Bojler je bi ukinili, el.avte pa subvencionirajo
izkoristek, 06.11.2024 ob 08:23
Briga me za izkoristek, jaz pred blokom nimam polnilnice, da bom pa po šihtu sedela nekje na Petrolu par ur da se avto napolni mi pa nekako ne pade na pamet.
Svet se ne vrti okoli tebe, koga briga če ti nimaš prostora polni? A to pomeni, da tisti, ki lahko polnijo doma, pa ne bi smeli 15 kWh za 100 km porabit namesto 40 kWh na nafto za isto razdaljo? In jih ne bi smeli k temu spodbujat? Tele ozkogledo
In kaj naj po vaše dam v kopalnico 2x2m namesto bojlerja? Toplotno črpalko, da mi bo fino hladila kopalnico, jaz naj pa povečujem gretje? Kaj s tem pridobimo?
Če si kopalnico greješ na elekriko, ne pridobiš pozimi nič. Ker pa si verjetno kopalnico greješ z nekim cenejšim virom kot elekritka, pa tudi pozimi pridobiš s STČ, pač cenejša toplota pride v prostor, v vodo pa s 3x večjim izkoristkom. Poleti pa itak pridobiš v vsakem primeru, ker je hlajenje zaželeno.
A ste res tako ozkogledi, da tega ne znate ugotovit?
Ja, sem tele, pa mi povej, daj z eno besedo, samo napiši – kaj? A je pretežko?
lekcija fizike, 05.11.2024 ob 20:42
1. to je sicer zakon prejšnje vlade
2. logika, zakaj odvračati od uporabe električnega gretja, ne pa od elektro avtov, je sledeča:
Električni avtomobili imajo izkoristek 75 %, bencinski in dizelski avtomobili imajo izkoristek manj kot 40 %
Za dizel avto (poraba optimističnih 4l/100) na 100 km porabiš 40 kWh energije (liter dizla in bencina ima okoli 10 kWh energije) in plačaš 6 € po današnjih cenah
za elektro avto na 100 km porabiš 15 kWh energije in plačaš 3 € po današnjih cenah
Za toploto proizvajat ima pa kurilno olje npr. izkoristek 90 %, podobno plin in drva.
Za direktno gretje je elektrike škoda, ker jo lahko namesto tega bolj učinkovito uporabiš za pogon vozil
Za pogon vozil je pa dizla in bencina škoda, ker ga lahko namesto tega bolj učinkovito porabiš za gretje.
Tole so seveda pravljice za lahko noč, podprte s ponarejenimi podatki (preberi si o škandalu zelenih v Nemčiji okrog elektrarn).
Ekologija je izključno biznis za izbrane. Kako boš razložil 85 letni bakici, da more kupit toplotno črpalko za 5 jurjev, ker si je en podmazan birokrat v bruslju zmisili, da ne sme kupit bojlerja za 300 eur?
Kaj ti naj še razložim? Da to, da ti nimaš kje polnit, ne pomeni, da električni avto ne porabi 60 % manj energije za isto km nardit? Isto kot ne pomeni, da ne smejo bit subvencionirani, če je pa smiselno?
Če tebe ne brigajo izkoristki, pač ne pomeni, da nobenga ne brigajo izkoristki. Ti verjamem, da nimaš prostora polnit. Samo veze pa to nima. Ker marsikdo pa lahko doma polni.
Kako boš razložil 85 letni bakici, da more kupit toplotno črpalko za 5 jurjev, ker si je en podmazan birokrat v bruslju zmisili, da ne sme kupit bojlerja za 300 eur?
Lahko nehaš bluzit o TČ za 5 jurjev, ko maš v temi link na STČ za 800 €?
https://www.mimovrste.com/toplotne-crpalke/ariston-toplotna-crpalka-nuos-evo-a-80-3629056
Potem pa ti greš bluzit o pravljicah za lahko noč in ponarejenih podatkih, ko pa več kot očitno nimaš pojma, kolk kaj stane? Pred nosom imaš, pa bluziš naprej.
potem pa ti bluziš
da jemlje, 06.11.2024 ob 08:38
Nekdo je dal povezavo za toplotno črpalko, se mu zahvaljujem, zgleda mi v redu, zdaj bi pa samo še, če se kdo spozna, kako ta reč deluje? Ali piha, mi jemlje toploto iz kopalnice… a se kdo spozna?
Da, jemlje ti toploto iz kopalnice. Samo poleti imaš te toplote itak preveč, tam je že prihranek. Pozimi pa imaš vir ogrevanja kopalnice verjetno tudi cenejši kot je elektrika. Če nimaš, takrat tisti del leta res ni prihranka. Poleti je pa v vsakem primeru prihranek.
Hvala, kopalnica je notranji prostor, stavba je izolirana, tako da gretja kopalnice (ogrevamo se na plin), praktično tudi pozimi skoraj ne rabim. Če prav razumem, zdaj bi ga več. Torej ta zadeva nekaj izpihuje, ima že kdo, kako je to v manjših prostorih?
izkoristek, 06.11.2024 ob 09:00
Kaj ti naj še razložim? Da to, da ti nimaš kje polnit, ne pomeni, da električni avto ne porabi 60 % manj energije za isto km nardit? Isto kot ne pomeni, da ne smejo bit subvencionirani, če je pa smiselno?
Če tebe ne brigajo izkoristki, pač ne pomeni, da nobenga ne brigajo izkoristki. Ti verjamem, da nimaš prostora polnit. Samo veze pa to nima. Ker marsikdo pa lahko doma polni.
Saj nikogar ne brigajo izkoristki, ker je zelena agenda še en nateg za debile.
El. avti se subvencionirajo, ker jih skoraj nihče ne kupuje. Ko se je pa v tujini zvišala prodaja, pa so ukinili subvencije in isto bi pri nas, kar pomeni, da potem čudežno več politične mafije ne zanimajo izkoristki.
Nakladanje o izkoristkih nima nobene veze z realnostjo in ukrepi. Mafija hoče ukiniti vse kar je poceni, ker je cilj agende to, da narod nima ničesar in je srečen.
In kaj točno naj ne bi držalo? Da elektro avto porabi 15 kWh na 100 km? Nekateri celo 12 kWh porabijo.
Še najbolj ne drži, da dizel avti porabijo samo 4l oz 40 kWh na 100 km. Raje kak liter več, če se kaj po mestu voziš, torej prej 50 kWh na 100.
Ali mogoče oporekaš temu, da je v litru dizla 10 kWh energije? PA to ne, koliko energije je vložene v črpanje in ne vem kaj. Toliko energije je dejansko samo direktno notri in jo spustiš v luft, nobeno črpanje in rafiniranje ni všteto.
kdao, 06.11.2024 ob 09:09
In kaj točno naj ne bi držalo? Da elektro avto porabi 15 kWh na 100 km? Nekateri celo 12 kWh porabijo.
Še najbolj ne drži, da dizel avti porabijo samo 4l oz 40 kWh na 100 km. Raje kak liter več, če se kaj po mestu voziš, torej prej 50 kWh na 100.
Ali mogoče oporekaš temu, da je v litru dizla 10 kWh energije? PA to ne, koliko energije je vložene v črpanje in ne vem kaj. Toliko energije je dejansko samo direktno notri in jo spustiš v luft, nobeno črpanje in rafiniranje ni všteto.
Če računaš iskoristke, upoštevaj celo verigo za obe vrste pogona. Če se ti ne da računat, ne navajaj, pa napiši da ti eno bolj ustreza od drugega.
Hvala, kopalnica je notranji prostor, stavba je izolirana, tako da gretja kopalnice (ogrevamo se na plin), praktično tudi pozimi skoraj ne rabim. Če prav razumem, zdaj bi ga več. Torej ta zadeva nekaj izpihuje, ima že kdo, kako je to v manjših prostorih?
Da, malo več plina bi porabila pozimi, ampak 3x manj elekrike (ker plin je precej cenejši na kWh kot elektrika). Poleti čisti profit, ker je poleti dovolj toplo in ne rabiš ogrevat, odpreš vrata in imaš “zastonj” klimo. Prav tako, če vode ne porabiš, gre ta toplota potem nazaj v prostor skozi izgube. Tako da nič drastičnega.
Jančka 223, 06.11.2024 ob 08:56
Ja, sem tele, pa mi povej, daj z eno besedo, samo napiši – kaj? A je pretežko?
Pa zakaj mene silit zdaj naj ne vem kaj naredim, če elektrike zmanjkuje za vse ali kaj se zdaj dogaja, naj naredijo pa redukcije. Sem pač ozkogledno tele in ne bom nabavljala stvari za jurja ki mi bo zmanjšal komoditeto, zato da si bo nekdo drug brez skrbi električni bicikel polnil. Čakam na mnenje nekoga ki to ima, da mi reče – ja, drago je, ampak je boljše zaradi tega pa onega. To, hladilo ti bo, pihalo, morala boš pojačat gretje, to zame ni ravno nek prepričljiv argument. Tudi ne da se nekdo vozi z el. avtomobilom, ne. Pa pojdi peš, z avtobusom, navadnim kolesom… A toliko vas pa ne skrbi za planet? Ne, moj bojler bo rešil svet.
da a, 06.11.2024 ob 09:13
Da, malo več plina bi porabila pozimi, ampak 3x manj elekrike (ker plin je precej cenejši na kWh kot elektrika). Poleti čisti profit, ker je poleti dovolj toplo in ne rabiš ogrevat, odpreš vrata in imaš “zastonj” klimo. Prav tako, če vode ne porabiš, gre ta toplota potem nazaj v prostor skozi izgube. Tako da nič drastičnega.
Super, takšno mnenje sem rabila. Hvala!
Če računaš iskoristke, upoštevaj celo verigo za obe vrste pogona. Če se ti ne da računat, ne navajaj, pa napiši da ti eno bolj ustreza od drugega.
Tu ste preglupi in ne razumete niti direktih izkoristkov, na verigah je pa še dosti več neznank in 3x več laži, je pa skozi ceno nakupa najnovejših kitajskih električarjev (ali pa rabljenih evropskih električarjev), ko upoštevaš carine in kontra subvencije že jasno, da se električar splača na dolgi rok, to pomeni, da se splača po celi verigi. V prihodnjih letih pa bo to še bolj očitni, ker baterije se izjemno hitro cenijo (medtem ko se klasični avti izjemno hitro dražijo)
seveda je, 06.11.2024 ob 08:43
Kurilc ni cenejši od elektrike.
Seveda je. Elekrtika enotarifna (z vsemi davki in prispevki to tudi moraš računat) je danes na kWh okoli 20 centov.
Kurilc je 1,15 € na liter, liter ima okoli 10 kwh, izkoristek 90 %, od oka 13 centov na kWh
Sem upošteva dvotarifno merjenje in da je grelec priključen preko stikalne ure in se greje le ob cenejši tarifi, zato kurilc ni cenejši od elektrike.
Iz prakse povedano.
pri verigah, 06.11.2024 ob 09:19
Tu ste preglupi in ne razumete niti direktih izkoristkov, na verigah je pa še dosti več neznank in 3x več laži, je pa skozi ceno nakupa najnovejših kitajskih električarjev (ali pa rabljenih evropskih električarjev), ko upoštevaš carine in kontra subvencije že jasno, da se električar splača na dolgi rok, to pomeni, da se splača po celi verigi. V prihodnjih letih pa bo to še bolj očitni, ker baterije se izjemno hitro cenijo (medtem ko se klasični avti izjemno hitro dražijo)
Si vse povedal. Nimaš pojma. Subvencije in izkoristki nimajo nič skupaj. Carine in izkoristki tudi ne.
Pa zakaj mene silit zdaj naj ne vem kaj naredim, če elektrike zmanjkuje za vse ali kaj se zdaj dogaja, naj naredijo pa redukcije.
Elektrike ne zmankuje, jo pa defintivno najbolj brezveze uporabljajo tisti (in jo tudi drago plačajo), ki imajo navadne bojlerje s 3x porabo namesto STČ. Ali pa namesto gretja vode na plin/nafto/drva, kjer se da dobiti 90 % izkoristka za toploto (in samo 20-40 % za pogon).
Si vse povedal. Nimaš pojma. Subvencije in izkoristki nimajo nič skupaj. Carine in izkoristki tudi ne.
Imajo, samo ne razumeš. Subvencije in carine za nove kitajske električne avte se približno izničijo. Nov kitajski električar stane (brez subv. in carin oz. z obojim, ker je enako in se izniči) približno enako kot nov dizel avto podobnega ranga. Sklepam na podobno proizvodno ceno, to pomeni približno isti energetski izkoristek do te faze, ker energija za proizvajalce pač ni zastonj.
Naprej od tega (ko ga stranka prevzame9 pa seveda električar v veliki prednosti s 15 kWh porabe na 100 km. Dizel pa katastrofa s 50 kWh na 100 km.
El. avto se ne splača na dolgi rok, zato pa (skoraj) nihče ne kupuje rabljenih električarjev.
Rabljenih električarjev ne moreš kaj dosti kupovati, ker jih je samo ene 10 % na naših cestah, pa še tega lastniki ne prodajajo nujno, ker so zadovoljni. Z lufta ne morejo pasti rabljeni električarji.
Tisto, kar pa gledam na avto netu 10 let starih električarjev, se pa kar prodaja, izginejo hitro in cene solidne. (kakih 30 % višje od isto starega dizelaša istega ranga)
Sem upošteva dvotarifno merjenje in da je grelec priključen preko stikalne ure in se greje le ob cenejši tarifi, zato kurilc ni cenejši od elektrike.
Iz prakse povedano.
Ne drži niti to, kurilec je na kwh cenejši tudi od elektrike po nižji tarifi, ko dodaš vse prispevke, ki se obračunavajo na kWh + DDV. Iz prakse povedano ti ne znaš prišteti davkov, tvoja stikalna ura nima nobene veze.
Elektrika po nižji tarifi je danes 0,175 € na kWh z vsemi davki. Kurilec je 0,13 € na kWh z vsemi davki (ob upoštevanju samo 90 % izkoristka)
Mi bomo kupili nov bojler, ko ga bo treba kupiti, ne glede na prepoved, če bo seveda ostala, kar močno dvomim, ker ni nobene logike za menjavo s toplotno črpalko. Enak nateg kot električni avtomobili. Nekdo hoče zaslužiti s to zeleno agendo in od mene ne bo dobil denarja.
Prodaja ni prepovedana, torej ga lahko kupim. Kaj bomo pa vgradili pa nima koga kaj brigat. Naj odjebejo pa troli, ki pišete o nekih uau izkoristkih pri 10x predragih investicijah.
Prepovedi ne bo, niti ni bila predvidena, da bi to kaj uveljavljali.
Vseeno si pa totalni debil, če greš danes kupit navadni bojler namesto sanitarne TČ za 800 €, ki jo imaš s prihranki odplačano po 2-4 letih, naprej pa samo profit. Sploh ko se bo po novem letu elektrika še podražila.
Nekateri res ne znate gledat niti par let naprej. Ko zlate ribice, samo ponavljat nateg, nateg, nateg.
el. avto je razumljivo, da ni računice za vsakogar, če delaš kakih 5000 km letno, se še ne splača, tudi je večja investicija, ki pa se tudi že marsikomu splača, ne pa vsakemu. 200k km moraš prevozit, da kakih 10000 € prihraniš. Če kupuješ v vsakem primeru avto za 25 ali 30 jurjev, pa ni dosti razlogov, da ne bi šel na električarja.
Da pa po dinozavrsko trmariš pri sanitarni TČ za 800 €, to je pa čisto druga liga, to se pa splača praktično vsakemu, ki ma elektro bojler in namerava živet še 3 leta.
prepovedi ne bo, 06.11.2024 ob 11:33
Prepovedi ne bo, niti ni bila predvidena, da bi to kaj uveljavljali.
Vseeno si pa totalni debil, če greš danes kupit navadni bojler namesto sanitarne TČ za 800 €, ki jo imaš s prihranki odplačano po 2-4 letih, naprej pa samo profit. Sploh ko se bo po novem letu elektrika še podražila.
Nekateri res ne znate gledat niti par let naprej. Ko zlate ribice, samo ponavljat nateg, nateg, nateg.
Tista TČ za 800 € ti v 4 letih crkne. Bi bilo treba dati nekajkrat toliko, če bi hotel imeti solidno črpalko.
Glede cene elektrike pa nihče ne ve, kam bodo šle cene. Mervar pravi, da trend kaže navzdol. Bomo videli.
Je pa že pri el. avtomobilih in sončnih elektrarnah dokazano, da se glede na vrednost investicije oz. nakupa čisto nič ne splačajo.