Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Bojler je bi ukinili, el.avte pa subvencionirajo

Bojler je bi ukinili, el.avte pa subvencionirajo

Kje je logika???

Zelena agenda sprejeta v Vizjak ( prejšnja SDS vlada ) času.

Malo se pozanimajte

1. to je sicer zakon prejšnje vlade

2. logika, zakaj odvračati od uporabe električnega gretja, ne pa od elektro avtov, je sledeča:

Električni avtomobili imajo izkoristek 75 %, bencinski in dizelski avtomobili imajo izkoristek manj kot 40 %

Za dizel avto (poraba optimističnih 4l/100) na 100 km porabiš 40 kWh energije (liter dizla in bencina ima okoli 10 kWh energije) in plačaš 6 € po današnjih cenah

za elektro avto na 100 km porabiš  15 kWh energije in plačaš 3 € po današnjih cenah

Za toploto proizvajat ima pa kurilno olje npr. izkoristek 90 %, podobno plin in drva.

Za direktno gretje je elektrike škoda, ker jo lahko namesto tega bolj učinkovito uporabiš za pogon vozil

Za pogon vozil je pa dizla in bencina škoda, ker ga lahko namesto tega bolj učinkovito porabiš za gretje.

Ta, ki je odprla tale post, se je šele leta 2024 zbudila.
Ampak sam’, da se je.

Zdej naj pa sem še ugasne drek, ki ga vsak dan servirajo TV poročila od greznic RTV Slo, 24kur, Delo, Slovenske novice in drugi tovrstni sralci.

In naj gre na kanale ta pravega novinarstva, na YT se tudi nekaj najde, največ pa na X in Rumble idr. podobni.

Janši se zahvalite za par tednov sekiracije. Upajmo, da ni kak starček preresno vzel tega o bojlerjih in si ogrozil zdravja.

Potem pa rabimo Golobovo vlado, da ven čisti Janševe podlosti. Še vsaj tri mandate rabi, da uredi vso svinjarijo.

Odgovor na objavo uporabnika
Elektrika, 05.11.2024 ob 19:56

Kje je logika???

Točno tako.

Logika je v tem, da voditelje boli k…c za rajo in jim gre samo za denar, zato tudi propagiranje zelenega prehoda, oni pa se vozijo s privatnimi letali vsak dan,… raja pa poneumljena ploska in vzklika slava ukrajini,…

Ane sej ne branim nobenga, ampak drgač ste pa idioti tud prve klase…odkod ta zakon? ali je evropski? Je kak uredba iz EU, da se mora spoštovat v SLO? Če še ne veste, ene 80% zakonov in uredb je treba iz EU zmer sprejemat, ker smo se sami strinjali za vstop v EU ane ?? Kot recimo pokojninska reforma, ker je JJ vzel 2,5 miljarde iz EU, mora nekdo pač sprejeti pokojninsko reformo, to je bil pogoj. Ane tako gre to, ECB ne bo gledal, kako nam finance ne štimajo, ja dobiš denar, moraš sprejeti to, ker si neto prejemnik. Evropa ni samo brezcarinsko območje, ampak tudi zahteva svoje, pri pogajanjih moraš zapreti ne vem kolk poglavij zakonov in to..

Logika je izkoristek, zgoraj imaš razlago. Kaj nekaj nabijate na pamet, če se vam ne sanja o osnovah?

Zakaj ne bi subvencionirali elektro avtov, če samo tretjino energije porabijo za isto razdaljo prevozit kot dizel avto, to pa zaradi dosti višjega izkoristka elektromotorja?

A ker so dragi? Saj zaradi subvencij so potem manj dragi.

Lahko pokuriš 15 kWh elektrike za 100 km z elektro avtom nardit. In pokuriš 2,5 l nafte za ogrevat sanitarno vodo, pa dobiš 22 kWh toplote za vodo pri 90 % grelnem izkoristku. Si dobil 100 km prevoženih + toploto vode doma

Lahko pa pokuriš 4 litre nafte za 100 km nardit z dizel avtom (to je 40 kWh energije). Si dobil samo 100 prevoženih kilometrov, toploto pa spustil v luft na cesti. Tople vode nimaš, zato moraš še dodatno vložit v nek energent (najslabše v drago elektriko na bojler, kjer nima prednosti dobrega izkoristka)

Pri prvi varianti si z isto energije nardil dve koristni stvari, pri drugi samo eno. Zato se spodbuja prva varianta, ne druga.

A vam res ni nihče povedal, kako zanič izkoristek imajo pogonski motorji na notranje izgorevanje proti električnim? Osnov mehanike ne poznate?

Bi bil za prepoved bojlerjev, če bi dali revnim subvencijo kakih 600 € za sanitarno TČ.

Niso drage in ne zasedejo veliko prostora, pa veliko elektrike se da z njimi prihranit

https://www.mimovrste.com/toplotne-crpalke/ariston-toplotna-crpalka-nuos-evo-a-80-3629056

Mislim, da je prav, da se gre v to smer, zakaj bi revni zažigali denar za drago elektriko? Treba jim je pomagat, da pridejo na pravo pot in gledajo vsaj za kakšnih 5 let naprej, ne samo od meseca v mesec. Tako se je tudi lažje izkopat iz revščine, ne pa da leta in leta plačuješ 3x toliko elektrike kto bi bilo potrebno (če bi imel eno poceni TČ)

logika je, 06.11.2024 ob 08:01

Logika je izkoristek, zgoraj imaš razlago. Kaj nekaj nabijate na pamet, če se vam ne sanja o osnovah?

Zakaj ne bi subvencionirali elektro avtov, če samo tretjino energije porabijo za isto razdaljo prevozit kot dizel avto, to pa zaradi dosti višjega izkoristka elektromotorja?

A ker so dragi? Saj zaradi subvencij so potem manj dragi.

Lahko pokuriš 15 kWh elektrike za 100 km z elektro avtom nardit. In pokuriš 2,5 l nafte za ogrevat sanitarno vodo, pa dobiš 22 kWh toplote za vodo pri 90 % grelnem izkoristku. Si dobil 100 km prevoženih + toploto vode doma

Lahko pa pokuriš 4 litre nafte za 100 km nardit z dizel avtom (to je 40 kWh energije). Si dobil samo 100 prevoženih kilometrov, toploto pa spustil v luft na cesti. Tople vode nimaš, zato moraš še dodatno vložit v nek energent (najslabše v drago elektriko na bojler, kjer nima prednosti dobrega izkoristka)

Pri prvi varianti si z isto energije nardil dve koristni stvari, pri drugi samo eno. Zato se spodbuja prva varianta, ne druga.

A vam res ni nihče povedal, kako zanič izkoristek imajo pogonski motorji na notranje izgorevanje proti električnim? Osnov mehanike ne poznate?

To je logika debilov. Ker si debil, nakladaš o debilni logiki.

Debili pa ne razumete politične logike, ki nima veze s fiziko.

Briga me za izkoristek, jaz pred blokom nimam polnilnice, da bom pa po šihtu sedela nekje na Petrolu par ur da se avto napolni mi pa nekako ne pade na pamet. In kaj naj po vaše dam v kopalnico 2x2m namesto bojlerja? Toplotno črpalko, da mi bo fino hladila kopalnico, jaz naj pa povečujem gretje? Kaj s tem pridobimo? Naj prepričam 14 starostnikov v bloku pa 7 družin z otroci naj nabavimo sončno elektrarno? Še tisti ki so zmožni to plačat, so skeptični. Požari na teh zadevah niso ravno nekaj kar ni za pričakovat. Torej, kaj mi predlagate? Dajte povedat, sem malo nevedna pri teh stvareh, ampak do zdaj še nisem zasledila da bi nekdo ponudil kaj smiselnega. Ja, smo revni in ja, veliko nas je takšnih, zato naj se ta in bodoča vlada zamisli da se prehitro ne zakalkurira.

Moraš bit res butnjen v glavo, da greš kupit bojler za 100€, namest STČ za 800 €. Pa to maš odplačano v dveh letih s prihranki, potem pa samo profit za naprej.

Razumem, da nimaš teh 700 € razlike (zato bi bilo treba subvenconirat ob prepovedi), samo da pa imaš denar pa greš kupit bojler danes, si pa tele prve klase.

Nekdo je dal povezavo za toplotno črpalko, se mu zahvaljujem, zgleda mi v redu, zdaj bi pa samo še, če se kdo spozna, kako ta reč deluje? Ali piha, mi jemlje toploto iz kopalnice… a se kdo spozna?

lekcija fizike, 05.11.2024 ob 20:42

1. to je sicer zakon prejšnje vlade

2. logika, zakaj odvračati od uporabe električnega gretja, ne pa od elektro avtov, je sledeča:

Električni avtomobili imajo izkoristek 75 %, bencinski in dizelski avtomobili imajo izkoristek manj kot 40 %

Za dizel avto (poraba optimističnih 4l/100) na 100 km porabiš 40 kWh energije (liter dizla in bencina ima okoli 10 kWh energije) in plačaš 6 € po današnjih cenah

za elektro avto na 100 km porabiš  15 kWh energije in plačaš 3 € po današnjih cenah

Za toploto proizvajat ima pa kurilno olje npr. izkoristek 90 %, podobno plin in drva.

Za direktno gretje je elektrike škoda, ker jo lahko namesto tega bolj učinkovito uporabiš za pogon vozil

Za pogon vozil je pa dizla in bencina škoda, ker ga lahko namesto tega bolj učinkovito porabiš za gretje.

Bulšit.

Briga me za izkoristek, jaz pred blokom nimam polnilnice, da bom pa po šihtu sedela nekje na Petrolu par ur da se avto napolni mi pa nekako ne pade na pamet.

Svet se ne vrti okoli tebe, koga briga če ti nimaš prostora polni? A to pomeni, da tisti, ki lahko polnijo doma, pa ne bi smeli 15 kWh za 100 km porabit namesto 40 kWh na nafto za isto razdaljo? In jih ne bi smeli k temu spodbujat? Tele ozkogledo

In kaj naj po vaše dam v kopalnico 2x2m namesto bojlerja? Toplotno črpalko, da mi bo fino hladila kopalnico, jaz naj pa povečujem gretje? Kaj s tem pridobimo?

Če si kopalnico greješ na elekriko, ne pridobiš pozimi nič. Ker pa si verjetno kopalnico greješ z nekim cenejšim virom kot elekritka, pa tudi pozimi pridobiš s STČ, pač cenejša toplota pride v prostor, v vodo pa s 3x večjim izkoristkom. Poleti pa itak pridobiš v vsakem primeru, ker je hlajenje zaželeno.

A ste res tako ozkogledi, da tega ne znate ugotovit?

Jančka 223, 06.11.2024 ob 08:20

Nekdo je dal povezavo za toplotno črpalko, se mu zahvaljujem, zgleda mi v redu, zdaj bi pa samo še, če se kdo spozna, kako ta reč deluje? Ali piha, mi jemlje toploto iz kopalnice… a se kdo spozna?

TČ jemlje toploto iz prostora, v katerem je, zato ti bo ohladilo kopalnico in boš moral povečati gretje.

Debili fuknjeni pa seveda nakladajo, ker so debili. Če verjamete politični mafiji, ste isto fuknjeni debili.

Bulšit.

Ti si bulšit v glavo, dinozaver. To zgoraj so vse fizikalna dejstva, na katere nimaš nobenega odgovora, ker držijo. Edini bulšit je mogoče, da preveč optimistično porabo jemljem za dizle, verjetno bo bliže 50 ali 60 kWh na 100 km, ko se malo v mesto zapelješ. Nafta pač ima okol 10 kWh energije na liter. In iz nje lahko dobiš 9 kWh toplote v pečeh na liter, namesto da jo mečeš stran v avtih. Je bolj racionalno.

TČ jemlje toploto iz prostora, v katerem je, zato ti bo ohladilo kopalnico in boš moral povečati gretje.

Da, jo jemlje začasno:

1. poleti imaš toplote v prostorih itak preveč

2. če boš povečal gretje magari na kurilca, te bo to prišlo ceneje kot da greješ vodo na elektriko, ker je kurilc cenejši od elekrtike. Pa na koncu tudi dosti toplote pride nazaj v prostor pri TČ, saj toplota ne more nikamor zbežat (razen po odtoku dol, enako kot pri elekrtobojlerju

Če pa imaš možnost izkoristit kurilca za bojler direkt, pa tudi elekrtičnega bojlerja ne rabiš.

Ko denar postane vsega vladar, logika odpove.

Da, jemlje ti toploto iz kopalnice. Samo poleti imaš te toplote itak preveč, tam je že prihranek. Pozimi pa imaš vir ogrevanja kopalnice verjetno tudi cenejši kot je elektrika. Če nimaš, takrat tisti del leta res ni prihranka. Poleti je pa v vsakem primeru prihranek.

izkoristek, 06.11.2024 ob 08:33

Da, jo jemlje začasno:

1. poleti imaš toplote v prostorih itak preveč

2. če boš povečal gretje magari na kurilca, te bo to prišlo ceneje kot da greješ vodo na elektriko, ker je kurilc cenejši od elekrtike. Pa na koncu tudi dosti toplote pride nazaj v prostor pri TČ, saj toplota ne more nikamor zbežat (razen po odtoku dol, enako kot pri elekrtobojlerju

Če pa imaš možnost izkoristit kurilca za bojler direkt, pa tudi elekrtičnega bojlerja ne rabiš.

Kurilc ni cenejši od elektrike.

bi bil za prepoved, 06.11.2024 ob 08:17

Moraš bit res butnjen v glavo, da greš kupit bojler za 100€, namest STČ za 800 €. Pa to maš odplačano v dveh letih s prihranki, potem pa samo profit za naprej.

Razumem, da nimaš teh 700 € razlike (zato bi bilo treba subvenconirat ob prepovedi), samo da pa imaš denar pa greš kupit bojler danes, si pa tele prve klase.

Bojler je od cca 150 (50l), črpalke so vsaj 1100. Če gledam kvalitetni razred , ki ga kupujem (jaz temu pravim clio nivo). Imam kuhinjski bojler 5l in v kopalnici 50l. Elektrike plačujem med 3o in 50e odvisno od sezone. V gospodinjjstvu smo trije. Ni računice, da se men to splača. Kuhinjske aparate na obroke ne kupujem, sem se navadla, ko so bili bolj ostri pogoji za sp. Subvencije naj bodo za ljudi, ki so na ivalidskih penzijah al pa v resnih težavah za ogrevanje ipd, ne pa za preseravanje z elek. Igračami. Akumulatorji v elek avtih pa dokazujejo, da je presedlanje na elek avte sfaljen projekt. Onesnaženje z akumolaturji bo katastrofa.

Kurilc ni cenejši od elektrike.

Seveda je. Elekrtika enotarifna (z vsemi davki in prispevki to tudi moraš računat) je danes na kWh okoli 20 centov.

Kurilc je 1,15 € na liter, liter ima okoli 10 kwh, izkoristek 90 %, od oka 13 centov na kWh

Bojler je od cca 150 (50l), črpalke so vsaj 1100

niso nič vsaj 1100. Zgoraj maš za 800 €

Pa nehaj asnjat o nekih cliotih in neki namišljeni kvaliteti. STČ za 800 € je vesoljska ladja proti tvojemu bojlerju za 100 €, kakorkoli obračaš

Imam kuhinjski bojler 5l in v kopalnici 50l. Elektrike plačujem med 3o in 50e odvisno od sezone.

Če ponucaš 35 l tople vode na dan, pride to 150 € elekrite na leto, če ste trije, je to 450 € letno. Kaj e ti ne bo splačala potem STČ za 800 € (700 € več kot bojler)????

New Report

Close