Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Bojevniki

Bojevniki

Zanima me, ali je kdo v sredo, 19.2., oziroma točneje s srede na četrtek na Sloveniji 1 med pol drugo in pol četrto ponoči gledal angleški film BOJEVNIKI. Angleške modre čelade v Bosni pa to. Rada bi odprla diskusijo na to temo. Zavedam se, da je bil film na sporedu za večino ljudi ob malo čudni uri. Mene je zelo pretresel.

Tega filma nisem gledal, sem pa pred časom gledal film o nemških modrih čeladah v Bosni, ki je tudi precej “hud” in kaže pod kakšnim pritiskom so bili ti vojaki, ki niso imeli pojma v kakšno okolje so jih “vrgli” in nikakor niso mogli razumeti mentalitete ljudi, ki naj bi jih varovali. Nekaj podobnega, kot je pokazal tudi film Nikogaršnja zemlja.

Nikogaršnjo zemljo sem gledala in je tudi pokazala precej vojnega absurda. Vendar ta film (Bojevniki) me je pa še bolj živo zadel. Prikazal je, kako so modre čelade le opazovalci in ne smejo nič ukreniti. Tudi, če so vedeli, da bodo čez 5 minut prišli Srbi (enkrat je šlo za eno, drugič pa spet za drugo stran) in pobili vse tiste na kupu v hišah v strahu čakajoče ženske in otroke, jih zaradi povelja niso smeli odpeljati, saj jim je bilo rečeno, da bi s tem pomagali nasprotni strani pri etničnem čiščenju. Odpeljali so lahko le ranjence. Ti pa so bili itak ponavadi v obupnem stanju. Tudi, ko so v tanku imeli nekega ranjenega mladega fanta, jih Srbi niso pustili skozi, dokler ga niso predali. Poleg tega pa še vse kaj bolj groznega. Ne vem, kako ti fantje po prihodu domov sploh lahko še normalno zaživijo. Ob vsem, kar so videli iin ob vsem tem, ker niso smeli nič pomagati. In potem se vprašaš, čemu sploh modre čelade. Niti sanjalo se mi ni, da so pri svojem delu tako močno in neumno omejeni.

Film, ki sem ga jaz gledal, je stvar kazal iz drugačne strani. Namreč, pokazal je mladega nemškega vojaka, ki je v paniki ustrelil otroka pred očmi matere, ker je le ta izvlekel plastično pištolo. Čeprav sta mu sovojaka dopovedovala naj ne ustreli, je on v strahu, ko je otrok izpod suknjiča potegnil igračo, le ta ustrelil. Film se nato nadaljuje z iskanjem tega vojaka po bosni, saj se mu je povsem zmešalo in je postal nevaren za vso okolico in za sotovariše. Odličen film, ki je pokazal, nepripravljenost mladih vojakav, na takšno “vojno”.

Pa misliš, da je na vse to sploh lahko kdo res pripravljen? Mislim – če si tam, pa ne smeš nič narediti – če je to res, zakaj so potem sploh tam?

New Report

Close