Bojim se, da bom zaradi selitve izgubila službo
Imam res odlično službo, ki je nikakor ne želim izgubiti.
Zdaj pa k težavi. S partnerjem se bova preselila. Našla sva lepo hišo na podeželju (zdaj sva v LJ) in jo tudi kupila. Od Ljubljane, kjer sem zaposlena, pa je hiša oddaljena dobrih 70 km, kar se bo seveda poznalo na stroških prevoza. Zaposleni smo večinoma vsi iz LJ ali okolice, nihče pa ni tako oddaljen, kot bom zdaj jaz. In seveda se bojim, da stroški prevoza delodajalcu ne bodo ravno po godu. O selitvi ga še nisem obvestila, ker se bojim njegovega odziva.
Kaj me zanima? Ali me lahko delodajalec odpusti zaradi tega?
Ne more te zaradi tega odpustiti, sme pa ti plačevati potne stroške po starem, če to dovoljuje kolektivna pogodba.
130. člen ZDR-1
(povračila stroškov v zvezi z delom)
(1) Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.
(2) Če višina povračila stroškov v zvezi z delom ni določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, se določi s podzakonskim aktom.
(3) Če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem.
(4) Delodajalec je dolžan delavcu povrniti stroške v zvezi z delom mesečno v skladu s 134. členom tega zakona.
Prestrašena427, 16.11.2024 ob 13:25
Imam res odlično službo, ki je nikakor ne želim izgubiti.
Zdaj pa k težavi. S partnerjem se bova preselila. Našla sva lepo hišo na podeželju (zdaj sva v LJ) in jo tudi kupila. Od Ljubljane, kjer sem zaposlena, pa je hiša oddaljena dobrih 70 km, kar se bo seveda poznalo na stroških prevoza. Zaposleni smo večinoma vsi iz LJ ali okolice, nihče pa ni tako oddaljen, kot bom zdaj jaz. In seveda se bojim, da stroški prevoza delodajalcu ne bodo ravno po godu. O selitvi ga še nisem obvestila, ker se bojim njegovega odziva.
Kaj me zanima? Ali me lahko delodajalec odpusti zaradi tega?
Jebeš ti potne stroške… le kako se ti bo dalo vsak dan voziti toliko km, pa še po takšni gužvi, kot je vsak dan v LJ?
Itak507, 16.11.2024 ob 15:22
Pa saj folk ne zna nič razmišljat, to se samo zeletijo, ko tele v vrata. Zdaj vidi samo tisto bajto na robu hoste in medvedov, potem bo pa stala vsak dan v kolonah in pizdila. Najbrž ji bo Golob vsega kriv. Sploh bi pa o teh potnih stroških prej razmišljala, ne pa šele zdaj, ko je pred selitvijo.
Res, se strinjam! Avtorica – koliko si razmišljala o vsakodnevni vožnji v LJ? Če težko vstajaš zgodaj, npr. ob 5.00, da boš 5.30 že v avtu, se ti bo skegljalo. Vsak dan poslušam sodelavce, vozijo se z vseh koncev Slovenije. Mene bi to bolj skrbelo kot stroški, najmanj, kar ti lahko povrnejo, je karta za avtobus ali vlak.
Ne vem na kakšen način vam povračajo prevoz, ali kilometrina ali karta. Če po karti, se lepo zahvali šivilji Bratuškovi – dobila boš povrnjeno ceno enotne vozovnice, to je 70 eur. Če imate to varianto, se delodajalec najbrž ne bo prav hudo razburjal. Ti se boš pa vsak dan pripeljala v službo z minusom. Dobrodošla v klubu ljubiteljev ministrice Bratušek.
Servis, 16.11.2024 ob 21:17
Ne vem na kakšen način vam povračajo prevoz, ali kilometrina ali karta. Če po karti, se lepo zahvali šivilji Bratuškovi – dobila boš povrnjeno ceno enotne vozovnice, to je 70 eur. Če imate to varianto, se delodajalec najbrž ne bo prav hudo razburjal. Ti se boš pa vsak dan pripeljala v službo z minusom. Dobrodošla v klubu ljubiteljev ministrice Bratušek.
Ja, seveda, vedno so drugi krivi za posledice vaših nepremišljenih odločitev.