BOLNIŠKA-DOPUST-BOLNIŠKA
Pozdravljeni,
sodelavka je že leto in pol na bolniški. Že lani junija je prekinila bolniško, koristila star dopust za leto 2012 in nato šla spet na bolniško, kjer je še vedno neprekinjeno. Ko sem želela iti lani jaz na dopust, mi je direktorica najprej povedala, da lahko grem in sem vse splanirala, plačala (si v službi zrihala nadomeščanje).. tik pred zdajci mi je pa direktorica rekla, da mi dopusta ne podpiše in tako nisem mogla izkoristiti vsega dopusta do 30.6.2013.
Ta ista sodelavka je sedaj na bolniški (rizična nosečnost) in ima za pokoristit še ves lanski dopust, ki ji ga je direktorica odobrila v ENEM KOSU. Seveda ne bi rada spet izvisela, saj imam po zakonu o delovnih razmerjih tudi jaz pravico koristiti lanski dopust in če ga ne izkoristim do 30.6.2014, mi bo propadel. Da bi pa pustila 20 dni lanskega dopusta, mi pa ne pride na misel, glede na to, da že od lanskega avgusta nisem bila na letnem dopustu.
Kar me zanima je: ali lahko nekdo, ki je na bolniški več kot eno leto, prekine bolniško, gre na dopust in nato spet na bolniško? Ali lahko delodajalec odobri letni dopust v celoti? Ne mislim na kolektivni dopust, mislim na redni letni dopust? Zaposleni sva pa obe za nedoločen čas.
Že vnaprej hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
Zakon o delovnih razmerjih natančneje ne ureja vprašanj na kakšen način delavci izrabljajo pravico do letnega dopusta, določa pa da se ta izrabi takrat, kadar delavni proces to dopušča in kadar je primeren čas za počitek in rekreacijo ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. V zvezi s tem kaže opozoriti na zelo pogosta navodila delodajalca, da mora delavec pred odhodom na letni dopust pridobiti ustno ali pisno soglasje delodajalca oz. od njega pooblaščenega delavca. V vseh teh primerih predstavlja izraba letnega dopusta brez ustrezne odobritve s strani delodajalca oziroma od njega pooblaščenega delavca, kršitev pogodbenih in drugih obveznosti, kar ima lahko za posledico izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. To pravilo velja za vse delavce enako, tudi za tiste ki želijo izrabiti letni dopust po zaključenem bolniškem staležu, porodniškem staležu ali kateri drugi opravičljivi obliki odsotnosti z dela.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.