bojler, varčevanje??
Ker vemo, da je bojler kar velik porabnik elektrike, me zanima, če se mi splača bojler ugašat recimo zjutraj za nekaj ur, kajti tolpo vodo rabimo zjutraj,opoldne in pa seveda zvečer, rečmo, da ga ugasnem zjutraj ob sedmih, pa do dvanajstih, bi sploh kaj privarčevala , kajti tudi pri zagonu verjetno porabi več.
Prosim za poznavalce, ter dobrodošla mnenja, tnx ..
Jaz sem pred letom postavila enako vprašanje. Vsi so svetovali, da je naboljše, da je prižgan (na primerno temperaturo) non stop.
Jaz imam še vedno boljši (šparovni) občutek, da je prižgan samo ponoči, ko je ‘tapocen’ tok. Živim pa sama.
Drugače je, če vas je več v družini in porabite toliko več vode, da v bistvu ne sfolga, če je prižgan samo ponoči.
Sem pa UGASNILA tamali boljer v kuhinji !! Ta šele ponuca elektrike. In ni se mi težko sprehodit do kopalnice, kadar rabim toplo vodo.
imaš mogoče opcijo eko? mi imamo bojler pa kar laufa no. elektrike na mesec od 20 do 25€. sploh poleti tuširanje večkrat na dan vseh treh članov, pomivanje posode itd. in se kar nabere. pa ni presegla položnica 25€. nikoli ne ugasnem razen če gremo kam na počitnice za več kot 3 dni. če imaš kak star bojler se ga splača menjati ker porabijo orgormno elektrike. vem, smo imeli včasih doma bojler star 15 let pa je porabil samo bojler za 20€ štroma na mesec.
Jaz sem naredila tako: pustila sem ga prižganega ves dan, pred tuširanjem, če ni bil poceni tok, ga sem ga ugasnila in nato dogrevala, ko je bil poceni tok. Torej tisto dogrevanje za ohranjanje temperature sem pustila ves dan (voda se kar hitro shladi sicer), ko pa je bila poraba večja, na primer za tuširanje, sem ga ugasnila in počakala na poceni štrom.
Na vikendu imamo majhen bojler in ga na dan odhoda ugasnem že dopoldne, če se ne misli nihče tuširat, pa se do večera voda skoraj popolnoma shladi. Se pravi, da mora gret skoraj od nule. Tako da težko verjamem, da je to glede porabe bolje, kot da vodo dogrevaš čez ves dan.
Pokliči v energetsko pisarno, tam ti bodo dali strokovne napotke, kako najbolj ekonomično ogrevati vodo z bojlerjev.
najmanša poraba je če je stalno vključen in po potrebi dogreva vodo. najboljša opcija je eco (55 C), potem je pa odvisno kakšen so izgube bojlerja, ter kako je z vodnim kamnom…. to zadnje ti zna fajn nagajat. Glede čiščenja je pa tako, da je kar zahteva naloga… sicer imajo nekateri bojlerji anodo, ki ta kamenček preprečuje in se jo popotorebi tud zamenja
imaš pa na Gorenjevi strani (pa tud v merkurjih, merkatorjih….) za ene 20,25 € magnetni nastavek za uničevanej soli (ga lahko rabš n abijlerjih, pralcih, pomivalcih)… potem odpade čiščenje kaman in podobno
so pa ti tanovi od gorenja dost fajn ker imajo časovnik in lahko recimo namest na 55 C ga naštimaš na 60 C in pa ti laufa samo ponoči…. samo to so potem že druge zgdbe, ko imaš nov bojler
Odvisno, kakšnega ponudnika imaš, čeprav je to Elektro. Meni se ga ne splača ugašati in je cel božji čas prižgan, s tem, da imam nato celo še kakšnih nekaj mesecev poračuna zastonj. Bi mogla pa pogledati kaj bolj konkretno, da ti odgovorim. Od kar pa pomim, naš bojler nima nekek teže pri obračunu elektrike.
Koliko sploh porabite in na koliko kvadratih? Nekatere stvari pač porabijo več, če se stalno prižigajo in ugašajo, napram tistim, ki so skoz prižgane. Seveda je pa potem od same porabe kot takšne odvisno-
Preveri na Elektro, ker tudi tista s 300 € je bila zelo močna gesta.
Če pozabiš na vse ostalo (cenejši tok, potreba po topli vodi v celotnem času prisotnosti v objektu), je tvoje stališče napačno. Za segretje določene količine vode za določeno število stopinj je potrebna energija točno znana. Če vodo cel dan dogrevaš, to pomeni, da s tem pokrivaš toplotne izgube zaradi nepopolne toplotne izolacije. Če namesto tega pustiš vodo hladno, v tem času toplotnih izgub pač ni. Daljše kot je obdobje dogrevanja, bolj se motiš. Ali boš v primeru celotedenske (ali celomesečne) odsotnosti vodo ves čas dogrevala?
No, jaz sem imela tako, kot sem napisala (ja, pa na eko programu oz. na zmerni temperaturi zaradi otrok, da se ne bi opekli) in se mi na računu praktično ni poznalo, čeprav so me vsi strašili. Pa še v kuhinji smo za nameček imeli pretočni bojler, ki je delal non stop.
Sem pa šla na aplikacijo od Elesa in tam dejansko piše, da ga prižigamo samo v času nizke tarife in da je bojler najbolj ekonomičen, če vodo segrevamo na 60 stopinj.
Problem nizke tarife je v tem, da je čez teden samo ponoči. Se pravi, obvezno tuširanje zjutraj. Potem greš v službo in se voda medtem do konca ohladi. Popoldan kuhaš in pomivaš posodo z mrzlo vodo, zvečer si pa pač misliš svoje, počakaš do 11h, vklopiš bojler in greš spat. Komur tako ustreza, bo seveda porabil zelo malo.
Večina nas pač potrebuje največ tople vode popoldan in zvečer. Če bi takrat zaštartal bojler od nule, bi delal 2 uri na polno. Če se čez dan dogreva, se pa vklopi parkrat za po 5 minut.
In tukaj edino megaboy ne razume razlike med 2 minutama, kolikor rabi 3 deci vode za kavo, da zavre na štedilniku in 2 urama, kolikor rabi 80-litrski bojler, da se lahko umiješ.
Itak pa naredi največjo razliko v porabi vodni kamen. Je čisto brezpredmetno se pogovarjat o izklapljanju ja ali ne, ker je bolj važno, da je bojler redno čiščen.
Imam dokaj nov Gorenjev bojler. Ko ga je mojster prišel zamenjat, nam je svetoval, naj ga imamo vedno prižganega na opcijo ECO. Prej smo bojler ugašali in ga prižigali, ko je bil poceni rok. Odkar imamo bojler skoz prižgan na ECO, plačamo manj elektrike. Velja za oba bojlerja, imamo manjšega tudi v kuhinji, stalno prižganega na ECO.
Haj,
Sami si lahko s kakšnole takšno zadevo izmerite porabo in potem računate kaj je res ugodno.
http://www.youtube.com/watch?v=tGT5PB733a0
Folk ponovno odkriva Stanley Meyer-ja oz. Andrijo K. Puharicha, John Kanziusa oz. kar Nikolo Teslo.
Čez tak bojler ga pa res ni.
pa kakšne nebuloze pišete.
vsak bojler, nov ali star, ima notri navaden električni grelec in termostat s katerim se nastavi željeno temperaturo, na kateri bojler ustavi gretje. Funkcije eko in podobne fore so samo najnovejše marketinške nategancije. Na najstarejšem bojlerju odviješ porovček, kjer gre el. kabel in noter imaš bumb za bastavljat temperaturo, tako si lahko sam naštimaš svoj eko magari na 35 stopinj.
glede izklapljanja ali stalno vklopljenega bojlerja…..največ privarčuješ, če imaš take potrebe, da je bojler vklopljen samo pri poceni toku…
sicer se za segretje določene količine vode porabi točno znana količina energije…ne glede ali grejem vsako uro po 10 minut ali enkrat na dan po 2 uri…s toliko energije pač segrejemo toliko vode na tako temperaturo.
mogoče je nekoliko več izgub, če je bojler stalno vklopljen, ker je potem voda na višji temperaturi in posledično se bolj ohlaja skozi izolacijo, je pa prednost, da je topla voda stalno na voljo.
torej enoznačnega odgovora kaj je bolje, ni- če imate dovolj velik bojler in dvotarifni števec za elektriko in potrebe take, da gre skozi, je najbolje koristiti poceni tok in izklapljati bojler.
če imate enotarifni števec za elektriko, je bolj praktično,da je bojler stalno vžan, večja komoditeta (stalno topla voda, ni treba ugašat in vklapljat), strošek zaraid večjih izgub, pa ne bo znašal evro na mesec.
ključni faktor pri porabi bojlerja pa je vodni kamen….na vsaka tri leta morate zagotovo sčistiti bojler…več vodnega kamna pa se nabira, če segrevate na višjo temperaturo…nekje nad 60 stopinj se izločanje vodnega kamna močno poveča.
novejši bojlerji imajo tudi debelejšo izolacijo, kar je tudi malce bolje.
A tista voda, ki jo potem cel dan dogrevaš se pa na začetku segreje na lepe oči, ali tudi za to porabiš kaj energije?
hehe pa ni samo parkrat 5 minut, če se bojler v enem dnevu popolnoma shladi če je ugasnjen (recimo), potem je treba pri prižganem pokrit vse te izgube, in še več, ker so izgube pri vročem bojlerju ekspotencialno večje kot pri napol toplem, no pri mrzlem pa izgub toplote ni.
Vodni kamen nima pri porabi nobene veze. Prvič ga je tolk malo, da ni omembe vreden, drugič pa predstavlja izolacijo in bojler zaradi kamna kvečjemu manj izgublja toploto v okolico. Pa tudi če bojler ni stalno prižgan je tega kamna manj, iz grelca pa zaradi krčenja in raztezanja zaradi toplote odpada. .
Pa pozabljate, da so izgube kvečjemu polet, pozimi v vsakem primeru bojler ogreva kopalnico in ni treba toliko kurit, pa prišparaš na kurjavi.
megaboy….si že odprl kakšen bojler??????
v pokončnih bojlerjih, ki jih je večina po stanovanjih in nimajo mg anode za zaščito, se v kratkem času, tudi eno leto…zagotovo pa v nekja letih, nabere lahko tudi toliko vodnega kamna, da je celoten grelec zasut z njim (to je več litrov vodnega kamna, po domače polno vedro ali še več.
Vodni kamen sicer odpada z grelca, pade pa na dno bojlerja in postopoma zasipa grelec, ki je praviloma na dnu. zmanjša se tudi prostornina bojlerja.
poraba pa drastično naraste.
še enkrat……če hočete nekaj prišparat z bojlerjem, kupite toplotno črpalko, sicer pa v kolikor vam znese, grejte samo po nizki tarifi.
v nasprotnem primeru je praktično vseeno ali bojler ugašate ali vklapljate…..razlike bodo minimalne….evro ali dva na mesec v prid izklapljanju bojlerja.
precej je odvisno tudi od razporeditve porabe tople vode čez dan….če je stalno po malem (umivanje rok vsakih 5 ali 10 minut) bo bojler, i je stalno vklopljen, precej časa delal, saj se bo vklopil vsakič po umivanju rok, ker priteče hladna voda v spodnji del bojlerja, kjer je termostat.
teoretično se res porabi enako energije za segreti določeno količino vode, v praksi, pa zaradi zamika delovanja termostata in drugih dejavnikov, grelec pri stalno vklopljenem bojlerju dela več časa, kot pri vklapljanju po potrebi. predvsem v zgoraj opisanem primeru pogoste uporabe. (zato so tudi tako potratni mali bojlerji v kuhinjah….praktično stalno delajo.