Bolezen debelost
Ne vem, zakaj je potrebno toliko debate o tem, je kajenje razvada, bolezen, odvisnost ali kaj četrtega. Predlagani (proti)kadilski zakon nima zveze s tem – bistvo zakona (oz. vsaj tisti njegov za javnost najbolj zanimiv del) je, da se bo prepovedalo kajenje v vseh javnih zaprtih prostorih: šolah, bolnišnicah (tu je že sedaj veljalo, pa so kadilci nekako preživeli), lokalih, restavracijah, uradih, delovnih mestih….
Zakon sam se ne ozira na vzroke kajenja (razvada, bolezen…), temveč zgolj odpravlja negativne posledice, ki jih ima kajenje na tiste ljudi, ki tega sami ne marajo početi. Zakon ne posega v pravico kadilcev, da lahko kadijo, jim pa res omejuje prostor, kjer to lahko počno.
Sam sem nekadilec in čepav poskušam, ne razumem kadilcev, ki vztrajajo, da je njihova pravica zastrupljati sebe večja od pravice nekadilcev zdravo živeti.
Ja, meni je prav tako težko biti brez čika, kot debelemu brez hrane, alkoholiku brez alkohola, narkomanu brez droge.
Narkomani gredo v komune, v metadonske ambulante-zdravljenje jim plačuje ZZZS.
Alkoholiki gredo na Psihiatrijo na odvajanje-zdravljenje jim plačuje ZZZS.
Kaj pa naredijo debeli v skrbi za svoje zdravje?Se mogoče zdravo prehranjujejo, se ukvarjajo s športom?Premnogokrat sem slišala, ne morem športat, me bolijo noge…mi otekajo…
Bravo,končno je nekdo razumel.
Za odvisnost smo si krivi sami.Kadilci, narkomani,alkoholiki in prekomerno hranjeni.Zakaj potem razlike?Naj si tudi ostali zasvojenci sami plačujejo zdravljenje.V zdravstveni blagajni bo tako ostalo dovolj denarja, da bodo zdravili tiste, ki za svojo bolezen niso sami krivi (teh je,se mi zdi zelo malo) in zdravstvo bo spet na takem nivoju kot smo ga bili navajeni.
Se popolnoma strinjam, naj k ceni cigaret, alkohola, nezdrave hrane, dodajo še evro ali dva, ali pet, za zdravljenje bolezni te razvade povzročajo.
in kako to dokazovat? da si jedla pri McDonaldsu?jaz še v življenju nisem probala te hrane,sladkarije imam tudi na minimumu pa ti povem,da imam kg za polovico več kot bi jih smela imet. marsi kdo ima bolezenske simptome,ki povzročajo tudi debelost. se pravi mi določeno zdravljenje ne pripada , pa čeprav se zdravo prehranjujem. tudi razgibam se malo.