukvarjala z intelektualnimi deli, na stara leta za minimalno starostno penzijo vlačim po skladiščih in za blagajnami pri nizkocenovnikih za delo s 4. stopnjo izobrazbo, potem lahko tudi tvoja kmetavzarska glupa ko hlod hči VODI TO POFUKANO DRŽAVO V KATERI SO VSE VREDNOTE OBRNJENE NA GLAVO, BOLJ KO SI V SLO GLUP, BOLJ SI PRIMEREN ZA PV-JA, PREDSEDNICO DRŽAVE, MINISTRA ZA XY ZADEVE IN ME, STARE ODLSUŽENE MAGISTRIRANE KURBE. VAM BOMO PRODAJALE ZA MINIMALCA ROBO V DM-U ALI NKD-JU ALI PEPCU….
Samo ne se čudit, da bomo tudi
– kradli po trgovinah in
– ropali Ukrajince pri belem dnevu,
NATO PA ŠE:
z jekleno palico napadali sprva le bankomate
potem pa potolkli še vas, vse glupe in bogate
Oh, ne sekiraj se. Jaz sem šel iz ekonomije za frizerja. Res nimam visoke penzije, zato imam pa denarja v nogavice za vse moje sošolce in super sem se imel v življenju. Srečeval uspešne ljudi, rad sem delal svoj poklic, dobro živel. Vsi uspešni ljudje so mi rekli, da mi zavidajo in resnično ne bi ničesar spremenil v mojem življenju.
Po najnovejših raziskavah se vedno več otrok odloča za poklicne šole in manj za gimnazije, predvsem punce. Najami električarja, vodovodarja, polagalce ploščic, pojdi k frizerju ali na manikuro in zaračunajo urno postavko. In se slabše bo. Obrtniških pokliči bodo imeli vedno ceno, biti zaposlen pa minimalna plača ali povprečna. 5% zaposlenim se jim uspe prebiti višje in se to z nepotizmom. Pa bo tvoja nečakinja v teh 5%? Tvoja hči tudi če bo imela slabo službo, lahko popoldan zasluži se vsaj eno zraven, kar jo izstreli med top 10%.
Ne boš verjela, najpametnejša oseba, ki sem jo srečala, je bila gospa, sicer že leta pokojna, ki se je rodila pod srečno zvezdo izjemnih nadarjenosti in pameti ter pod nesrečno zvezdo revščine in prezgodnjega materinstva. Res je, drugi časi, ampak pogovori z njo so bili na takšnem nivoju, kot ga ne da nobena današnja fakulteta. Samo z branjem se je naučila treh jezikov, tekoče je govorila nemško in italijansko, brala in govorila kot materni jezik pa še češko. Inštruirala me je matematiko, imela je naravno razumevanje matematike in ekonomskih logik. Eno celo sobo je imela knjig, toliko knjig v zasebni zbirki nisem videla ne prej in ne pozneje. Večino v tujih jezikih. Brala je latinsko in po znanju bila pol zdravnika. Bila je poročena z ovdovelim starejšim zdravnikom iz bogate družine, ki je posvojil otroka, da več ni bil pankrt, kar je bilo zelo hudo v tistih časih. Odraslo življenje je živela relativno udobno, ampak za šolanje je pa stalno rekla, da jo je sram, da bi odrasla šla v srednjo šolo. Pred smrtjo mi je podarila zbirko Kafkinih knjig, originalni natis, tako da ob pogledu na polico še danes pomislim zelo pogosto na njo, čeprav je trideset let, kar je ni več.
Seveda je to ekstremen primer, takih danosti ne srečaš kar tako. Poznam pa kar nekaj deklet mojih let, ki bodo počasi zaključile delovno obdobje, mene bo pa na račun študija in nekaj let brezposelnosti ujela pokojninska reforma. Ne vem, če bi se danes še enkrat odločila za študij, ko primerjam z njimi. Frizerki pedikerka, negovalka, vrtnarka, vse so si dobro postlale. Frizerke so imele svoj posel, razen ena, ki je delala z očetom, kasneje pa pri bratu, pedikerka je sploh top, ona gre letos v penzijo in bo priložnostno delala še leta dolgo, negovalka je delala v Avstriji in bo imela precej boljšo penzijo kot jaz, vrtnarka ima eno večjih vrtnarij in drevesnic v Sloveniji in itak že vse posle prevzema naslednja generacija. Samo pedikerka ima srednjo, ostale vse poklicno triletno. V šolski generaciji je od študiranih res uspešnih morda tam pet ljudi, ostalo smo pa vsi srednja žalost, pa tudi kar nekaj, ki jih na svojem izobrazbenem nivoju ni delalo niti en dan v življenju. Bodi brez skrbi, bolonjski magisterij ali doktorat je bila samo primerjava na tej relaciji, ne z vašo bodočo obrtnico.
Danes nihče ni nič več vreden, vreden si toliko dokler si zdrav in lahko slišiš kapitalistu, ko zbolis ali zanosiš te vrže na cesto. Potem so pa se tisti srecnezi, ki imajo veze in poznanstva in dobijo službo “na priporočilo” no za tiste je pa vseeno kaj imajo, katero šolo in koliko šole. Ne sekiraj se res, pogovori se s hčerko kako ona doživlja stvari, lahko da jih ne tako kot ti.
No sej, v svetu, kjer diplomiranci delajo v mcdonaldsu ali kelnarijo, že živimo. Pač, standardi izobraževanja so padli, vsi bi nekaj študirali, magistrirali..Pa potem bluzili v službah za dobro plačo in nič dela.
To je šlo skozi v socializmu, 2008 se je pa ta pravljica počasi nehala.
Da ne bo pomote, imam 7. stopnjo izobrazbe družboslovne stopnje in ni mi žal. Ampak jaz sem neka druga generacija z drugimi izkušnjami. Svojemu potencialnemu otroku bi prepovedal faks, če ta faks ne bi bil medicina, farmacija, matematika ali kaj podobnega.